Aku Louhimies vastasi A-studiossa naisnäyttelijöiden syytöksiin – aikoo muuttaa tapojaan: ”Ehkä tarvitsen jonkinlaista apua” - Viihde - Ilta-Sanomat

Aku Louhimies vastasi A-studiossa naisnäyttelijöiden syytöksiin – aikoo muuttaa tapojaan: ”Ehkä tarvitsen jonkinlaista apua”

Useat Aku Louhimiehen elokuvissa näytelleistä naisista ovat kertoneet tulleensa nöyryytetyiksi ohjaajan toimesta.

Ohjaaja Aku Louhimies ja näyttelijä Matleena Kuusniemi.­

19.3.2018 21:59

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies kommentoi kyseenalaistettuja työtapojaan Ylen A-studiossa maanantai-iltana. Ohjelmassa Louhimies kohtasi myös yhden niistä näyttelijöistä, jotka kertoivat julkisuudessa kohtelustaan.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi kertoi yrittäneensä jo vuosia sitten puhua kokemastaan.

– Aikaisemmin ei ole kuunneltu. Olen näistäkin asioista sanonut, joita olen kokenut nöyryyttävänä.

Kuusniemi kertoi aiemmin maanantaina Ylelle, kuinka hänen paitansa oli yllättäen revitty auki Riisuttu mies -elokuvan kuvauksissa. Vastanäyttelijä Samuli Edelmann kertoi Ylelle saaneensa Louhimieheltä käskyn tehdä niin ilmoittamatta siitä etukäteen Kuusniemelle.

Aiemmin Kuusniemi oli vetäytynyt Levottomat-elokuvan markkinoinnista.

– Mun nöyryyttävin kokemus on liittynyt Levottomiin ja niiden markkinointiin. Koin että minut esineellistettiin.

Kuusniemi kertoi myös, kuinka Louhimies antoi ymmärtää haastatteluissa, että elokuvan kuvauksissa olisi harrastettu seksiä eikä pelkästään näytelty sitä.

– Se häpäisi minut ammatillisesti täysin ja vei luottamukseni tähän alaan ja alan ihmisiin, Kuusniemi sanoi.

Louhimies sanoi olevansa samaa mieltä Levottomien markkinoinnista ja siitä, että elokuvaa myytiin seksillä. Hän kuitenkin kiisti antaneensa tahallaan haastatteluissa vaikutelman, että elokuvan kuvauksissa oli harrastettu seksiä.

– Sehän on itsestäänselvyys, että ei mun ammatti oo pornonäyttelijä, Kuusniemi huomautti.

Louhimies vastasi näyttelijöiden syytöksiin jo maanantaiaamuna Facebookissa. Päivityksessään ohjaaja sanoi olevansa pahoillaan ja kokevansa epäonnistuneensa työssään.

– Yleisradion jutun luettuani koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana, Louhimies kirjoitti.

– Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut. Yritän jatkossa ymmärtää myös valtani ja siihen liittyvän vastuun paremmin.

A-Studiossa Louhimies kertoi, ettei ollut aiemmin tiennyt, miltä näyttelijöistä oli kuvauksissa tuntunut. Hän sanoi aikovansa kuitenkin tulevaisuudessa muuttaa toimintatapojaan.

– Nythän on peiliin katsomisen aika. En millään tavalla halua näitä vähätellä tai kiistää näitä tunteita tai muistoja vaan isosti pyytää anteeksi. Ehkä tarvitsen jonkinlaista apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?