Muistatko nämä ikimuistoiset Uutisvuoto-hetket vuosien varrelta? Näin Jari Tervo kuvailee dramaattisinta jaksoa: ”Se oli raskas keikka” - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko nämä ikimuistoiset Uutisvuoto-hetket vuosien varrelta? Näin Jari Tervo kuvailee dramaattisinta jaksoa: ”Se oli raskas keikka”

Uutisvuodon kapteenina lähes 20 vuotta toiminut Jari Tervo muisteli ohjelman sykähdyttävimpiä hetkiä Ilta-Sanomille viime kesäkuussa.

Jari Tervo toimi uutisvuodossa kapteenina lähes kahden vuosikymmenen ajan.­

19.3.2018 17:01

Maanantaina Uutisvuoto-ohjelman fanit saivat suru-uutisia, kun ohjelman uutisoitiin loppuvan toukokuussa.

Jari Tervo jätti kapteenin pestinsä Uutisvuodossa viime kesäkuussa lähes kahden vuosikymmenen jälkeen. Ilta-Sanomien haastattelussa hän muisteli sykähdyttävimpiä hetkiä ohjelman historian varrelta.

Juttu on julkaistu alunperin kesäkuussa 2017.

19 vuotta ja 643 jaksoa.

Sen pituiseksi tulee jäämään kirjailija Jari Tervon urakka viihdeohjelma Uutisvuodossa.

Lauantaina esitettävä kevään viimeisessä jaksossa hän laukoo viimeiset sutkautuksensa, vitsinsä ja välihuomautuksensa joukkueen kapteenin ominaisuudessa.

Vieraiksi juhlalähetykseen saapuvat kansanedustajat Ilkka Kanerva ja Maarit Feldt-Ranta.

Tervo kertoo parinkymmenen vuoden pituisesta ”keikasta” jääneen hänelle ainoastaan hyviä muistoja. Erityisesti hän sanoo jäävänsä kaipaamaan kivaa työporukkaa, jonka uskoo olleen pääsyy sille, miksi hän näinkin pitkään jaksoi keikkua mukana.

Mutta tuntuu lopettaminen myös huojentavalta.

– Ai että se on helpottavaa. Odotan sitä täpinöissäni, että pääsen viimeisen kerran heittäytymään nelikenttien maailmaan, Tervo hihkuu.

– Voihan tosin olla, että muistelen joskus haikeudella näitä asioita, mutta nyt tuntuu kyllä vahvasti siltä, että tätä tuli tehtyä riittävästi. Siis todella riittävästi!

Paras

– En tiedä, voiko parasta hetkeä nimetä, mutta hyvin jännittävän jakson teimme presidentinvaalien toisen kierroksen alla vuonna 2000. Vieraina olivat Tarja Halonen ja Esko Aho. Studiossa oli hirveän paljon väkeä ja tunnelma oli katossa, jopa ehdokasvieraamme olivat selvästi jännittyneitä.

Ellen nyt väärin muista, niin katsojaluvutkin huitelivat puolentoista miljoonan kieppeillä.

Bill Clinton oli hieman aiemmin myöntänyt pössytelleensä pilveä nuoruudessaan. Hän tosin selitti ainoastaan maistaneensa, ei vetäneensä henkeen. Siinä sitten kysyttiin, ovatko Halonen ja Aho koskaan kokeilleet huumeita. Halonen kielsi, mutta Aho halusi olla leikkisä: hän kertoi poltelleensa nuorena poikana kavereiden kanssa Pohjanmaalla Sarvaksi kutsuttua kasvia.

Totesin siihen, että me täällä etelässä kutsumme sitä marihuanaksi. Yleisö reagoi heittoon aika voimakkain suosionosoituksin. Aho selvästi nytkähti kuullessaan tämän.

Häntä ei oltu ilmeisesti briiffattu tarpeeksi siitä, minkälainen ohjelma oli kyseessä.

