Trendiuskonto Hillsong vetää puoleensa megajulkkiksia – taustalla ankaran konservatiivinen ideologia - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen on trendiuskonto Hillsong – taustalla ankaran konservatiivinen ideologia: Superjulkkikset ihastuivat

Justin Bieber, Kardashianeita, Chris Pratt, Jay-Z... Hillsong on rockin tahtiin saarnaava trendiuskonto, joka vetää puoleensa megajulkkiksia. Päheän pinnan alla pesii kuitenkin ankaran konservatiivinen ideologia.

Justin Bieber ja Carl Lentz on kuvattu yhdessä muun muassa Hollywoodissa syyskuussa.­

3.3.2018 11:24

Justin Bieber vaati valaistumisen saman tien. Ei ensi viikolla, ei huomenna, ei edes tunnin päästä, vaan nyt heti, kahdelta aamuyöllä.

Maailman johtava teini-idoli oli tottunut saamaan vähäpätöisemmätkin vaatimuksensa läpi, ja nyt oli sentään kyse sielun pelastumisesta.

Ei kahta kysymystä, ettei Hillsong-kirkon pastori Carl Lentz ponkaissut siltä istumalta kastamaan 21-vuotiaan kanadalaisnuorukaisen uuteen uskoon. Rituaali suoritettiin koripalloilija Tyson Chandlerin kylpyammeessa Manhattanilla.

Bieber astui sinä aamuyönä uuden henkistymisen aikakauteen. Samalla Hillsong sai jättipotin: megatähden, joka levittää sanaa koko maailmalle.

Aamuyöstä on nyt kaksi vuotta ja Hillsongista on tullut suihkuseurapiirien ja niihin haluavien trendikäs uskonto.

Justin Bieber on Hillsongin jäsenistä tunnetuin.­

Julkkikset ovat uskonliikkeille kuin taivaasta tippuneita timantteja. Ilmiön juuret ovat skientologiassa, jonka keksijä L. Ron Hubbard oivalsi jo 1950-luvulla idolien arvon.

Kun skientologian piirissä tapahtuneet ihmisoikeusrikokset ja väkivalta tulivat päivänvaloon, julkkisten spirituaalinen shoppailu vaipui hiljaiseloon. Populaarikulttuuri ja uususkonnot eivät ole lyöneet kättä noin kymmeneen vuoteen – ennen kuin nyt.

Carl Lentz on digiajan rockpastori, joka poseeraa Instagram-kuvissaan nuorisojulkkisten kanssa. Bieberin imussa Hillsongiin on liittynyt toinen teini-idoli Selena Gomez. Herätyskokouksissa on nähty myös muun muassa Kardashianin ja Jennerin tositv-klaania, raptähti Kanye West, poptähti Nick Jonas, näyttelijä Chris Pratt, rap-artisti Jay-Z ja malli Hailey Baldwin.

Justin Bieber on Hillsongille kuin Tom Cruise skientologialle tai Madonna kabbala-liikkeelle: vetonaula, jonka kuuluisuus on siinä sfäärissä, että kaikki mihin hän koskee muuttuu yleisön silmissä tavoiteltavaksi.

Madonna kantaa ranteessaan punaista nauhaa kabbalan symbolina.­

Hillsong, kabbala ja skientologia väittävät tarjoavansa elämän ongelmiin käytännöllisiä työkaluja. Kaikilla on omat visuaaliset ja kielelliset koodinsa: asusteet, logot ja terminologia. Kaikki kolme ovat myös tahkonneet julkkiksilla silmittömiä summia rahaa. Ytimeltään ne kuitenkin eroavat toisistaan.

Juutalaiseen mystiikkaan perustuva kabbala nousi Madonnan ansiosta muotiin 1990-luvun lopulla. Aate oli sopivan myyttinen tuodakseen julkkisten imagoon tarunhohtoisuutta, mutta kuitenkin arvoiltaan nykyaikaisen liberaali.

Toinen kabbalan näkyvä jäsen on Demi Moore.­

Hubbardin scifi-houreidensa varaan rakentama skientologia taas oli avoimen itsekeskeinen ideologia ja siksi osuva kuuluisien ihmisten egoistisiin tarpeisiin.

Skientologia ja kabbala nousivat trendeiksi markkinoimalla ilmestyksenomaista korkeampaa totuutta, maailmankaikkeuden perusteet uusiksi räjäyttävää oivallusta. Hillsong tarjoilee päinvastaista valaistumista: sen pohjana on kirjaimellinen, konservatiivinen raamatuntulkinta.

Todennäköisesti tunnetuin skientologia julkkisjäsenistä on Tom Cruise. Vuonna 2004 hän vieraili avaamassa Madridin skietologikirkon.­

Hillsongin nousu peilaa nykyhetkeä. Liberaalit ja konservatiiviset arvot jakavat länsimaiden ihmiset kahtia, ja liike iskee kiilaa molempiin – se on vanhoillinen aate vapaamielisissä vaatteissa.

Kirkko perustettiin Australiassa 1980-luvun alussa helluntailaisen herätysliikkeen maaperälle. Se kasvoi nopeasti pikkuliikkeestä kymmenien tuhansien jäsenten megakirkoksi. Perustajat Bobbie ja Brian Houston julistivat kreationismia, vastustivat aborttia ja esiaviollista seksiä ja tuomitsivat homoseksuaalisuuden.

