IS:n lukijat äänestivät suosikkinsa vuoden parhaaksi elokuvaksi – Tuntemattomalle sotilaalle murskavoitto - Viihde - Ilta-Sanomat

IS:n lukijat äänestivät suosikkinsa vuoden parhaaksi elokuvaksi – Tuntemattomalle sotilaalle murskavoitto

Lukijat äänestivät Tuntemattoman sotilaan ylivoimaisesti vuoden parhaaksi elokuvaksi.

23.3.2018 19:02

Tänä iltana järjestettävässä Jussi-gaalassa palkitaan viime vuoden parhaat elokuvat ja niiden tekijät.

Jussi-palkintoja jaetaan 16 eri kategoriassa. Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati. Myös yleisö on päässyt äänestämään oman suosikkielokuvansa.

Parhaan elokuvan tittelistä kilpailee kuusi elokuvaa: Armomurhaaja, Ikitie, Joulumaa, Miami, Toivon tuolla puolen ja Tuntematon sotilas.

Ilta-Sanomien lukijoista ylivoimaisesti suurin osa antaisi Jussi-palkinnon Aku Louhimiehen Tuntemattomalle sotilaalle.

Tuntematon sotilas sai lukijoiden äänistä peräti 76 prosenttia.

Toiseksi äänestyksessä tuli Ilkka Mattilan tuottama Ikitie 10 prosentin äänisaalilla. Kolmanneksi parhaaksi elokuvaksi lukijat äänestivät Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen, joka sai 5 prosenttia annetuista äänistä.

Ääniä annettiin kyselyssä yhteensä reilusti yli 6200 kappaletta.

Uusi Tuntematon sotilas rikkoi helmikuun puolivälissä miljoonan katsojan rajan. Se on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista elokuvista Suomessa.

Louhimies on ollut tällä viikolla kohun keskelle sen jälkeen, kun useat naisnäyttelijät kertoivat joutuneensa ohjaajan kyseenalaisten työskentelymetodien kohteeksi. Louhimies on Facebookissa ja A-studiossa pahoitellut toimintaansa.

Ennen juhlagaalaa Tuntemattomassa sotilaassa Viirilää näyttelevä Jarkko Lahti julkaisi Facebookissa kirjoituksen, ettei istu elokuvan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalle vastaanottamaan palkintoja, jos elokuva niitä voittaa.

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä, sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt, näyttelijä kirjoitti Helsingin Sanomien mukaan.

Rokkaa näyttelevä Eero Aho saapui Jussi-gaalaan ristiriitaisin mielin.

– Haluan sanoa, että tuen naisten ulostuloa, Aho sanoi.

Eero Aho ja Aku Louhimies Tuntematon sotilaan miljoonannen katsojan näytöksessä helmikuussa.­

Ahon mukaan päällimmäisenä tunteena oli järkytys, kun naisnäyttelijöiden kokemukset Louhimiehen elokuvissa tulivat julkisuuteen.

– Täytyy ymmärtää, että näissä yhteiskunnan rakenteissa on jotain väärää, että tällaista tapahtuu ja, ettei ihminen uskalla tai pysty sanoa, että tällaista on tapahtunut. Enkä tarkoita tällä sitä, että miksi he eivät kertoneet aiemmin, Aho sanoi.

Louhimiestä ei näkynyt punaisella matolla ennen Jussi-gaalaa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tuntemattoman sotilaan tuottaneen Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017:n edustajista osa halusi kieltää ohjaajaa osallistumasta Jussi-gaalan palkintojenjakoon. Toistaiseksi ei ole varmaa, osallistuuko Louhimies gaalaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?