Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

Julkaistu:

Madcook
Tuomas ”Tunna” Milonoff toi 13 vuotta sitten Afrikasta ikävän matkamuiston - tietämättään.
Madventures-matkaohjelman toinen kausi: kaikkeen valmiit matkamiehet Tunna Milnoff ja Riku Rantala ovat saapuneet itäiseen Afrikkaan, Malawijärven maisemiin.

Yksi Afrikan suurimmista järvistä on upea paikka ja sen eteläpäässä sijaitseva kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Eipä aikaakaan, kun travellerimme ovat jo snorklaamassa järvellä. Kaiken kauneuden keskellä Riku muistaa antaa yhden ohjeen muille matkaajille:

– Järven syövereissä piilee uimaria vaaniva kuumotus. Bilhartsian toukat kyttäävät täällä vedessä ja hyökkäävät pahaa aavistamattoman uimarin kimppuun ja tunkeutuvat ihon läpi tulehduttaen kaikki sisäelimet. Kaikki! Seurauksena on vapiseva ihmisraunio ja lopulta kuolema, Rantala esitelmöi kameralle ja sukeltaa sen jälkeen pinnan alle.

Leikkaus. Uimarit ovat nousseet veneeseen ja Tunnaa alkaa epäilyttää koko keikka.

– Kuumottaa ihan… Olen varma, että niitä on kymmenittäin täällä. Tunnen kun ne luikerteli tuonne sisään. Hyi saatana, Tunna värisee.
Otetaan loikka 13 vuotta eteenpäin ja palataan Suomeen. Tunna on juuri saanut diagnoosin ulostenäytteestään: hänellä on bilhartsia.

– Aika ironista. Heitin sen jutun silloin ihan tsoukilla. Ja sitten sain sen, mies huokaa IS:lle.

Bilhartsia tai halkiomatotauti on Afrikassa, sekä tietyillä Etelä-Amerikan ja Aasian alueilla esiintyvä trooppinen halkiomatoinfektio. Tartunnan voi saada makeasta vedestä aiheuttajamadon toukan tunkeutuessa ihon läpi.

– Kertaakaan en ole tullut kipeäksi Madcook-safkoista, joita olen reissussa mäsäyttänyt. Sen sijaan tämä pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi.


Yli kymmenen vuotta on pitkä aika kantaa mukanaan ei-toivottua salamatkustajaa. Eikä sitä olisi välttämättä huomattu vieläkään, elleivät Tunna ja Riku olisi päättäneet tutkituttaa itsensä ennen uuden Madcook-kauden alkua.

– Ruvettiin muistelemaan, milloin viimeksi olen käynyt tsekkauttamassa oman schaissen ja mitä siellä voisi olla. Uloste lensi sitten Jenkkeihin tutkittavaksi vähän tarkemmin. Toki sitä täälläkin tutkittiin, mutta siellä on perustavaa laatua olevat parasiittitutkimukset. Löytyihän sieltä.

Tunnan ulosteesta löytyi bilhartsia, jonka serotyyppiä ilmenee vain Afrikassa, Etelä-Afrikassa, Lähi-idässä ja Karibialla. Kolmessa jälkimmäisessä paikassa Tunna ei ole käynyt uimassa virtaamattomassa makeassa vedessä, joten vain yksi paikka ja hetki jäi jäljelle: Malawijärvi 13 vuotta sitten.

– Ikävin juttu tässä on se, että se pitää majaansa sisäelimissä, eli oikeastaan maksassa. Se tekee sinne kovettumia.Bilhartsia on vaarallinen trooppinen loinen. Se saattaa aiheuttaa esimerkiksi kuumetta, suolioireita ja virtsatiemuutoksia. Sairaudesta kärsivät sadat miljoonat ihmiset.

– Se ei tapa, mutta se vammauttaa. Se voi mennä myös keskushermostoon.

Tunna myöntää, että vuosien varrella hänellä on ollut erilaisia oireita, mutta vasta nyt hän on havahtunut ajattelemaan, voisiko kaikki johtaa juurensa Afrikkaan.

– Kyllä silloin aikoinaan tehtiin kaikki testit, mutta ne eivät olleet niin kehittyneitä silloin.

Nyt Tunna on syönyt lääkekuurin ja loinen on mitä todennäköisimmin poistunut kehosta.

– Yritän vielä luonnon konstein puhdistaa maksaa. Onhan se saattanut aiheuttaa vaikka mitä vaurioita, mutta mitä olen lääkärien kanssa puhunut, niin enemmän se vaikuttaa ihmisiin, jotka saavat toistuvia infektioita ja elävät niillä alueilla. Mutta kyllä makeat ja seisovat vedet ovat nyt pannassa.Yleisin kysymys, joka Rikulle ja Tunnalle esitettään on, että miksi ette tule kipeäksi kun syötte kaikkea mahdollista?

– Yleensä ruoka jota syömme on teurastettu meidän edessä. Se on tuoretta ja luonnonmukaista. Jos ajattelee täkäläistä ruokaa, niin ei se aina ole niin puhdasta ja tuoretta kuin luullaan. Usein elintarvikkeet värjätään, rakennetaan ikään kuin uudelleen ja kuluttajan hajuaistia hämätään väriaineilla. Joka kerta kun tekee Madcookia, tietoisuus ja kela muuttuu, mitä vatsaansa laittaa. Sitä alkaa ajattelemaan oikeasti millaiset vaikutukset ruoalla on ympäristöön ja terveyteen. Olen nykyään paljon tietoisempi ruokailija ja tässä tapauksessa myös tietoisempi matkailija.
  • Alla olevalla videolla kerrotaan erittäin vaarallisesta Guinean matotaudista.

Bilhartsia

 Kolme eri halkiomatolajia aiheuttaa ihmiselle bilhartsioosin.

 Tartunta saadaan vedestä, josta kypsyneet toukat pääsevät tunkeutumaan ihmisen ihon läpi.

 Virtaavasta vedestä tartuntaa ei voi saada.

 Madot kehittyvät ihmisen laskimoissa aikuisiksi, munimiskykyisiksi madoiksi.

 Oireet johtuvat eri elimiin verenkierron kautta kulkeutuvista munista ja elimistön reaktiosta niihin.

 Yleisin oire on krooninen ripuli, ja vakavin vaurio syntyy maksaan (maksakirroosi). Munia voi ajautua myös aivoihin, ja ne voivat aiheuttaa epilepsian.

Lähde: Duodecim

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt