Pappi Kari Kanalan pääsiäinen alkaa jo seitsemän viikkoa ennen pyhiä – 2-vuotias poika mukana tärkeässä perinteessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Pappi Kari Kanalan pääsiäinen alkaa jo seitsemän viikkoa ennen pyhiä – 2-vuotias poika mukana tärkeässä perinteessä

Kirkkoherra Kari Kanalalle pääsiäinen on luonnollisesti kiireistä aikaa. Miehen omiin traditioihin kuuluu paasto, rairuoho ja pasha.

Kirkkoherran oma pääsiäinen alkaa vasta pääsiäisyönä, kun työkiireet ovat loppu, kertoo tv:stäkin tuttu pastori Kari Kanala.­

1.4.2018 15:26

Kirkkoherra Kari Kanalan pääsiäinen alkaa oikeastaan jo seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin alkaa paasto. Siihen kuuluu myös sisäinen sydämenpaasto.

– Yritän välttää ajattelemasta pahoja ajatuksia ja pahoja puheita. Erityisesti sosiaalisessa mediassa pyrin noudattamaan sydämenpaastoa. En provosoi enkä provosoidu. Pyrin viljelemään hyvää.

Pääsiäisviikolla Kanala laittaa kaksivuotiaan poikansa kanssa rairuohon tulemaan. Rairuoho symboloi uuden elämän toivoa. Pääsiäismuna vastaa tyhjää hautaa ja Jeesuksen ylösnousemusta.

– Munasta syntyy uusi elämä ja kuori on tyhjä hauta, Kari Kanala kertoo.

Töiden kannalta pääsiäinen on Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherralle kiireinen. Pääsiäisen tienoilla hänellä on tapana lukea Juhani Rekolan kirja Ruusumaanantaista pääsiäisaamuun. Kanala lainaa Tukholman suomalaisessa kirkossa 60-80-luvulla vaikuttaneen papin ajatuksia pääsiäisenajan saarnoissa ja pitkäperjantain konsertin lyhyessä puheessa.

– Juhani Rekola oli Slussenin sissien pappi ja auttoi syrjäytyneitä. Hän oli työssään kohdannut elämän murjomia miehiä. Hänen kirjoituksensa ovat ajatonta pohdintaa kärsimykseen liittyen.

 Yksinäisyyden kannalta pääsiäinen voi olla helpompi kuin joulu. Pääsiäisenä ihmisillä on kenties enemmän aikaa kohtaamiseen.

– Kun aina puhutaan ristin kantamisesta, niin hänen pointtinsa on se, että ristiä ei oteta vaan risti annetaan. Että kärsimystä ei tule rakastaa tai ihannoida, vaan sitä vastaan tulee taistella kaikin keinoin.

Pääsiäiseen liittyy kärsimyksen pohtimisen rinnalla myös paljon iloa. Pitkäperjantain sanoma on Kanalasta kaikkein koskettavin.

– Ajatus Jeesuksesta, joka tulee veljeksi ja kohtaa ihmisten vihan ja kenties myöskin Jumalan vihan. Hän joutuu lähimpiensä pettämäksi ja hylkäämäksi, jää tuskassaan yksin, kansan pilkkaamaksi ja johtomiesten pelinappulaksi. Siihen kertomukseen liittyy itselläni ajatus, että pitää toimia hyvän puolesta ja auttaa heikompia. Se on mulle tärkeimpiä juttuja pääsiäisessä.

Kari Kanala on suurelle yleisölle tuttu muun muassa Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta.­

Pääsiäinen tuo iloa sitä kautta, että tapahtumat keräävät ihmisiä kirkkoon. Kanalasta on tärkeää katsoa, että hänellä on aikaa jutella ihmisten kanssa.

– Yksinäisyyden kannalta pääsiäinen voi olla helpompi kuin joulu. Pääsiäisenä ihmisillä on kenties enemmän aikaa kohtaamiseen.

Kirkkoherran oma pääsiäinen alkaa vasta pääsiäisyönä, kun työkiireet ovat loppu ja on muutama päivä aikaa huilata. Kotiin tullessaan hän syö vähän pashaa.

– Pääsiäisen jälkeen ajatukset alkavat kulkea kohti kesää. Siinä mielessä se on hyvä taitekohta uudelle alulle ja ajattelulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?