Turun ylioppilasteatteri joutui yllättäen perumaan näytelmän kaikki esitykset: lavalla ei saakaan olla naisia – ”Aivan käsittämätöntä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Turun ylioppilasteatteri joutui yllättäen perumaan näytelmän kaikki esitykset: lavalla ei saakaan olla naisia – ”Aivan käsittämätöntä”

Turun Ylioppilasteatterin Godota odottaessa -näytelmän esitykset perutaan vain viikkoa ennen ensi-iltaa.

Samuel Beckett palkittiin Nobelin kirjallisuuden palkinnolla vuonna 1969. Huomenna hän tulee -teosta on esitetty Suomessa myös nimellä Godota odottaessa.­

8.3.2018 11:11

Samuel Beckettin perikunta pisti stopin Turun ylioppilasteatterin Godota odottaessa -klassikkonäytelmän esityksille.

Teatteri tiedottaa vuonna 1989 kuolleen näyttelijän teoksen esitysoikeuksia valvovan Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy:n olleen heihin yhteydessä ja ilmoittaneen, ettei lavalla saisi olla naisnäyttelijöitä.

Taustalla on Samuel Beckettin perikunnan määräys ja klassikkonäytelmän formaatti on ankarasti valvottu. Näytelmässä ei rooleissa perikunnan mukaan saa olla naisnäyttelijöitä.

Turun ylioppilasteatteri tiedottaakin, että heidän pitäisi joko perua esitykset tai vaihdettavat näytelmään roolitetut naisnäyttelijät miesnäyttelijöihin.

– Emme missään vaiheessa kuvitelleet, että naisnäyttelijöiden valitseminen rooleihin olisi nykyaikana ongelma ja este näytelmän esittämiselle, sanoo Turun ylioppilasteatterin puheenjohtaja Antti Ainola.

– On käsittämätöntä, että absurdissa tragikomediassa ihmisyyden ilmentäjäksi yhä tänä päivänä kelpaa ainoastaan miessukupuolinen, Ainola jatkaa.

Teatterin mukaan näytelmän vetäminen pois kevään ohjelmistosta aiheuttaa teatterille merkittävän taloudellisen tappion.

– Valitsimme näytelmään tekstiä parhaiten tukevat ja sopivimmat näyttelijät. Valittujen joukossa oli sekä naisia että miehiä eikä sukupuolella ollut valinnan kannalta merkitystä. Olemme hämmentyneitä ja pettyneitä, että nyt joudumme perumaan esitykset näyttelijöiden sukupuolen takia, ohjaaja Janne Pikka sanoo.

Teatteri aikoo järjestää maaliskuun aikana uuden version Godota odottaessa -näytelmästä.

Godota odottaessa -näytelmä on Samuel Beckettin esikoisdraama ja julkaistu vuonna 1949. Teos tunnetaan myös nimellä Huomenna hän tulee.

Näytelmässä kaksi koditonta miestä odottavat jotakin, jonka nimi on Godot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?