Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

19-vuotiaan Idols-tähti Mia Permannon kuolema oli 10 vuotta sitten shokki. Laulajan läheiset kertovat nyt IS:lle, millainen hän todellisuudessa oli ja miten suru-uutinen vaikutti heihin.

Permannon pitkäaikainen haave tähteydestä oli vähällä toteutua, sillä hän työsti ensimmäistä levyään kuolemansa aikaan.­

18.3.2018 6:31

Räväkkä, avoin ja pulppuava Mia Permanto jäi monen tv-katsojan mieleen vuonna 2007. Permanto osallistui tuolloin Suomen kaikkien aikojen kolmanteen Idols-kilpailuun ja selvisi aina sen finaalilähetyksiin asti.

Rockhenkinen nuori nainen esiintyi ohjelmassa paljain jaloin ja nautti katsojien suurta suosiota. Samalla tuotantokaudella hänen kanssaan kilpailivat muun muassa Anna Abreu, Ari Koivunen ja Kristiina Brask.

Permanto oli muuttanut hieman aiemmin Suomeen Ruotsista. Tukholmassa syntynyt laulaja oli päättänyt ryhtyä tähdeksi, ja suomalainen laulukisa oli oiva väline siihen.

Permannon nuoruus Ruotsissa oli haastava. Hän puhui avoimesti menneisyytensä ongelmista ja vaikeuksista, jotka hän oli voittanut. Laulajan vanhemmat erosivat, kun hän oli 13-vuotias. Teini-ikäinen Permanto kokeili rajojaan, lintsasi koulusta ja ajautui huonoihin piireihin. Hän päätyi asumaan hoitokotiin, jossa hän sairastui syömishäiriöön ja kokeili huumeita.

Mia Permanto, Ari Koivunen, Kristian Meurman, Anna Abreu, Kristiina Brask, Panu Larnos ja Johanna Hämäläinen pääsivat Idolsin finaalivaiheeseen vuonna 2007.­

Sinnikäs nuori nainen kamppaili pitkään demoniensa kanssa, mutta selätti lopulta syömishäiriön ja pääsi opiskelemaan rockmusiikkilinjalle lukioon. Perhe tuki Permantoa, kun tämä tavoitteli unelmaansa laulajana.

Idolsin jälkeen Permanto alkoi työstää ensimmäistä albumiaan, mutta sitä ei koskaan julkaistu. Maaliskuussa 2008 suru-uutinen järkytti laulajan läheiset ja hänen taivaltaan Idolsissa seuranneet: Permanto oli löydetty kuolleena kotoaan. Hän menehtyi 18. maaliskuutta 2008 vain 19-vuotiaana.

Nousevan tähden kuolinsyy pysyi pitkään mysteerinä, kunnes hänen Pia-äitinsä kertoi IS:lle marraskuussa 2008, että kuoleman aiheutti Permannon selkävaivaan syömän lääkkeen ja tupakanvieroituslääkkeen yhdistelmä. Äiti oli varma, että kuolema oli puhdas vahinko.

– Kamalinta tässä kaikessa on se, että olimme hyvin läheisiä. Olimme äiti ja tytär, ja samalla toistemme parhaat ystävät, Pia-äiti kertoi IS:lle marraskuussa 2008.

Mia Permanto oli eloisa ja iloinen persoona, nuoruutensa vaikeuksista huolimatta.­

Permannon läheiset kuvailevat häntä herkäksi, sydämelliseksi ja vahvaksi. Idolsissa Permannon kanssa kisanneesta Kristian Meurmanista tuli isovelihahmo nuorelle laulajalle, kun kaksikko asui ohjelman ajan saman katon alla yhdessä muiden kilpailijoiden kanssa. Meurman kertoo IS:lle nyt, että hänen ja Permannon välille syntyi heti erityinen yhteys.

– Kutsuin häntä pikkusiskokseni. Olin heti alusta alkaen hänelle läheinen ja meistä tuli hyvät ystävät nopeasti. Mia oli helposti lähestyttävä, aito ja räiskyvä persoona. Hän oli aina valmis auttamaan muita, vaikka hänellä itsellään oli ollut elämässä paljon vaikeuksia. Hän oli myös hyvin herkkä, ehkä vähän liian herkkä tähän maailmaan, Meurman kuvailee ystäväänsä.

Kristian Meurman koki olevansa isovelihahmo nuorelle Permannolle.­

Meurman muistaa Permannon sydämellisenä tyttönä, jota elämä oli kolhinut välillä kovinkin. Silti hän jaksoi yrittää ja tehdä töitä unelmiensa eteen. Meurmanin mukaan Permanto vaikutti juuri ennen kuolemaansa olevan onnellisempi kuin aikoihin. Siksi uutinen oli täysi shokki.

– Ensimmäinen tunne oli epäusko. Ajattelin, että eihän se ole mahdollista, siinä täytyy olla jokin väärinkäsitys. Mialla oli ollut hankaluuksia eikä hänen suhtautumisensa itseensä ja omaan elämäänsä ollut aina sieltä positiivisimmasta päästä, mutta hän eli siinä vaiheessa iloista ja seesteistä vaihetta.

Pian Permannon kuoleman jälkeen Meurman teki kappaleen rakkaan ystävänsä muistolle. Miksen saanut yrittää -biisiin Meurman purki omaa tuskaansa ja puki sanoiksi tunteet, jotka suru-uutista seurasivat.

– Tuntui äärimmäisen epäreilulta, että juuri kun hän oli saanut täysin uuden mahdollisuuden aloittaa unelmansa elämisen, loppui kaikki seinään. Juuri kun kaikki oli hyvin, piti elämän loppua kesken.

”Isku vatsaan”

Kun Mia Permanto kilpaili Idolsin 3. tuotantokaudella vuonna 2007, istui Jone Nikula laulukisan tuomaristossa. Nikula muistaa Permannon jo kilpailun alkuvaiheilta.

– Muistan Mian hyvin. Hän oli rockorientoitunut kilpailija, jolla oli kaunis ääni ja joka oli nasta mimmi. Hän vaikutti Idolsin jälkeen aktiivisesti Helsingin jamiympyröissä, joissa tapasimme muutamia kertoja, Nikula kertoo IS:lle.

Permannon kuolema on yksi Idols-historian traagisimmista tapahtumista. Suru-uutinen oli järkytys myös Nikulalle, sillä Permanto oli iloinnut kaiken olevan mallillaan.

– Hän kertoi jameissa, että työn alla on levy ja kaikki vaikutti olevan hyvin. Kun hän sitten yhtäkkiä kuoli, oli se isku vatsaan, että ei helvetti, mitä täällä oikein tapahtuu. Se oli todella surullinen tapaus, joka on kyllä jäänyt mieleen.

– Hän oli nuori ihminen, jolla oli elämä edessä. Siksi kuolema oli niin kova isku ja hirvittävän sääli.

Nikula uskoo, että Permanto olisi saattanut päästä pitkällekin musiikkialalla, jos kaikki olisi loksahtanut kohdalleen.

– Hänellä olisi voinut olla mahdollisuudet siihen. Voi olla, että ne olisivat realisoituneet pienemmin kuin hän halusi, mutta voi myös olla, että hänestä olisikin tullut jotain paljon suurempaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?