Akseli

Viihde

Tällainen on trendiuskonto Hillsong – taustalla ankaran konservatiivinen ideologia: Superjulkkikset ihastuivat

Julkaistu:

Uskonto
Justin Bieber, Kardashianeita, Chris Pratt, Jay-Z... Hillsong on rockin tahtiin saarnaava trendiuskonto, joka vetää puoleensa megajulkkiksia. Päheän pinnan alla pesii kuitenkin ankaran konservatiivinen ideologia.
Justin Bieber vaati valaistumisen saman tien. Ei ensi viikolla, ei huomenna, ei edes tunnin päästä, vaan nyt heti, kahdelta aamuyöllä.

Maailman johtava teini-idoli oli tottunut saamaan vähäpätöisemmätkin vaatimuksensa läpi, ja nyt oli sentään kyse sielun pelastumisesta.

Ei kahta kysymystä, ettei Hillsong-kirkon pastori Carl Lentz ponkaissut siltä istumalta kastamaan 21-vuotiaan kanadalaisnuorukaisen uuteen uskoon. Rituaali suoritettiin koripalloilija Tyson Chandlerin kylpyammeessa Manhattanilla.

Bieber astui sinä aamuyönä uuden henkistymisen aikakauteen. Samalla Hillsong sai jättipotin: megatähden, joka levittää sanaa koko maailmalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aamuyöstä on nyt kaksi vuotta ja Hillsongista on tullut suihkuseurapiirien ja niihin haluavien trendikäs uskonto.


Julkkikset ovat uskonliikkeille kuin taivaasta tippuneita timantteja. Ilmiön juuret ovat skientologiassa, jonka keksijä L. Ron Hubbard oivalsi jo 1950-luvulla idolien arvon.

Kun skientologian piirissä tapahtuneet ihmisoikeusrikokset ja väkivalta tulivat päivänvaloon, julkkisten spirituaalinen shoppailu vaipui hiljaiseloon. Populaarikulttuuri ja uususkonnot eivät ole lyöneet kättä noin kymmeneen vuoteen – ennen kuin nyt.

Carl Lentz on digiajan rockpastori, joka poseeraa Instagram-kuvissaan nuorisojulkkisten kanssa. Bieberin imussa Hillsongiin on liittynyt toinen teini-idoli Selena Gomez. Herätyskokouksissa on nähty myös muun muassa Kardashianin ja Jennerin tositv-klaania, raptähti Kanye West, poptähti Nick Jonas, näyttelijä Chris Pratt, rap-artisti Jay-Z ja malli Hailey Baldwin.

Justin Bieber on Hillsongille kuin Tom Cruise skientologialle tai Madonna kabbala-liikkeelle: vetonaula, jonka kuuluisuus on siinä sfäärissä, että kaikki mihin hän koskee muuttuu yleisön silmissä tavoiteltavaksi.


Hillsong, kabbala ja skientologia väittävät tarjoavansa elämän ongelmiin käytännöllisiä työkaluja. Kaikilla on omat visuaaliset ja kielelliset koodinsa: asusteet, logot ja terminologia. Kaikki kolme ovat myös tahkonneet julkkiksilla silmittömiä summia rahaa. Ytimeltään ne kuitenkin eroavat toisistaan.

Juutalaiseen mystiikkaan perustuva kabbala nousi Madonnan ansiosta muotiin 1990-luvun lopulla. Aate oli sopivan myyttinen tuodakseen julkkisten imagoon tarunhohtoisuutta, mutta kuitenkin arvoiltaan nykyaikaisen liberaali.


Hubbardin scifi-houreidensa varaan rakentama skientologia taas oli avoimen itsekeskeinen ideologia ja siksi osuva kuuluisien ihmisten egoistisiin tarpeisiin.

Skientologia ja kabbala nousivat trendeiksi markkinoimalla ilmestyksenomaista korkeampaa totuutta, maailmankaikkeuden perusteet uusiksi räjäyttävää oivallusta. Hillsong tarjoilee päinvastaista valaistumista: sen pohjana on kirjaimellinen, konservatiivinen raamatuntulkinta.


Hillsongin nousu peilaa nykyhetkeä. Liberaalit ja konservatiiviset arvot jakavat länsimaiden ihmiset kahtia, ja liike iskee kiilaa molempiin – se on vanhoillinen aate vapaamielisissä vaatteissa.

Kirkko perustettiin Australiassa 1980-luvun alussa helluntailaisen herätysliikkeen maaperälle. Se kasvoi nopeasti pikkuliikkeestä kymmenien tuhansien jäsenten megakirkoksi. Perustajat Bobbie ja Brian Houston julistivat kreationismia, vastustivat aborttia ja esiaviollista seksiä ja tuomitsivat homoseksuaalisuuden.