Jari Tervon heitto Tarja Halosen ja Esko Ahon keskusteluun sai yleisöltä voimakkaat suosionosoitukset, joista Aho ei välttämättä ollut niin mielissään.­

Tylsin

– Uutisvuodossa on loppujen lopuksi kyse leikkimisestä. Siksi on aina hankalaa, jos vieras joko puhuu todella vähän tai antaa ymmärtää olevansa ohjelman yläpuolella. Kaikki eivät välttämättä sitä käsitä, miten helposti sellainen asenne välittyy tv-ruudusta. Se voi olla kiinni hyvin pienistäkin ilmeistä.

Välillä vierasta saattaa myös jännittää hirveästi. Olen antanut monesti sellaisen ohjeen, että koittakaa edes näyttää siltä, että viihtyisitte. Parempi vaikka näytellä hauskaa kuin jäädä tuppisuuksi.

Varsinkin poliitikkojen kohdalla tämä voi olla ongelma. Esimerkiksi Mari Kiviniemen kanssa emme päässeet missään vaiheessa samalle aaltopituudelle – tai edes lähelle sitä. Hän ilmeisesti ajatteli, että kyseessä on A-studio ilman asiaa.

Jari Tervo kokee, ettei ex-pääministeri Mari Kiviniemi ymmärtänyt ohjelman luonnetta, mikä teki lähetyksestä tylsän.­

Dramaattisin

– Sen on oltava Uutisvuodon kuudessadas lähetys, jonka nauhoituksissa aloin saada rytmihäiriöitä. Enhän minä silloin ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa. Olo vain oli tuskainen ja hikoilin aivan käsittämättömän paljon. Se oli myös ainut kerta, jolloin minun on ollut pakko riisua pikkutakki kesken lähetyksen.

Totta kai se huoletti. Juhlalähetyksen takia paikalla oli vielä aika paljon lehtiporukkaakin. Onneksi Aku Hirviniemi ja Pirkka-Pekka Petelius olivat mukana ja pitivät show’n pystyssä. Sinnittelin itse lähetyksen loppuun, vaikka oli se hämmästyttävän hankala ja raskas keikka.

Nauhoitusten jälkeen Stan (Saanila) tuli sanomaan, että menet sitten saman tien lääkäriin. Vastasin, että mulla on jo muista asioista varattuna lääkäriaika maanantaille. Stan totesi, että teepä ihmeessä niin. Hoitokodissa on sitten kiva katsella, kun kuola valuu suupielestä Reino-tossulle. Voit sitten miettiä, että olipa hyvä, että jahkailin.

Se oli Stanilta vaikuttava puheenvuoro. Tunsin oloni kuitenkin siinä vaiheessa sen verran hyväksi, että menin kuin meninkin lääkäriin vasta maanantaina. Sieltä minut sitten lähetettiin operoitavaksi.

Tv-sarjan dramaattisin hetki koettiin, kun Tervo alkoi saada rytmihäiriöitä kesken juhlalähetyksen. Onneksi Pirkka-Pekka Petelius ja Aku Hirviniemi pitivät tunnelman katossa.­

Hauskin

– Erittäin vaikea sanoa. Monet sellaiset jaksot ovat olleet hauskoja, joissa on ollut mukana joku huumorin ammattilainen. Jope Ruonansuu, Aku Hirviniemi tai vastaava. Se ei tietysti ole kovin yllättävää, sillä kyseessä on heidän ammattinsa.

Muista vieraista esimerkiksi Ben Zyskowicz, Timo Koivusalo ja Katja Ståhl ovat jääneet mieleen. Kaikki he ovat olleet hyvin hauskoja. Myös Isä-Mitrolla oli lääkitys kohdallaan.

Yhdeksäntoista vuotta on toitotettu, että se Tervo höpöttää koko ajan, eikä anna suunvuoroa toisille. Eihän se niin ole. Mielelläni annan suun vuoron jokaiselle, joka sen vain haluaa ottaa. Sehän on pelkästään ihanaa, jos vieras on nokkela ja hauska. Silloin tuntuu kuin olisi vapaapäivä, voi nostaa kuvaannollisesti jalat pöydälle ja vain kuunnella vierestä.

