Muistatko nämä älyttömät Onnenpyörä-kömmähdykset? Arvausmokat naurattavat vielä vuosienkin jälkeen: ”Hernekeitto on laskiaisen purkka” - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko nämä älyttömät Onnenpyörä-kömmähdykset? Arvausmokat naurattavat vielä vuosienkin jälkeen: ”Hernekeitto on laskiaisen purkka”

Onnenpyörä palasi tv-ruutuihin, mutta muistatko nämä hauskat mokat 90-luvulta?

6.3.2018 18:55

Onnenpyörä oli 1990-luvun suosituimpia visailuohjelmia. Konsepti on helppo ja hauska. Kilpailijat pyöräyttävät isoa kiekkoa ja arvailevat suomenkielistä lausetta kirjain kerrallaan. Ostellaan vokaaleja, arvataan konsonantteja ja osutaan rosvosektoriin.

MTV lopetti ohjelman vuonna 2001 ja 17 vuoden jälkeen ohjelma on taas ruudussa.

Jethro Rostedt juontaa visaa nyt, mutta monelle se ainoa ja oikea juontaja on Kim Floorin tilalle vuonna 1993 tullut Janne Porkka, joka ehti olla ohjelman puikoissa kahdeksan vuotta.

Sille ajalle mahtuu monta onnistumista, mutta myös monta pieleen mennyttä arvausta.

Nopein ratkaisija ohjelman historiassa ratkoi vastauksen kysymykseen joululaulusta ilman yhtään apukirjainta. Kyseessä oli kappale En etsi valtaa loistoa.

Joskus vastaus ei mennyt oikein helpoltakaan vaikuttavissa kohdissa.

– Lause oli ”Toppilan satama sijaitsee Oulussa”. Vastauksesta puuttui vain o-kirjain. Kilpailija vastasi ”Toppilan satama sijaitsee Xulussa”, Janne Porkka nauraa.

Eräs kilpailija ehdotti pitkin ohjelmaa kirjaimia, jotka oli jo käytetty.

– Kysyin, että miten hän niin teki. ”No, kun silmälasit unohtuivat pukuhuoneeseen”. Miksi et kertonut? ”En uskaltanut”.

Porkka puolestaan meni kerran nauhoitustauolla vessaan. Mikki oli unohtunut auki, joten lorotus kuului studioon.

– Kun tulin takaisin, yleisö taputti ja kaikki nauroivat.

Klassikoksi muodostui moka, jossa Porkan hehkutuksen oikein ratkaistun lauseen jälkeen saattoi tulkita väärin. Lause oli ”450 miljoonaa kiinalaista elää alle köyhyysrajan” .

– Huusin täysillä: se on oikein! Siitä puhutaan yhä tänä päivänäkin, Porkka nauraa.

Myös Ilta-Sanomien lukijat muistelivat heidän mieliinsä painuneita mokia.

– Onnenpyörästä minulle on jäänyt mieleen itsepintainen kilpailija, joka ensin yritti konsonanttia F, niin kuin faarao. Kun ei kuitenkaan ollut yhtään, niin seuraavallakin vuorollaan hän halusi ostaa vokaalin F, niin kuin faarao, eräs muistelee.

Myös se hetki on jäänyt monen mieleen, kun kilpailija ei arvannut vastausta, vaikka vastauksesta uupui vain yksi kirjain.

– Eräänä jouluna oli Suomessakin Onnenpyörässä nainen, joka yritti ratkaista vastausta, kun taululla luki jo ”En_lanti on jalkapallon synnyinmaa”. Nainen osti vokaalin Ä.

– Muistan kun näytillä oli teksti ”Victor Hu_on teos Kurjat”. Käyttämättä olivat enää G ja X, ja onneton kilpailija kiljaisi ”Minä arvaan, Z!”.

– Ehkä legendaarisin oli kilpailijan suoritus, kun taululla oli ”Jari Sarasvuo: Sis_inen sankari”. Hänen ratkaisunsa oli: ”Jari Sarasvuo: Sisminen sankari”. Sisminen?

– No, veikkasihan se yksi kaveri Suomessakin, että ”Hernekeitto on laskiaisen purkka”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?