Yhdysvalloissa Carl Lentz on päässyt saattamaan sanaa Oprah Winfreyn haastatteluun asti ja kertonut käyneensä ”tutustumassa” jopa Valkoisen talon väkeen. Musiikkialan arvostetuin palkintoinstituutio Grammy-gaala taas palkitsi Hillsong Worship -yhtyeen laulun tammikuussa parhaana hengellisenä musiikkikappaleena.

 

Hillsong, kabbala ja skientologia väittävät tarjoavansa elämän ongelmiin käytännöllisiä työkaluja. Kaikilla on omat visuaaliset ja kielelliset koodinsa: asusteet, logot ja terminologia. Kaikki kolme ovat myös tahkonneet julkkiksilla silmittömiä summia rahaa.

Musiikki virtaakin Hillsongin suonissa. Herätyskokoukset vedetään sähäkän hengellisen rockin tahtiin. Rock-perinteistä liike on ammentanut myös muodikkaan hipsterin ulkokuorensa. Julkisuudessa keekoilevat pastorit ovat fotogeenisiä, rocktähden näköisiä nuoria miehiä.

Lehtiin on haastateltu herätyskokouksissa ihmisiä, jotka ovat autuaan tietämättömiä kirkon ankaran kirjaimellisesta raamatuntulkinnasta – saati menneisyyden tahroista.

Vuosien varrella Hillsongin hengellisiin johtajiin on kohdistunut muun muassa epäilyjä lapsiinsekaantumisista ja rahanpesusta. Niistä pastori Lentz ei haastatteluissa puhu.


Vaikka Hillsong myötäilee konservatiivisuuden uutta nousua, sen agenda särähtää nykyaikaisten ihmisoikeuskäsitysten kanssa. Vielä muutama vuosi sitten kirkko jopa lähetti homo- ja biseksuaaleja ”eheytysterapiaan”.

Jää nähtäväksi, kuinka laajaksi liike voi kasvaa aikana, jolloin naisten ja vähemmistöjen oikeudet korostuvat julkisessa keskustelussa. Merkittävä osa herätyskokouksissa käyvistä julkkiksista on brändännyt itsensä feministeiksi sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien liputtajiksi.

Kirkko on lopettanut yhteistyön ”eheytysliikkeen” kanssa, mutta kovin monella nuorisoidolilla ei ole varaa edes etäisesti homofobiseen leimaan.

 

Julkisuudessa keekoilevat pastorit ovat fotogeenisiä, rocktähden näköisiä nuoria miehiä.

Taviksille kabbala, skientologia ja Hillsong myyvät unelmaa yltäkylläisestä elämästä. Julkkiksilla ulkoiset puitteet ovat valmiiksi hohdokkaat, joten heidän täytyy kokea saavansa liikkeeltä jotakin muuta.

Ulkoa käsin on helppo naureskella upporikkaille maailmantähdille, jotka näyttävät shoppailevan aatteita kuin muotivaatteita. Sielunhoidon tarve lienee kuitenkin todellinen – esimerkiksi Madonna on kuvaillut julkisuutta olotilana, joka aiheuttaa tarpeen löytää elämään aidon välittämisen kokemuksia. Vauraus ja julkisuus eivät pelasta eristyneisyydeltä tai todellisuudesta irtautumiselta, vaan luovat niitä.


Tässä haavoittuvuudessa on aina ollut julkimoita liehittelevien liikkeiden sauma. Carl Lentz esiintyy Bieberin ystävänä, jolta eksynyt nuorukainen saa tukea ja turvaa. Haastatteluvideolla Bieber nojaa pastorin kainaloon ja sanoo, että haluaa rakastaa kaikkia maailman ihmisiä. On selvää, että siinä puhuu kipeästi rakkautta ja myötätuntoa tarvitseva ihminen.

Bieberin sekoilut julkisuudessa loppuivat pitkälti siihen, kun hän löysi Hillsongin. Pastori Lentz kiteytti tuolloin ehkä huomaamattaan, mistä koko julkkikset uskossa -ilmiöstä on pohjimmiltaan kyse:

– Yksikään kristitty tai muukaan ihminen ei kestä elää sellaisen syynin alla kuin Justin. Hän on 21-vuotias poikanen, joka elää hirveän myrkyllisessä maailmassa ja tekee parhaansa saadakseen siitä edes jotakin selvää.

Hillsong on ilmoittanut pyrkivänsä maailmanlaajuiseksi valtakirkoksi. Siinä tavoitteessa maailmasta selvää ottava kanadalaispoikanen on sille mittaamaton apu.