Katja Ståhlin vierailua Uutisvuodossa Jari Tervo muistelee lämmöllä.­

Ärsyttävin

– Olen istunut elämäni aikana baarien pöydissä todella erikoisten ihmisten kanssa ja tavannut monen kirjavaa sakkia aina kadunmiehestä ministereihin. Siksi en oikein osaa ärsyyntyä kenestäkään, ellei nyt mennä ihan synkeän rasismin puolelle.

Uutisvuodon muista jäsenistä olen sen sijaan aistinut närkästystä silloin tällöin. Peter Nymanin oli esimerkiksi erittäin vaikeaa suhtautua ohjelmassa vierailleeseen Tony Halmeeseen. Peterin kaikista ilmeistä ja eleistä näki, ettei kyseessä ollut hänelle kiva keikka.

Paavo Väyrynen on tietysti aina Paavo Väyrynen. Muistan kuinka hän ensimmäisen kerran mukana ollessaan piti viiden minuutin poliittisen puheen paneurooppalaisuudesta ja kuulemma tuohtui kun se leikattiin pois. Myöhemmin Paavo sisäisti ohjelman luonteen ihan mallikkaasti ja on ollut loppujen lopuksi aika hyvä vieras.

–Paavo Väyrynen on tietysti aina Paavo Väyrynen, Jari Tervo sanoo, kun puhe tulee ärsyttävistä vieraista­

Surullisin

– Se oli haikea keikka, kun Tommy (Tabermann) tuli vieraaksi viimeisen kerran. Silloin jo tiedettiin, että hänellä on pahanlaatuinen aivokasvain. Hän kertoi minulle, että neljä viidestä sairastuneesta kuolee noin vuoden sisällä. Sanoin, että eletään nyt siihen malliin, että kuulut siihen yhteen viidesosaan.

Siinä lähetyksessä olimme samassa joukkueessa. Tommy klaarasi ohjelman ihan hyvin. Sairaus oli vielä sen verran alkuvaiheessa, ettei se vaikuttanut hänen nokkeluuteensa. Mutta oli asia meillä molemmilla tietysti mielessä ja vaikutti sitä kautta yleisfiilikseen. Sitä mietti väkisinkin, että tämä voi hyvinkin olla viimeinen keikka, jonka teemme yhdessä.

Niin kuin se sitten olikin.

Jari Tervo muistelee haikeudella aivokasvaimeen sairastuneen Tommy Tabermannin vierailua ohjelmassa­

Noloin

– Varsinkin alkuvuosina ohjelmassa tuli sanottua asioita, joita sitten jälkikäteen harmitteli. Joskus jopa kysyin nauhoitusten jälkeen tuottajalta, että olikohan se kohta vähän rankasti murjaistu. Ikinä ei kuulemma ollut, sanottiin, että anna mennä vaan.

Yksi hämmentävä hetki sattui, kun Anu Saagim oli ohjelmassa vieraana. En muista kovin tarkasti mitä sanoin, mutta sen sanottuani hän alkoi tuijottaa minua jotenkin äkäisen ja loukkaantuneen näköisenä. Hetken päästä tajusin, että hän oli ilmeisesti käsittänyt minun väittäneen häntä maksulliseksi naiseksi.

Sellaista en tietenkään ollut sanonut, mutta mikään muukaan ei selittänyt hänen reaktiotaan. Eikä asiaa voinut nauhoituksen aikana lähteä korjaamaankaan. Entä jos asia ei olisikaan ollut niin kuin kuvittelin? Se olisi muuttanut kaameaa tilannetta vain kamalammaksi.

No, ohjelma tehtiin sitten loppuun aika viileissä tunnelmissa.

Kaamea väärinkäsitys teki Anu Saagimin vierailusta ohjelmassa tuskaista.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?