Suomalaisbloggaaja julkaisi karun kuvasarjan somen rumasta puolesta – nuorten suosiman Jodel-sovelluksen viestit täysin painokelvottomia

Bloggaaja ja kirjailija Natalia Tolmatsova julkaisi Instagram-tilillään kuvia anonyymin viestipalvelu Jodelin viesteistä.

27.3.2018 8:52

Anonyymin viestipalvelun Jodelin suosio on kasvanut valtavaa vauhtia ympäri maailmaa. Sosiaalisen median sovellus mahdollistaa anonyymien viestien lähettämisen kaikille 10 kilometrin säteellä oleville. Erityisesti nuorten suosimassa palvelussa puidaan arkipäiväisiä asioita, pyydetään apua arkaluontoisiin ongelmiin, keskustellaan urheilusta ja opiskelusta ja etsitään jopa ystäviä.

Palvelulla on myös nurja puolensa, jonka synnyttää anonyymisti lähetettävät viestit. Kun ihmiset käyvät keskustelua ilman tunnistettavuutta, voivat jutut mennä rumiksi ja käytöstavat unohtua. Myös vaaratilanteita on tullut vastaan. IS uutisoi maanantaina, että Kampin metroasemalle esitettiin uhkaus Jodelin välityksellä, jonka seurauksena poliisi tarkasti aseman.

Jodelissa on myös lukuisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on välittää juoruja esimerkiksi julkkiksista tai sometähdistä. Suomessa sellaisia ovat esimerkiksi vlogijuorut ja blogijuorut -kanavat, jotka on pyhitetty keskustelulle tunnetuista bloggaajista ja YouTube-tähdistä.

Kanavilla pääasiassa nuoret jakavat asioita ja ”tietoja” sometähdistä. Osa jutuista pitää paikkaansa, osa on täysin tekaistuja ja osa puolestaan ala-arvoisia ja loukkaavia.

Kirjailija, bloggaaja ja somevaikuttaja Natalia Tolmatsova julkaisi maanantaina Instagram-tilillään kuvia viesteistä, joita palvelussa on jaettu. Painokelvotonta tekstiä sisältävissä kirjoituksissa bloggaajia haukutaan rajuin sanankääntein.

Viesteissä bloggaajien tyyliä ja persoonaa arvostellaan sekä ihmetellään, miksi he pitävät blogeja jos eivät niiden mukanaan tuomia paineita.

Voit katsoa kaikki viestit klikkaamalla kuvan oikeassa reunassa olevaa nuolta.

Tolmatsova kummastelee kuvatekstissä, miksi ihmiset syyllistyvät täysin asiattomien ja loukkaavien viestien kirjoittamiseen.

– Meni hermot niin, että päässä surisee. Kertokaa joku, että miksi kenenkään tarvitsee tällaista kestää päivästä toiseen, vuodesta toiseen? Julkinen ammatti ei oikeuta vihapuhetta. Mikään ammatti, ulkonäkö, ihonväri, sukupuoli tai muu seikka ei oikeuta, Tolmatsova kirjoittaa.

– Jos tekee mieli haukkua tuntematonta tai tuttua internetissä, niin ainoa oikea asia mitä voit tehdä on OLLA TEKEMÄTTÄ SITÄ. Niin yksinkertaista. Kävele vaikka talon ympäri pari kertaa.

Erityisesti bloggaaja harmittelee sitä, että usein nuoria naisia anonyymisti haukkuvat ovat hänen mukaansa niin ikään itse nuoria naisia.

– Olen äärimmäisen surullinen, että tässä vallitsevassa tasa-arvon ilmapiirissä ilmiselvästi naisvoittoinen kommentoijien ryhmä haukkuu toisia naisia, kun vaihtoehtona olisi tukea, kannustaa ja oppia toisiltamme. Mitä hyötyä on #metoo:sta, kun samaa paskaa eri paketissa tulee saman sukupuolen edustajilta? hän ihmettelee.

Tolmatsovan mukaan jokaisen muista ihmisistä anonyymisti Jodelissa juoruilevan tulisi hävetä. Hän toteaa, ettei asiallisia juoruja ole olemassakaan.

– Kaikki selän takana puhuminen yllyttää nettikiusaajia ja oikeuttaa tämän keskusteluilmapiirin. Muista myös, että anteeksi voi aina pyytää ja sen myös aina saa. Se jos mikä on rohkeutta, hän toteaa.

Tolmatsova pitää suosittua White Trash Disease -lifestyleblogia. Blogissaan hän esittelee elämäänsä, jakaa ravintolasuosituksia ja reseptejä ja kertoo matkoistaan. Hän on myös kirjoittanut Halparuokakirja-kokkikirjan yhdessä Alisa Wilskan kanssa.

30-vuotiaalla Tolmatsovalla on Instagramissa reilut 17 000 seuraajaa ja hänen kirjoituksensa Jodelista onkin kerännyt paljon kiitosta ja herättänyt keskustelua.

Alisa Wilsa ja Natalia Tolmatsova ovat kirjoittaneet Halparuokakirjan.

Moni kommentoija kauhistelee viestien sisältöä ja myös kiittelee Tolmatsovaa siitä, että hän toi aiheen esiin.

– Tää on niin tätä. Hienoo, että kirjotit asiasta! Oot ihan huipputyyppi ja on tärkeää, et somevaikuttajat on muutamassa tätä somen negatiivisuuden ilmapiiriä, kuuluu yksi kommenteista.

– Te jotka laitatte noita, niin pitäkää suu kiinni jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, toinen kommentoija näpäyttää anonyymisti juoruilevia.

– Aina olen toivonut, että jokainen meistä ihmisolennoista käyttäisi käytössään olevan energiansa johonkin rakentavaan. Voisi äkkiä olla ihan muuta ja kehittävämpää tekemistä, kuin hengata dissaamassa muita erilaisissa paikoissa, toteaa kolmas.

Kommentoijat näkevät myös toivoa somen ilmapiirin muuttumisessa.

– Mä uskon, että asiat alkaa mennä parempaan suuntaan nettikiusaamisen ja muiden ihmisten arvostuksen kanssa tässä maassa. Asiasta puhutaan (hemmetin hyvä kun puhutaan ) useilla viestintä kanavilla. Tahto muutokseen on monilla, me monet vaan olemme olleet pitkään hiljaa ja toivoneet, että ilman julkista keskustelua esimerkiksi nettikäytös löytää paremman polun. No, ei löytänyt, joten avitetaan, eräs nainen kirjoittaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?