Jussi-gaalassa halutaan kunnioittaa #metoo-keskustelua: kaikilta osallistujilta toivotaan yhtä asiaa gaalapukeutumisessa - Viihde - Ilta-Sanomat

Jussi-gaalassa halutaan kunnioittaa #metoo-keskustelua: kaikilta osallistujilta toivotaan yhtä asiaa gaalapukeutumisessa

Jussi-gaalassa tullaan näkemään kannanottoja #metoo-keskusteluun.

Elina Knihtilä toimii Wift Finlandin puheenjohtajana.­

8.3.2018 20:25

Viime syksystä lähtien #metoo-ilmiö on ravistellut elokuva-alaa eri puolilla maailmaa ja tuonut näkyville syrjintää ja vallankäyttöä. Se on noussut näkyvästi esille myös useissa taidealojen vuotuisissa juhlissa.

Ruotsin Jussi-gaalaa vastaavassa Guldbagge-seremoniassa joukko mustiin t-paitoihin pukeutuneita näyttelijöitä järjesti punaisella matolla Tystnad tagning -mielenilmauksen. Golden Globe -gaalassa osanottajat pukeutuivat mustiin ja monen rintaa koristi Time’s Up -varainkeruukampanjan pinssi. Oscar-gaalassa Time’s Up sai odotetusti oman osionsa.

Oscar-gaalassa nähtiin paljon Time’s Up -pinssejä.­

Suomessa tärkeä käänne tapahtui joulukuussa, kun yli 1200 kulttuurialan ammattilaista julkaisi kannanoton, jossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja että ongelma otetaan tosissaan myös alan johdossa. Kannanotto on julkaistu tunnisteella #kulissientakana. Joukkoon kuuluu muun muassa nimekkäitä teatteri- ja elokuva-alan osaajia.

Suomessa Jussi-gaalaa järjestävä Filmiaura haluaa tukea #kulissientakana -kannanottoa. Filmiaura toivoo, että kaikki, jotka haluavat tukea tasa-arvoa sekä seksuaalisen häirinnän ja vallan väärinkäytön lopettamista elokuva-alalla, kantaisivat Jussi-gaalassa valkoista nauhaa. Wift Finland ry (Women in Film and Television) tukee Filmiauraa nauhatempauksessa.

Helmikuussa järjestetyssä Emma-gaalassa Jenni Vartainen otti kantaa #metoo-kampanjaan pukeutumalla mustaan.­

Filmiauran lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että nauhan tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Symbolina voi olla mikä tahansa valkoinen nauha. Valkoinen nauha symboloi tukea kaikille niille, jotka ovat tulleet esiin, kertoneet tarinansa ja ponnistelleet seksuaalisen häirinnän ja epätasa-arvon nujertamiseksi. Valkoisen nauhan voi pukea esimerkiksi rintaan, ranteeseen tai käsivarteen. Jussi-gaalan vieraille on myös tarjolla juhliin saapuessa valkoista nauhaa. Suomalainen elokuva-ala on osoittanut halua kunnioittaa #metoo-teemaa pukeutumisella, joten tukeaan voi osoittaa myös pukeutumalla mustiin.

– Haluamme olla mukana tukemassa kaikkia rohkeita ihmisiä, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan #metoo- ja #kulissientakana-kampanjoissa. Alan järjestönä olemme mukana vaatimassa nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle. Toivomme että kaikki gaalan katsojat ja vieraat voisi osoittaa tukensa yhteistä asiaamme kohtaan käyttämällä sosiaalisessa mediassa: #memyös #jussigaala, Filmiaura ry:n puheenjohtaja Manna Katajisto sanoo.

– Tämä on asia, joka kuuluu meille kaikille. Aktiivista työtä epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi pitää tehdä kentällä päivittäin, sanoo puolestaan Wift Finlandin puheenjohtaja Elina Knihtilä.

Filmiauran tiedotteessa kerrotaan myös, että he haluavat kunnioittaa suomalaista elokuva ja #metoo-keskustelua, joten Jussi-gaalan tv-lähetyksessä tullaan myös käsittelemään tätä teemaa.

Jussi-gaala järjestetään perjantaina 23. maaliskuuta, jolloin jaetaan Jussi-palkinnot vuoden 2017 parhaille kotimaisille elokuville ja niiden tekijöille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?