Pääsiäinen on Maria Guzeninalle antamisen juhla – perheen koirakin saa eteensä lammasaterian - Viihde - Ilta-Sanomat

Pääsiäinen on Maria Guzeninalle antamisen juhla – perheen koirakin saa eteensä lammasaterian

Pääsiäinen on antamisen ja valon juhla. Silloin alkaa kevät. Kärsimyksen rinnalla pohditaan iloa. Maria Guzenina kertoo, miten pääsiäinen näkyy hänen elämässään.

– Pääsiäisen tulo on lupaus siitä, että nyt on taitettu pitkä ja pimeä talvi ja ollaan menossa kohti luonnon kukkaan puhkeamista, sitä ihanaa Suomen kesää, Maria Guzenina iloitsee.­

1.4.2018 14:16

Maria Guzeninalle pääsiäinen on valon, kevään ja antamisen juhla. Toki joulukin on antamisen juhla, mutta pääsiäiseen liittyvät ovelta ovelle keräävät lapset, virpominen ja uuden kohtaaminen. Aurinko on jo korkealla ja pajunkissoissa on silmuja.

– Pääsiäisen tulo on lupaus siitä, että nyt on taitettu pitkä ja pimeä talvi ja ollaan menossa kohti luonnon kukkaan puhkeamista, sitä ihanaa Suomen kesää. Minulle pääsiäinen on merkki siitä.

Maria Guzeninan omat lämpimimmät pääsiäismuistot liittyvät virpomistraditioon. Huolimatta siitä, että kotona oli niukkuutta ja vähän levottomatkin olot, Maria sai palmusunnuntaina pukeutua noita-asuun.

– Virpominen kuvastaa minulle sitä, miten turvallinen maa Suomi on. Sitä ei tietenkään lapsena edes ymmärtänyt, miten ainutlaatuista on, että lapset voivat mennä vieraille oville koputtamaan ja saada palkkioksi virpomisesta karkkia tai jotain muuta ihanaa.

 Virpominen kuvastaa minulle sitä, miten turvallinen maa Suomi on. Miten ainutlaatuista on, että lapset voivat mennä vieraille oville koputtamaan.

Se on traditio, jonka demarikansanedustaja toivoisi säilyvän. Niin kuin myös sen, että suomalainen yhteiskunta pysyisi turvallisena ja vapaana. Että lapset voisivat omalla kotikadullaan edelleen pimputtaa naapurin ovikelloa ja että aikuiset muistaisivat tämän tradition tärkeyden lapsille.

Maria Guzeninan pääsiäinen alkaa paastosta, joka on ortodoksisen perinteen mukainen. Se liittyy oman talviturkin heittämiseen ja siitä tulee kevyt olo.

Paasto päättyy pääsiäislauantaina, jolloin keräännytään keittiön pöydän ääreen omien rakkaiden kanssa. Yhdessäolo, lasten huomioiminen ja perinteiden vaaliminen on noussut vuosi vuodelta merkityksellisemmäksi.

Maria Guzeninalle pääsiäinen on valon, kevään ja antamisen juhla.­

– Rakastan pashan tekemistä. Sen maku on niin erityinen. Minulle pääsiäinen ja pasha kuuluvat yhteen.

Guzenina luonnehtii itseään monikokkaajaksi. Hän pyrkii loihtimaan pöytään sellaista ruokaa, että jokainen löytää jotakin. Lammas on enemmän aikuiseen makuun.

– Värit ovat pääsiäiskattauksessa näkyvässä osassa. Pääsiäinen on narsisseja, tulppaaneita ja pajunkissoja. Keltaisista tipuista ja rairuohosta tulee raikkaus. Että on myös ruokaa mielelle.

Pääsiäisenä perheen espanjanvesikoira Luna Irmelikin saa lammasherkkuaterian eteensä. On antamisen juhla. Pääsiäinen on Guzeninan mielestä myös kohtelias juhla. Se näkyy koirankin elämässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?