HS: Äärimmäisen rankat roolisuoritukset saivat Amanda Pilkkeen, 27, romahtamaan – kertoo nyt, miten Louhimiehen työtapa vaikutti psyykeen - Viihde - Ilta-Sanomat

HS: Äärimmäisen rankat roolisuoritukset saivat Amanda Pilkkeen, 27, romahtamaan – kertoo nyt, miten Louhimiehen työtapa vaikutti psyykeen

Amanda Pilke kertoo HS:ssä, miksi hän katosi julkisuudesta vuonna 2012.

Amanda Pilke katosi julkisuudesta vuonna 2012.­

23.3.2018 12:47

Näyttelijä Amanda Pilke, 27, otti aiemmin tällä viikolla Facebookissa osaa elokuva-alalla käynnissä olevaan keskusteluun. Pilke kertoi kirjoituksessaan, että häntä on kohdeltu väärin elokuva-alalla, minkä vuoksi hän on ollut aivan loppu.

Pilke näytteli vuonna 2012 Aku Louhimiehen ohjaamassa Vuosaari-elokuvassa sekä Antti J. Jokisen ohjaamassa Puhdistuksessa. Molemmissa elokuvissa tuolloin 21-vuotiaan nuoren naisen roolit olivat äärimmäisen rankat.

Vuosaari-elokuvassa Pilke näytteli Millaa, jonka rohkeat seksikohtaukset hätkähdyttivät aikanaan. Pilke ja Laura Birn esiintyivät elokuvassa alasti, ja elokuvassa nähtiin muun muassa suihinottokohtaus sekä pornoelokuvan kuvaukset. Puhdistuksessa Pilke puolestaan näytteli venäläismafian seksiorjaa, Zaraa. Pian elokuvien jälkeen Pilke katosi täysin julkisuudesta eikä hän näytellyt enää yhdessäkään roolissa.

Nyt Pilke kertoo Helsingin Sanomille, miksi hän jätti näyttelijän työn ja mitä kahden rankan roolin jälkeen tapahtui. Pilke kertoo lehdelle, että molemmat roolit jättivät häneen jäljet, samoin kuin Aku Louhimiehen viime päivinä esillä ollut työskentelymetodi.

– Uskoin sinisilmäisesti, että tämä on oikea metodi ja että näin pitää toimia. Minulla ei ollut rohkeutta olla reipas oma itseni ja sanoa, että ”Tämä ei ole ok”. En usko, että syy tähän on kessään yksittäisessä ihmisessä, vaan koko laajemmassa prosessissa, Pilke kertoo.

Laura Birn ja Amanda Pilke Puhdistus-elokuvan ensi-illassa Tallinnassa elokuussa 2012. Pian tämän jälkeen Pilke katosi julkisuudesta.­

Pilkkeen mukaan hänen oli vaikea pysyä kasassa ja tasapainossa, eikä hän pystynyt luottamaan Louhimieheen. Näyttelijä kertoo artikkelissa, että hän joutui Vuosaaren kuvauksissa kuuntelemaan todella henkilökohtaisia kommentteja, joihin hän ei nuorena naisnäyttelijänä uskaltanut sanoa vastaan.

– Annoin itsestäni paljon. En löytänyt työkaluja, miten voisin palauttaa itseni normaaliin tilaan. Sen sijaan jäin kiinni vaikeisiin tuntemuksiin.

Kahden erittäin rankan kuvausrupeaman jälkeen Pilke oli aivan loppu.

– Kahden rankan roolin jälkeen tuli tyhjä ja henkisesti väsynyt olo. En tiennyt, mitä tehdä seuraavaksi. En tunnistanut omia tuntemuksia. Miltä musta tuntuu? En uskaltanut lähteä käsittelemään ajatuksiani, hän kertoo HS:lle.

Pilke korostaa lehdelle, että Puhdistuksen ohjaaja Antti J. Jokisen sekä esimerkiksi Markku Pölösen ja Dome Karukosken kanssa hän on kokenut olonsa hyväksi ja että heidän kuvauksissaan on vallinnut hyvä yhteistyö. Pilke paljastaa HS:lle, että hän aikoo palata tänä vuonna näyttelemään. Vuoden 2012 jälkeen on työskennellyt muun muassa hoitoalalla, siivojana ja ravintolassa.

Amanda Pilke näytteli Helmiä ja sikoja -elokuvissa Saara Mäkista (vas.).­

Helmiä ja sikoja -elokuvasta uransa aloittanut Pilke kertoi Facebookissa aiemmin tällä viikolla, että hän on oppinut antamaan anteeksi ihmisille, jotka ovat tehneet häntä kohtaan väärin. Tärkeänä apuna toimi hänen miehensä, joka tuki Pilkettä vaikeilla hetkillä.

– Olen todella kiitollinen ja onnellinen elämässä ja erityisen kiitollinen miehelleni, joka auttoi 2013 minua vapautumaan kaikista raskaista kokemuksista, joita olen kokenut elokuva-alalla. Olin tuolloin ihan loppu ja hän palaili takaisin buddhalaisesta luostarista. Hän kannusti aina kaikissa tilanteissa kehittämään myötätuntoista rakkautta kaikkia kohtaan sekä anteeksiantoa. Erityisesti niitä kohtaan, jotka ovat tehneet minulle väärin, jotta todella voin vapautua kaikista painavista tunteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?