Diana Pozharskaja, 26, lumosi Tuntemattoman sotilaan kauniina Verana – suomalaisilta satelee viestejä venäläiskaunottarelle: ”Se on suloista” - Viihde - Ilta-Sanomat

Diana Pozharskaja, 26, lumosi Tuntemattoman sotilaan kauniina Verana – suomalaisilta satelee viestejä venäläiskaunottarelle: ”Se on suloista”

Diana Pozharskajan roolisuoritus Tuntemattoman sotilaan Verana teki suomalaiskatsojiin vaikutuksen. Kotimaassaan suosittu venäläisnäyttelijä on monille silti varsin tuntematon. IS kertoo hänen tarinansa.

­

4.3.2018 18:08

Elokuva- ja teatterinäyttelijä Diana Pozharskaja nauttii Venäjällä suurta suosiota. Suomalainen elokuvayleisö näki hänet valkokankaalla vasta hiljattain, mutta sitäkin mieleenpainuvammassa roolissa.

Pozharskaja, 26, esittää Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa sotilaassa Veraa, nuorta ja kaunista petroskoilaista opettajaa. Veran osa elokuvassa on lyhyt, mutta vaikuttava. Se kiehtoi myös Pozharskajaa.

– Minulle sanottiin heti, ettei roolini olisi suuri, mutta se olisi sitäkin tärkeämpi. Heti kun kuulin saaneeni osan, päätin lukea Väinö Linnan romaanin. Ymmärsin, että Veran hahmossa on jotain maagista, Pozharskaja sanoo Ilta-Sanomille.

Kun elokuva julkaistiin viime vuoden lopulla, monet pitivät myös Pozharskajan tulkintaa taianomaisena. Näyttelijä kertoo suomalaisten lähettävän hänelle yhä kiitteleviä viestejä.

– Monet luulevat, että puhun suomea ja kirjoittavat suomeksi, mikä on suloista. Olen sittemmin kääntänyt Instagramissa ja Facebookissa saamiani viestejä venäjäksi.

Diana Pozharskajalla oli mieleenpainuva rooli Tuntemattomassa.­

Pozharskajan tie suomalaisille rakkaan elokuvan roolihahmoksi oli – niin kuin elokuvamaailmassa yleensä – täynnä sattumia ja oikeaan aikaan tapahtuneita kohtaamisia.

Venäjän arvostetuimmassa teatterikorkeakoulussa VGIK:ssä opiskellut Pozharskaja tutustui opiskeluaikoinaan irlantilaisagentti Richard Cookiin. Tunnetulla elokuva-alan toimijalla on asiakkaita monissa Euroopan maissa kuten Iso-Britanniassa, Hollannissa ja Suomessa. Heidän joukossaan on myös muuan Aku Louhimies.

Cook järjesti opintojaan päättävälle Pozharskajalle mahdollisuuden kokeilla taitojaan suomalaisessa jättiprojektissa. Venäläisnäyttelijä lähetti työnäytteen videolla ja kävi Helsingissä tapaamassa Louhimiestä ja tulevaa vastanäyttelijäänsä Aku Hirviniemeä.

Kohtaamiset ja koekuvaukset menivät hyvin. Pozharskajasta tuli osa Tuntemattoman sotilaan näyttelijäryhmää.

 Pidän siitä, että Aku (Louhimies) vaatii näyttelijöiltään paljon. Se kertoo kovasta ammattitaidosta.

Valovoimaisen venäläisnäyttelijän tarina ei alkanut kuitenkaan elokuvataiteen parissa. Pozharskajan suurin unelma oli pitkään kilpatanssijan ura.

Noin 300 000 asukkaan Volzhskin kaupungissa syntynyt Pozharskaja muistaa yhä ensimmäisen tanssituntinsa.

– Äitini on pianisti, mutta tanssi oli aina hänen suurin intohimonsa. Ei siis ihme, että hän vei tyttärensä heti tanssikouluun, Pozharskaja kertoo.

– Monet lapset valittivat treenien jälkeen, mutta minä olin innoissani. Tanssi oli suurin intohimoni.

Haave tanssiurasta vei Pozharskajan, hänen yksinhuoltajaäitinsä ja isoveljensä 2000-luvun alussa pääkaupunki Moskovaan. Pozharskajan elämän kului pitkälti tanssisaleilla, kunnes 19-vuotiaana sattunut loukkaantuminen pakotti hänet pohtimaan muuta uravaihtoehtoa.