Mittavia lahjoituksia, näyttäviä henkilöitä

 • Julkkikset ovat uskonnoille rahasampoja. Justin Bieberin huhuttiin lahjoittaneen hiljattain Hillsongille 10 miljoonaa dollaria. Myös skientologia on saanut kuuluisilta jäseniltään mittavia summia niin lahjoituksina kuin erilaisina kurssi- ja jäsenmaksuina.
 • Skientologian piirissä julkkiksia on jo useassa polvessa. Esimerkiksi näyttelijä Elisabeth Moss ja muusikko Beck ovat syntyneet uskontoon.
 • Hillsongilla on nyt kirkkoja yhdeksässätoista maassa viidessä maanosassa. Suomea lähimmät kirkot ovat Norjassa (viisi) ja Ruotsissa (neljä).
 • Hillsongin mahdollisesta leviämisestä Suomeen ei toistaiseksi ole tietoa. Skientologia ja kabbala löysivät Suomeen vuosia jälkijunassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jokerien legenda sivalsi Moskovan TsSKA:n ”tippapusseista” maratonpelin jälkeen – ”Isoja kulttuurieroja”

  2. 2

   Oulussa hätätilanne Teuvo Pakkalan kadulla: AMK:n oppilaita ja henkilökuntaa kehotettiin suojautumaan luokkiin

  3. 3

   Krista Kosonen kritisoi naisnäyttelijöiden alistamista MTV:llä – kertoo, miten arkojen alastonkohtausten pitäisi todellisuudessa sujua

  4. 4

   IS seuraa Oulun poliisioperaatiota hetki hetkeltä: Poliisin mukaan koululaisilla ei ole vaaraa

  5. 5

   Sukellusvenemurha: Naispuolinen ystävä kertoi Peter Madsenin olleen ”heikkona kehon nesteisiin”

  6. 6

   Miehen epäillään puukottaneen naisystäväänsä kaulaan Myllypurossa – vangittiin todennäköisin syin tapon yrityksestä epäiltynä

  7. 7

   Oulun poliisioperaatio: Mies kertoi vastaantulijalle, että hänellä on ase repussa – poliisi antoi tuntomerkkejä

  8. 8

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  9. 9

   Loviisalainen kalastaja keksi uudenlaisen tavan kypsentää kalaa

  10. 10

   Kaksi pientä lastaan murhannut perheenisä pääsee vapauteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  2. 2

   Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

  3. 3

   Dramaattiset videot Moskovasta: TsSKA:n pelaajat ehtivät jo juhlia finaalipaikkaa, Jukka Jalonen ei epäröinyt toimia

  4. 4

   Sara Sieppi värjäsi tummanruskeat kutrinsa vaaleiksi – fanit hehkuttavat: ”Sopii niin paljon paremmin”

  5. 5

   Louhimiehen rankat metodit puhuttivat jo 2012 – näin Eero Aho kommentoi 8-pallon raiskauskohtausta: ”Kävin välillä ulkona itkemässä”

  6. 6

   15-vuotias poika raiskasi nuoren tytön – kuvasi tekonsa

  7. 7

   Oulussa hätätilanne Teuvo Pakkalan kadulla: AMK:n oppilaita ja henkilökuntaa kehotettiin suojautumaan luokkiin

  8. 8

   Kaksi pientä lastaan murhannut perheenisä pääsee vapauteen

  9. 9

   Varaton 63-vuotias nainen haki sosiaali­huollosta rahaa sairaan tiibetin­spanielinsa lopettamiseksi – joutuikin oikeuteen

  10. 10

   Isoäiti sai kuulla lapsenlapsensa tulevan nimen – luuli, että vanhemmat vitsailevat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. 6

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  7. 7

   Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

  8. 8

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  9. 9

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  10. 10

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jokerien legenda sivalsi Moskovan TsSKA:n ”tippapusseista” maratonpelin jälkeen – ”Isoja kulttuurieroja”

  2. 2

   Oulussa hätätilanne Teuvo Pakkalan kadulla: AMK:n oppilaita ja henkilökuntaa kehotettiin suojautumaan luokkiin

  3. 3

   Krista Kosonen kritisoi naisnäyttelijöiden alistamista MTV:llä – kertoo, miten arkojen alastonkohtausten pitäisi todellisuudessa sujua

  4. 4

   IS seuraa Oulun poliisioperaatiota hetki hetkeltä: Poliisin mukaan koululaisilla ei ole vaaraa

  5. 5

   Sukellusvenemurha: Naispuolinen ystävä kertoi Peter Madsenin olleen ”heikkona kehon nesteisiin”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  2. 2

   Timo luopui juustosta – vaikutukset näkyvät kasvoista

  3. 3

   Dramaattiset videot Moskovasta: TsSKA:n pelaajat ehtivät jo juhlia finaalipaikkaa, Jukka Jalonen ei epäröinyt toimia

  4. 4

   Sara Sieppi värjäsi tummanruskeat kutrinsa vaaleiksi – fanit hehkuttavat: ”Sopii niin paljon paremmin”

  5. 5

   Louhimiehen rankat metodit puhuttivat jo 2012 – näin Eero Aho kommentoi 8-pallon raiskauskohtausta: ”Kävin välillä ulkona itkemässä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

  5. 5

   Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

  6. Näytä lisää