Maija Mattila, 20, nousi BBC:n etusivun uutiseksi: suomalaisen Down-mallin tarina kiehtoo maailmalla – kaikki alkoi tv:n ääreltä - Viihde - Ilta-Sanomat

Maija Mattila, 20, nousi BBC:n etusivun uutiseksi: suomalaisen Down-mallin tarina kiehtoo maailmalla – kaikki alkoi tv:n ääreltä

Maija Mattila on tehnyt vuosia määrätietoista työtä saavuttaakseen unelmansa mallimaailman huipulla. Nuorta naista ei hidasta hänen Downin syndroomansa eikä ennakkoluulot.

11.3.2018 14:57

20-vuotias Maija Mattila on haaveillut mallinurasta jo pitkään. Suomalais-nigerialainen Mattila innostui mallin työstä seurattuaan Suomen huippumalli haussa -sarjaa vuonna 2012. Ohjelmaa ihaillut Mattila päätti, että myös hänestä tulee malli. Hän alkoi pyrkiä aktiivisesti kohti unelmaansa eikä antanut Downin syndroomansa olla sen tiellä

  • Katso yllä olevalla videolta reilun vuoden takainen Maijan haastattelu!

Sunnuntaina Mattila sai huomiota maailmalla, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi artikkelin nuoresta naisesta ja nosti sen etusivunsa uutiseksi.

Pitkässä artikkelissa kerrotaan Mattilan haaveista, mallin työstä ja taustasta. Mattila sanoo BBC:lle, että hän on panostanut mallin uraan viime vuosina runsaasti ja toivoo, että se alkaisi tuottaa tulosta.

Kun Mattila innostui mallin työstä vuonna 2012, alkoi hän ahmia catwalk-videoita netistä ja tutkia työn vaatimuksia tarkemmin.

– Aloin harjoitella kävelyä kotonani peilin edessä, hän kertoo BBC:lle.

Artikkeliin on haastateltu myös Maijan äitiä, Anna-Erika Mattilaa. Hän kertoo, että Maijan haave on välillä tuntunut vanhemman näkökulmasta lähes mahdottomalta.

– Halusin, että hänellä olisi realistisempia tavoitteita, Mattila toteaa BBC:lle.

Anna-Erika Mattila kertoi aiemmin Radio Aallolla, että nykyään hän tukee tytärtään täysillä.

– Olisiko tästä pari vuotta aikaa, kun oli hermo niin tiukilla homman kanssa. Ajattelin, että täytyy pudottaa tämä tyttö maan pinnalle, Anna-Erika Mattila sanoi radiohaastattelussa.

Mattila kertoi joutuneensa käymään vakavan keskustelun itsensä kanssa asiasta. Perheen muut lapset ovat saaneet tavoitella haaveitaan ja heitä on tuettu, joten miksi Maija olisi poikkeus?

– Jouduin käymään vakavan keskustelun itseni kanssa, hän myönsi.

BBC:n mukaan Maijaan pätevät samat odotukset kuin muihinkin malleihin. Hänen tulee mahtua tiettyyn muottiin ja se on välillä haastavaa.

– Vaikeinta mallin työssä on ollut painon pudottaminen, Maija sanoo brittimedialle.

Äidin mukaan Maija on laihtunut parin viime vuoden aikana noin 15 kiloa. Se on vaatinut tiukkaa itsekuria ja herkkujen jättämistä. Viime kesänä Maija lopetti jäätelön, suklaan ja kaiken makean syömisen. Maija kertoo BBC:lle, että erityisen hankalaa elämä on ilman vanukasta.

Määrätietoinen Mattila ei ole kuitenkaan antanut periksi mallihaaveidensa kanssa. Hänet on nähty Suomessa esimerkiksi Kalevala Korun mainoskampanjassa ja hän on poseerannut yhdessä Suomen huippumalli haussa -sarjassa nähdyn Polina Hiekkalan kanssa.

Tulevaisuudessa Maija ja hänen äitinsä haaveilevat mahdollisuudesta poseerata yhdessä australialaisen Down-malli Madeline Stuartin kanssa.

– Olisi mahtavaa, jos Maija ja Madeleine voisivat tehdä kuvaukset yhdessä jonain päivänä. Se olisi kuin suklaa ja vanilja, Anna-Erika Mattila toteaa.

Madeline Stuart on yksi maailman ensimmäisistä menestyneistä Down-malleista.

BBC:n mukaan Maija toivoo myös, että hänen tarinansa inspiroisi muita ihmisiä tavoittelemaan haaveitaan.

– Haluan olla esimerkkinä muille ja rohkaista kaikkia toteuttamaan unelmiaan ja olemaan ylpeitä ihonväristään, tumman ihonsa vuoksi koulussa kiusattu Maija sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?