Viihde

Näin Tomi Björck loi hulppean miljoonaomaisuutensa – yksinhuoltajaperheen pojasta ravintola-alan menestyjäksi: ”Haaveilin tästä 20 vuotta”

Julkaistu:

ravintolabisnes
Kokki Tomi Björck ei ole kaihtanut riskien ottoa – ja se on kannattanut. Lahtelaispojasta kasvoi huippukokki- ja ravintoloitsija.
Usko itseesi. Niin on kirjoitettu kokki Tomi Björckin, 37, oikeaan käsivarteen kiinalaisin kirjaimin. Tatuointi on Björckin ensimmäinen. Hän otti sen 17-vuotiaana työskennellessään ensimmäistä kertaa kokkina ulkomailla, Espanjan Benalmadenassa vuonna 1998.

Uskoa ja lujaa tahtoa onkin vuosien varrella tarvittu, kun Tomi on raivannut tiensä yhdeksi Suomen menestyneimmäksi ravintoloitsijaksi. Nykyään Björck pyörittää useita fine dining -ravintoloita Suomessa, Ruotsissa ja Australiassa. Björck kertoo törmäävänsä usein oletukseen siitä, että hän olisi saavuttanut kaiken urallaan silmänräpäyksessä.

– Monista menestyneistä ihmisistä luullaan, että he ovat saavuttaneet kaiken helposti. Ei se minua haittaa, jos ihmiset ajattelevat niin. Totuus on kuitenkin toinen, Björck sanoo ja jatkaa:

– Tulen hyvin vaatimattomista oloista. Olen kasvanut Lahdessa yksinhuoltajaperheessä. Mielestäni yksityisyrittäjille pitäisi nostaa vain hattua. Itse ainakin kunnioitan kaikkia yrittäjiä, jotka ovat menestyneet tai edes uskaltavat yrittää.


Björck uskoo, että hänen oman menestyksensä salaisuus on ollut kärsivällisyys ja ammattitaito.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tein 15 vuotta duunarin duunia. Tein pitkää päivää aina muille. Olen aina tehnyt töitä vähintään aamuseiskasta puoleenyöhön.

Yksinhuoltajaperheessä ei herkuteltu hienoissa ravintoloissa

Suomen lisäksi Tomi hankki työkokemusta maailman eri kolkista, kuten Englannista, Australiasta, Espanjasta ja Thaimaasta. Hän kertoo tuskailleensa jo 23-vuotiaana, koska tahtoi avata oman ravintolan, mutta tajusi tarvitsevansa enemmän koulutusta ja näkemystä.

– Tuntuu, että nykypäivänä ihmisiltä puuttuu kärsivällisyys. Kaikki on hektistä ja kaikki halutaan heti. Aina kun tulen takaisin Suomeen, mietin että ei täällä pitäisi olla kenellekään kiire, tämä on yksi maailman pienimpiä pääkaupunkeja. Pitäisi olla enemmän läsnä ja keskittyä.


Rakkaus kokin ammattia kohtaan syttyi jo pikkupoikana. Lapsena ravintolakäynnit olivat jotain, mitä yksinhuoltajaperheen poika ei juuri koskaan kokenut.

– Näin ammatissa jotain glamouria. Lahtelaisena poikana kaikki oli vain pelkkää futishallia, hiihtoa ja makaronilaatikkoa. Sitten kun pääsin edes jonnekin pizzalle, niin kaikki tuoksut saivat aistini heräämään. Oli jo luksusta, kun joku muu toi pizzan pöytään.

Tomi muistaa elävästi ensimmäisen kerran, kun hän ajatteli, että tahtoisi olla kokki.

– Olimme faijan kanssa skimbareissulla ravintolassa syömässä. Näin kuinka keittiössä oli isoja äijiä töissä, jotka läpsivät pihvejä grilliin ja heittivät keskenään huumoria. Se oli sellaista kunnon kasarimeininkiä. Kaikki vähän hihittelivät ja tökkivät toisiaan.