Yhdysvalloissa Carl Lentz on päässyt saattamaan sanaa Oprah Winfreyn haastatteluun asti ja kertonut käyneensä ”tutustumassa” jopa Valkoisen talon väkeen. Musiikkialan arvostetuin palkintoinstituutio Grammy-gaala taas palkitsi Hillsong Worship -yhtyeen laulun tammikuussa parhaana hengellisenä musiikkikappaleena.

 Hillsong, kabbala ja skientologia väittävät tarjoavansa elämän ongelmiin käytännöllisiä työkaluja. Kaikilla on omat visuaaliset ja kielelliset koodinsa: asusteet, logot ja terminologia. Kaikki kolme ovat myös tahkonneet julkkiksilla silmittömiä summia rahaa.

Musiikki virtaakin Hillsongin suonissa. Herätyskokoukset vedetään sähäkän hengellisen rockin tahtiin. Rock-perinteistä liike on ammentanut myös muodikkaan hipsterin ulkokuorensa. Julkisuudessa keekoilevat pastorit ovat fotogeenisiä, rocktähden näköisiä nuoria miehiä.

Lehtiin on haastateltu herätyskokouksissa ihmisiä, jotka ovat autuaan tietämättömiä kirkon ankaran kirjaimellisesta raamatuntulkinnasta – saati menneisyyden tahroista.

Vuosien varrella Hillsongin hengellisiin johtajiin on kohdistunut muun muassa epäilyjä lapsiinsekaantumisista ja rahanpesusta. Niistä pastori Lentz ei haastatteluissa puhu.

Hillsongin herätyskokouksissa soi rock.­

Vaikka Hillsong myötäilee konservatiivisuuden uutta nousua, sen agenda särähtää nykyaikaisten ihmisoikeuskäsitysten kanssa. Vielä muutama vuosi sitten kirkko jopa lähetti homo- ja biseksuaaleja ”eheytysterapiaan”.

Jää nähtäväksi, kuinka laajaksi liike voi kasvaa aikana, jolloin naisten ja vähemmistöjen oikeudet korostuvat julkisessa keskustelussa. Merkittävä osa herätyskokouksissa käyvistä julkkiksista on brändännyt itsensä feministeiksi sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien liputtajiksi.

Kirkko on lopettanut yhteistyön ”eheytysliikkeen” kanssa, mutta kovin monella nuorisoidolilla ei ole varaa edes etäisesti homofobiseen leimaan.

 Julkisuudessa keekoilevat pastorit ovat fotogeenisiä, rocktähden näköisiä nuoria miehiä.

Taviksille kabbala, skientologia ja Hillsong myyvät unelmaa yltäkylläisestä elämästä. Julkkiksilla ulkoiset puitteet ovat valmiiksi hohdokkaat, joten heidän täytyy kokea saavansa liikkeeltä jotakin muuta.

Ulkoa käsin on helppo naureskella upporikkaille maailmantähdille, jotka näyttävät shoppailevan aatteita kuin muotivaatteita. Sielunhoidon tarve lienee kuitenkin todellinen – esimerkiksi Madonna on kuvaillut julkisuutta olotilana, joka aiheuttaa tarpeen löytää elämään aidon välittämisen kokemuksia. Vauraus ja julkisuus eivät pelasta eristyneisyydeltä tai todellisuudesta irtautumiselta, vaan luovat niitä.

Skientologien valtava kirkkokompleksi Hollywoodissa kuvaa hyvin trendiuskontojen pyrkimystä näyttävyyteen.­

Tässä haavoittuvuudessa on aina ollut julkimoita liehittelevien liikkeiden sauma. Carl Lentz esiintyy Bieberin ystävänä, jolta eksynyt nuorukainen saa tukea ja turvaa. Haastatteluvideolla Bieber nojaa pastorin kainaloon ja sanoo, että haluaa rakastaa kaikkia maailman ihmisiä. On selvää, että siinä puhuu kipeästi rakkautta ja myötätuntoa tarvitseva ihminen.

Bieberin sekoilut julkisuudessa loppuivat pitkälti siihen, kun hän löysi Hillsongin. Pastori Lentz kiteytti tuolloin ehkä huomaamattaan, mistä koko julkkikset uskossa -ilmiöstä on pohjimmiltaan kyse:

– Yksikään kristitty tai muukaan ihminen ei kestä elää sellaisen syynin alla kuin Justin. Hän on 21-vuotias poikanen, joka elää hirveän myrkyllisessä maailmassa ja tekee parhaansa saadakseen siitä edes jotakin selvää.

Hillsong on ilmoittanut pyrkivänsä maailmanlaajuiseksi valtakirkoksi. Siinä tavoitteessa maailmasta selvää ottava kanadalaispoikanen on sille mittaamaton apu.

Mittavia lahjoituksia, näyttäviä henkilöitä

  • Julkkikset ovat uskonnoille rahasampoja. Justin Bieberin huhuttiin lahjoittaneen hiljattain Hillsongille 10 miljoonaa dollaria. Myös skientologia on saanut kuuluisilta jäseniltään mittavia summia niin lahjoituksina kuin erilaisina kurssi- ja jäsenmaksuina.

  • Skientologian piirissä julkkiksia on jo useassa polvessa. Esimerkiksi näyttelijä Elisabeth Moss ja muusikko Beck ovat syntyneet uskontoon.

  • Hillsongilla on nyt kirkkoja yhdeksässätoista maassa viidessä maanosassa. Suomea lähimmät kirkot ovat Norjassa (viisi) ja Ruotsissa (neljä).

  • Hillsongin mahdollisesta leviämisestä Suomeen ei toistaiseksi ole tietoa. Skientologia ja kabbala löysivät Suomeen vuosia jälkijunassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?