Ideoita ei tarvinnut etsiä pitkään. Nuori nainen kävi ystäviensä kanssa teatteriesityksessä ja ihastui välittömästi. Hän alkoi selvittää, miten voisi luoda Venäjällä näyttelijän uraa.

Pitkät elokuvaperinteet omaavassa suuressa maassa tie taiteen ammattilaiseksi on kaikkea muuta kuin helppo. Pozharskaja on kuitenkin harvinainen lahjakkuus.

Hän pääsi Venäjän nimekkäimpään elokuvataiteen kouluun VGIK:iin heti ensimmäisellä yrittämällä, nimenomaan intohimonsa ja omistautumisensa vuoksi.

– Halusin omistaa elämäni taiteelle. Rakastin tanssissakin nimenomaan sitä taiteellista, en niinkään urheilullista, puolta.

­

Vajaat pari vuotta sitten valmistunut Pozharskaja on ehtinyt olla mukana monipuolisissa elokuvaprojekteissa. Häntä on nähty Venäjällä suosituissa komediasarjoissa ja kansallisten elokuvien päärooleissa.

Pozharskaja pitää kokemustaan Tuntemattomassa sotilaassa monessa mielessä erityislaatuisena.

– Se oli unohtumaton ja hieno kokemus. Tunsin oloni hyväksi alan ammattilaisten joukossa. Kuvauspäivinä (loppuvuodesta 2016) oli erittäin kylmä. Ehdin vilustua ja sairastua, mutta sekin on osa tätä työtä.

Venäläisnäyttelijä kehuu etenkin ohjaaja Aku Louhimiehen intensiivistä otetta.

– Pidän siitä, että Aku vaatii näyttelijöiltään paljon. Se kertoo kovasta ammattitaidosta. Olen onnekas, että sain työskennellä hänen kanssaan näin varhaisessa vaiheessa uraani.

Pozharskaja huomasi pitkien kuvauspäivien aikana merkittäviä eroja suomalaisessa ja venäläisessä työkulttuurissa.

– Pidin paljon suomalaisesta järjestelmällisyydestä. Kuvausryhmä oli kuin orkesteri, joka seurasi auktoriteetin eli ohjaajan tehtävänantoja. Työ eteni jouhevasti ilman turhia tunteenpurkauksia, hän kuvailee.

– Meilläkin on Louhimiehen kaltaisia ohjaajia, mutta toistaiseksi projektini Venäjällä ovat olleet sellaisia, joissa kuvausryhmän jäsenet ovat halunneet toimia omin päin. Se sotkee työtä ja aikaa menee hukkaan. Sittemmin olen käyttänyt Suomen-kokemuksiani esimerkkinä, jotta ottaisimme siitä vaikutteita.

Veran ja Hietasen välille viriteltiin romanssia Aku Louhimiehen tulkinnassa Tuntemattomasta sotilaasta.­

Pozharskaja kokee, ettei kehittynyt Suomessa pelkästään näyttelijänä. Hän sanoo näkevänsä nykyään myös historian tapahtumat uusin silmin.

– En esimerkiksi tiennyt, että Venäjä hyökkäsi Suomeen. Stalingradissa syntynyt isoäitini kertoi minulle myös asiasta. Se suretti häntä paljon. Kun kuuntelin hänen tarinoitaan, oloni oli hirveä. Toivottavasti kenenkään meistä ei tarvitse koskaan kokea sotaa.

Tuntemattoman sotilaan jälkeen Pozharskaja on esiintynyt lähinnä venäläisissä projekteissa. Hän palasi hiljattain Egyptistä kuvaamasta terroristijärjestö Isisistä kertovaa elokuvaa.

Näyttelijä on yhä uransa alkutaipaleella, mutta hänen suosionsa on kovassa kasvussa. Pelkästään Instagram-tilillään Pozharskajalla on satojatuhansia seuraajia. Hän sanoo haluavansa valita tulevaisuudessa elokuvaprojektinsa huolella ja mahdollisimman monipuolisesti.

– Työt Suomessa ja Euroopassa kiinnostavat totta kai. Kansainvälisyys on mielestäni tämän työn parhaita puolia.

Kansainvälisyys kiehtoo, mutta yhdessä asiassa Pozharskajassa on jotain perivenäläistä.

– Ennen harkitsin muuttoa Yhdysvaltoihin ja asuinkin siellä muutaman kuukauden. Mutta pidän kotimaastani eniten. Venäläiset ovat tunteikasta kansaa, ja vaikka välillä kotimaamme elämäntyyli väsyttää, emme voi olla palaamatta takaisin, Moskovassa aviomiehensä kanssa asuva näyttelijä kertoo hymähtäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?