– Näytti, että kaikilla oli tosi hauskaa. Katsoin silmät pyöreänä, että nuo ovat töissä! Lahdessa olin lapsena tottunut siihen, että jos jollain edes oli töitä, niin silloin työnteko oli totista vääntämistä.

”Itse huusin aikoinani ja se oli virhe”


Heti seitsemännen luokan tet-harjoittelussa Björck meni ravintolaan työharjoitteluun.

Paiskiessaan töitä muille yrittäjille Tomi tarkkaili heitä ja painoi muistiinsa parhaat esimerkit hyvästä esimiestyöstä. Hän näki myös paljon sellaista johtamista, joka puistatti. Björck kuvailee raivoamisestaan tutun tv-kokki Gordon Ramsayn olevan ”kiltti poika” verrattuna siihen, mitä hän itse 2000-luvun alussa lontoolaisravintoloiden keittiöissä näki.

– Yksi kaveri yritettiin hukuttaa käsienpesualtaaseen pieleen menneen risoton vuoksi. Pari kertaa näin, kun kavereita heitettiin voimalla kokkitakista ulos siten, että he lensivät selälleen.

Tomi myöntää itsekin nuorena esimiehenä huutaneensa alaisilleen vaativissa töissä ulkomailla, mutta sanoo pyrkineensä tavasta eroon mahdollisimman nopeasti.

– Huuto ei kuulu keittiöön. Ei varsinkaan Suomessa, jossa tiimi usein koostuu ystävistä tai jopa sukulaisista. Se on heikkoutta. Itse huusin aikoinani ja se oli virhe.

Björck sanoo ihmisten toisinaan sekoittavan huudon ja korkealla äänellä ohjaamisen toisiinsa.

– Kun keittiössä on kiire, niin silloin sitä on kuin lennonjohtaja. On pakko johtaa tekemistä, mutta ei ole mikrofonia.

Menestyksen taustalla valtavasti riskien ottamista


Björck sanoo oppineensa entisiltä esimiehiltään myös sen, että yrittäjä on viimeinen henkilö, joka saa leivän pöytään.

– Yksi menestyksen salaisuus on se, ettei pitäisi ajatella rahaa, se on este menestymiselle. Sitten kun rahaa alkoi jossain vaiheessa tulla, niin totta kai se antoi enemmän vapauksia ja mahdollisuuksia toimia. Loppujen lopuksi intohimo kantaa enemmän. Ne riskit, joita olen yrittäjänä ottanut ovat olleet aivan käsittämättömiä. Aina kun jotain tuli tilille oli jo seuraava projekti edessä ja rahat haihtuneet.

Björck on tehnyt ravintolabisneksessä miljoonatulot. Muun muassa vuonna 2015 Björck tienasi jättitulot, kun hän myi huomattavan osuuden yrityksestään. Tuolloin hänen tulonsa koostuivat 560 288 euron ansiotuloista ja 2 899 803 pääomatuloista. Tuloistaan Björck on yksityishenkilönä nauttinut muun muassa ostamalla Australian Bondi Beachilta hulppean omakotitalon.

– Olen tehnyt itselleni sellaisen unelmakodin, jonka olen aina halunnut. Haaveilin tästä 20 vuotta, tein töitä sitä varten ja säästin. Minulla on sellainen koti, jossa viihdyn: on uima-allas, poreallas ja saunatilat. Minulla on tilaa.


Viime vuosina Björck on pyrkinyt rauhoittamaan työtahtiaan, jotta voisi viettää enemmän aikaa perheensä kanssa.

– En varmaan ikinä jää eläkkeelle, mutta olen järjestänyt asiani siten, että voisin vaikka heti jäädä eläkkeelle.

Björck sanoo ajatuksen tosin tuntuvan kaukaiselta, sillä hän tekee edelleen yli kymmentuntisia työpäiviä ja on työmatkoilla noin kolme kuukautta vuodesta.

– Tämän vuoden aikana tarkoitukseni on hieman rauhoittua. Olisi mukavaa ottaa vanhat harrastukseni kuten brasilialainen jujutsu mukaan arkeen. Tahdon viettää aikaa rakkaideni ja ihan itsenikin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt