Huippukokki Hans Välimäki kertoi ravintola-alan ahdistelusta rehellisesti – vanhempi naishenkilö ehdotti seksiä 17-vuotiaalle

Naispuolinen kollega ehdotti tv-kokille puuhailua sillä aikaa, kun hänen oma miehensä oli matkalla.

5.4.2018 19:22

Televisiosta tuttu huippukokki Hans Välimäki kertoo tuoreessa kirjassaan avoimesti ravintola-alan nurjista puolista. Hän käsittelee teoksessa muun muassa alalla esiintyvää seksuaalista häirintää.

Välimäki mainitsee teoksessaan omakohtaisia esimerkkejä seksuaalisesta häirinnästä. Hänen uransa alkuvaiheessa vanhempi samalla työpaikalla töissä ollut naishenkilö ehdotti tuolloin vasta harjoittelijana olleelle Välimäelle seksin harrastamista.

Kokki puhui kokemuksestaan vieraillessaan radio Rockin Korporaatio-ohjelmassa. Juontaja Harri Moisio nosti aran aiheen puheenaiheeksi ohjelmassa.

– Ravintola-maailmassahan tapahtuu valtava määrä seksuaalista ahdistelua, suorastaan niin päin, että vanhemmat naiset puristelevat nuoria miehiä pakaroista, Moisio toteaa.

Hans Välimäki on Suomen tunnetuimpia kokkeja.

Välimäki kertoo, että kun hän 17–18-vuotias, samalla työpaikalla ollut vanhempi naishenkilö ehdotti yhteissaunomisia oman miehen ollessa reissussa.

– Kyllä se tietysti on vähän järkyttänyt, ehkä jossain vaiheessa positiivisestikin, mutta se jäi mieleen, Välimäki pohtii.

Juontaja Paula Rinta-Kanto muistuttaa, että jos vanhempi mies olisi ehdottanut vastaavaa 17-vuotiaalle tytölle, siihen voitaisiin suhtautua eri tavalla.

Välimäki huomauttaa lukeneensa lehdestä tv-kokista, joka iski 22-vuotiaan naisen. Hän ihmetteli sitä, miten monet paheksuivat suhdetta.

– Mutta näin se vaan menee, että miesten täytyy hallita itsensä, hän sanoo.

Me Too -kampanja lähti liikkeelle sen jälkeen, kun lukemattomat näyttelijät syyttivät Harvey Weinsteinia ahdistelusta.

Seksuaalinen ahdistelu työpaikalla nousi maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi viime syksynä, kun seksuaalista ahdistelua vastustava #MeToo-kampanja lähti leviämään somessa. Kampanja alkoi, kun arvostettu New York Times -lehti julkaisi paljastusartikkelin elokuvamoguli Harvey Weinsteinin tekemästä ahdistelusta ja häirinnästä. Weinstein on kiistänyt kaikki syytökset.

Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua myös Suomessa. Yle julkaisi maaliskuussa artikkelin, jossa useat suomalaisnäyttelijät syyttivät ohjaaja Aku Louhimiestä poikkeuksellisesta vallankäytöstä. Louhimies pyysi käytöstään anteeksi Jussi-gaalassa puheessaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?