Tähtikategoriasta videovuokraamon hyllylle – mitä ihmettä tapahtui Bruce Willisin uralle? - Viihde - Ilta-Sanomat

Tähtikategoriasta videovuokraamon hyllylle – mitä ihmettä tapahtui Bruce Willisin uralle?

Julkaistu: 9.3.2018 7:24

Kymmenessä vuodessa Bruce Willis onnistui ajamaan uransa Hollywoodin huipulta väkivaltaghettoon.

Ranskalaiset ovat aina eri mieltä. Kun Hollywood oli jo lähes unohtanut Bruce Willisin, Ranskan kulttuuriministeri Aurélie Filipetti myönsi vuonna 2013 näyttelijälle Ranskan ritarikunnan Chevalier dans l’Ordre des arts et des Lettres -kunniamerkin.

– Ranskassa olen kotonani, tähti sanoi liikuttuneena.

Uusi elokuva Death Wish paljastaa, että kotimaassaan Willis on pudonnut pienen rahan ja rajun asenteen konservatiivisten väkivaltaelokuvien ghettoon.

Bruce Willis sai edellisen kerran ranskalaisilta huomiota 2006, jolloin hänelle myönnettiin kunniamerkki työstään elokuvateollisuuden hyväksi. Ranskalaisilla on tunnetusti kiero suhde Amerikkaan ja amerikkalaisiin. He kunnioittavat, juhlivat ja palkitsevat yleensä niitä amerikkalaisia taiteilijoita, jotka on kotitanhuvilla unohdettu. Vuosikymmeniä sitten ranskalaiset juhlivat Jerry Lewisiä vaikka amerikkalaiset häpesivät koomikkoa, joka väänsi naamaansa.

Bruce Willisiltä on kohta tulossa ohjelmistoon suoraan videolle menevät elokuvat Acts of Violence ja Reprisal. The Bombing on kiinalainen historiallinen elokuva. Harvempi niitä täällä näkee.

Willis tekee bulkkitavaraa ja väkivaltaroskaa – tai sitten hän vierailee ulkomaisissa elokuvissa. Viime vuonna Willis teki elokuvat Once Upon a Time in Venice ja First Kill, sitä edellisenä vuonna elokuvat Marauders, Split ja Precious Cargo.

Älkää valehdelko. Ette te ole niitä nähneet.

Viimeiset isomman budjetin tai sitten positiivista huomiota herättäneet elokuvat ovat G.I. Joe: Retaliation vuodelta 2013 ja sitä edeltävän vuoden Looper ja The Expendables 2. Willis siis putosi huipulta heti kun ranskalaiset löivät hänet kulttuurin ritariksi.

Willisin alamäki alkoi joskus vuosien 2005–2006 paikkeilla, kun kulttuuriministeri Ranskassa viimeksi muisti Willisiä. Sin City (2005), Alpha Dog (2006), Fast Food Nation (2006) ja Lucky Number Slevin (2006) vielä huomattiin teatterilevityksen ja kohtalaisen kritiikkien muodossa.

Niiden jälkeen: romahdus.

Raikkaan erilaisen Konnankoukkuja kahdelle -sarjan (1985–88) kautta Hollywoodiin Die Hard -elokuvien action-tähdeksi nousseen Bruce Willisin turmioksi koitui kaksi asiaa: se, ettei hän oikeastaan osaa näytellä, ja se, että hän on muutamissa asioissa näkemykseltään konservatiivi liberaalien ihmisten hallitsemassa elokuvateollisuudessa.

Toisaalta Willis teki suuria virheitä jo Die Hardin huippuaikoina. Pääosat kammottavissa flopeissa Turhuuksien rovio (1990), Hudson Hawk (1991) ja North (1994) olisivat ehkä jo pudottaneet tähden, mutta sitten iski Quentin Tarantino. Rooli Pulp Fictionissa (1994) teki putoavasta tähdestä taas kuumaa tavaraa. Terry Gilliamin vaikutusvaltainen tieteiselokuva 12 apinaa (1995) teki sekin hyvää, joskin osa katsojista muisti, kuinka veteraaniohjaaja kuritti tähteä:

– Saat roolin, jos et kertaakaan muikistele suutasi, Gilliamin kerrotaan sanoneen.

 

M. Night Shyamalanin yliluonnollisen portteja kolkutelleet elokuvat Kuudes aisti (1999) ja Unbreakable (2000) olivat nekin onnenpotkuja.

Politiikka on ollut yksi Willisin kompastuskivistä. Hän on sosiaaliasioissa demokraattien kannalla. Samaan aikaan hän on tiukka aseenkanto-oikeuden puolustaja. Viimeksi Willis tuki Donald Trumpia.

Oikeastaan Bruce Willis ei ole puolueisiin sitoutunut. Hän on jonkinlainen poukkoileva libertaari, joka on kaikenlaisten vapauksien kannalla ja liian painostavaa hallintoa vastaan.

Hollywoodissa ei erityisesti rakasteta aseenkanto-oikeuden äänekästä kannattajaa. Toisaalta kenties Bruce Willis tekee nyt juuri sellaisia leffoja kuin tahtoo. Hän on viime vuosina tehnyt toistakymmentä elokuvaa, joissa tavallinen kansalainen tai turvallisuuden ammattilainen turvautuu aseisiin ratkaistakseen ongelmansa.

Death Wish on ylistys aseille, vaikka elokuvassa myös annetaan satiirin ruoskaa asejärjestöjen tietoiskuille ja asekauppiaille. Perimmältään Death Wish ilmoittaa, että jos kansalaiset aseistautuvat kuten tarinan traumakirurgi Paul Kersey, väkivalta kaduilla vähenee.

Luultavasti Bruce Willis ei saa Death Wishin jälkeenkään palkintorooleja. Jäämme odottamaan, mitä ranskalaiset hänen päänsä menoksi seuraavaksi keksivät.

Death Wish -elokuvan Suomen-ensi-ilta tänään.

Bruce Willis nähdään tänään ensi-iltansa saavan Death Wishin pääosassa. Televisiossa Willis on mahdollista nähdä kevään aikana muun muassa elokuvissa (1) Die Hard 2, (2) Looper ja (3) Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?