Brandon Lee, 28, kuoli traagisesti kuvauksissa 25 vuotta sitten – tyhjäksi luultu revolveri olikin ladattu

Itämaisten taisteluelokuvien suuren tähden Bruce Leen poika kuoli kesken elokuvanteon.

31.3.2018 10:01

Brandon Leen isä oli legendaarinen kung-fu-mies Bruce Lee. Bruce yritti läpimurtoa Yhdysvalloissa, mutta sai vain sivuosia ja hän päättikin palata Hongkongiin. Siellä hänestä tuli suuri tähti.

Vuonna 1973 Bruce kuvasi Game of Deathia, mutta kuoli saatuaan sairauskohtauksen ja leffa jäi pahasti kesken.

Kun isä kuoli, hänen poikansa Brandon Lee jatkoi jo nuorena aloittamiensa kamppailulajien treenaamista. Aikuisena hän siirtyi niiden opettajaksi. Hän ehti myös näytellä useassa elokuvassa, ennen kohtalokasta päivää The Crow -elokuvan kuvauksissa.

Maaliskuun viimeisenä päivänä 1993 vasta 28-vuotiaan Brandon Leen näyttelemä hahmo – Eric – kävelee asuntoonsa. Sieltä hän löytää kammottavan yllätyksen. Jengiläiset raiskaavat hänen tyttöystäväänsä. Kohtaus päättyy Brandonin näyttelemän Ericin ja tämän tyttöystävän murhaan.

Kaikki oli kuitenkin alkanut mennä pahasti pieleen jo hetkeä aiemmin.

Elokuvaporukka oli aikataulusta jäljessä. Murha-aseen paukkupatruunat päätettiin valmistaa aiemmin ostetuista oikeista panoksista.

Efektimies purki panokset. Irrotti luodit. Tyhjensi ruudin. Laukaisi nallin. Laittoi luodit takaisin hylsyihin. Aidon näköisiä, mutta toimimattomia.

Kuvatessa aseesta laukaistiin nallilla ja luodilla varustettu patruuna. Luoti irtosi, mutta se jumiutui revolverin piippuun. Kukaan ei huomannut asiaa.

Päästiin varsinaiseen kohtaukseen. Paukkupanokset ladattiin aseeseen, mutta jumittunut luoti oli edelleen piipussa. Odottamassa kohtalokasta liipaisimenvetoa.

Kun ase laukaistiin, paukkupanoksen ruuti riitti lennättämään piippuun jääneen luodin kohti Leetä.

Mies haavoittui vakavasti kameroiden pyöriessä.

Kohtaus keskeytettiin, mutta Lee ei enää noussut. Häntä oli osunut navan alapuolelle. Näyttelijä oli tajuton.

Sairaalassa lääkärit säntäsivät leikkaussaliin. He työskentelivät viisi tuntia. Se ei riittänyt. Lee kuoli leikkauspöydälle.

Myöhemmissä tutkimuksissa Leen kuolema todettiin onnettomuudeksi.

Elokuva tehtiin kuitenkin loppuun Leen kunniaksi. Se on saanut jo neljä jatko-osaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?