Renny Harlin antoi pakit Sampo Terholle – syynä Louhimiehen kohtelu - Viihde - Ilta-Sanomat

Renny Harlin antoi pakit Sampo Terholle – syynä Louhimiehen kohtelu

Renny Harlin ei osallistu kulttuuriministeri Sampo Terhon Kiinan-vierailulle protestina tämän käytökselle Jussi-gaalassa.

26.3.2018 6:54

Elokuvaohjaaja Renny Harlin jättäytyi viime hetkellä sivuun kulttuuriministeri Sampo Terhon Kiinan-vierailun delegaatiosta. Syynä on Terhon käytös perjantai-illan Jussi-gaalassa.

Ilta-Sanomat uutisoi gaalan jälkeen, kuinka Terho oli kieltäytynyt luovuttamasta Jussi-gaalan yleisöpalkintoa Tuntemattoman sotilaan ohjaajalle Aku Louhimiehelle. Terhon päätös johtui siitä, että useat naisnäyttelijät ovat kertoneet Louhimiehen kyseenalaisista työtavoista kuvaten niitä alistamiseksi ja nöyryyttämiseksi.

– Louhimies käsitteli tilaisuudessa asiaa hienosti ja pahoitteli, mutta kulttuuriministeri ei voi lähettää sellaista viestiä, että tällainen käyttäytyminen on ok, Terho sanoi IS:lle.

Renny Harlinilla on selkeä mielipide kulttuuriministerin toiminnasta.

Tuntematon sotilas -elokuvasta yleisöpalkinnon vastaanottanut Aku Louhimies MTV:n haastattelussa Jussi-gaalan jälkeen.­

– Jos kansa valitsee jonkun elokuvan vuoden parhaaksi, kansan valitseman ministerin tulisi ojentaa palkinto, Harlin sanoo ottamatta kantaa ohjaaja Louhimiehen ympärillä vallitsevaan kohuun.

Ohjaaja Renny Harlin on yksi Kiinan kuuluisimmista suomalaisista. Arvovaltainen Hollywood Reporter -lehti on nimennyt hänet yhdeksi tämän hetken vaikutusvaltaisimmaksi ohjaajaksi, joka työskentelee Kiinassa.

Myös Suomessa on huomattu Harlinin suhteet Kiinan korkeisiin viranomaisiin, ja siksi maanantaina vierailun Kiinassa aloittava kulttuuriministeri Sampo Terho pyysi Harlinia delegaatioonsa.

Harlin oli otettu pyynnöstä ja ministerin delegaatioon pääsemisestä, mutta nyt hän on perunut osallistumisensa. Syy on Terhon käyttäytyminen Jussi-gaalassa.

Renny Harlinin mielestä Sampo Terhon olisi pitänyt jakaa Jussi-gaalan yleisöpalkinto Aku Louhimiehelle.­

– Kyllä, olen perunut osallistumiseni hänen delegaatioonsa. Olin raivannut kiireisestä aikataulustani kaksi päivää, mutta hänen käyttäytymisensä Jussi-gaalassa ei ollut kulttuuriministerille sopivaa, Pekingistä tavoitettu Harlin sanoo.

Harlin on sitä mieltä, että jos kansa valitsee Tuntemattoman sotilaan vuoden elokuvaksi, kansaa edustava kulttuuriministeri on velvoitettu ojentamaan patsas.

– Olen lähettänyt Suomen Kiinan-suurlähettiläälle kirjeen, jossa perun osallistumiseni ministerin ohjelmaan, Harlin sanoo.

Harlin painottaa, ettei ota kantaa Aku Louhimiehen työskentelytapoihin ja tukee kaikkia niitä näyttelijöitä, jotka ovat avautuneet kohtelustaan Louhimiehen alaisuudessa.

Sampo Terho ei lauantaina halunnut kommentoida saamaansa palautetta.­

– Ketään ei saa missään työpaikalla kohdella kaltoin, Harlin painottaa.

– En voi riskeerata suhteitani Kiinan kulttuurielämään ja talousvaikuttajiin tai liike-elämän vaikuttajiin olemalla ministerin seurassa, jonka toiminta on ennalta-arvaamatonta ja joka ei välttämättä tue kulttuuria ja taidetta, Harlin painottaa.

Harlin on näin ollen peruuttanut tapaamisensa ministerin kanssa. Hän kuitenkin toivoo menestystä ministerin vierailulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?