Elokuvatähtien rankka tie Oscar-voittajiksi: mustelmia, murtuneita luita ja rajuja dieettejä – muistatko nämä käsittämättömät roolityöt? - Viihde - Ilta-Sanomat

Elokuvatähtien rankka tie Oscar-voittajiksi: mustelmia, murtuneita luita ja rajuja dieettejä – muistatko nämä käsittämättömät roolityöt?

Nykypäivän elokuvatähdet suostuvat lähes kaikkeen tavoitellessaan täydellistä roolityötä – sekä siitä myönnettävää Oscaria.

4.3.2018 8:02

Huippunäyttelijän on kyettävä oppimaan rooliaan varten taito kuin taito. Jos roolihenkilö sattuu olemaan vaikka olympiatason taitoluistelija, näyttelijän on luotava valkokankaalla illuusio yhtä huikeasta taidosta. Juuri näin tekee australialainen Margot Robbie elokuvassa I, Tonya (Suomen ensi-ilta 9.3.).

Robbie esittää elokuvassa huipputason taitoluistelija Tonya Hardingia, jonka ura päättyi skandaalimaiseen välikohtaukseen vuonna 1994. Rooliaan varten Robbie treenasi taitoluistelua viisi päivää viikossa viiden kuukauden ajan.

Margot Robbie on ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi roolistaan Tonya Hardingina.­

Jäällä vuodatetut hikipisarat eivät valuneet hukkaan. Parhaillaan Robbie on roolistaan parhaan naispääosan Oscar-ehdokkaana.

Yhtään vähemmällä ei päästänyt itseään toinen tämän kevään Oscar-ehdokas. Daniel Day-Lewis esittää kuuluisaa muotisuunnittelijaa elokuvassa Phantom Thread. Tulkintansa vakuudeksi hän opetteli räätälin taidot työskentelemällä toista vuotta New Yorkin balettiteatterin puvustajan apulaisena.

Day-Lewis tunnetaan näyttelijänä, joka paneutuu rooleihinsa hulluutta lähestyvällä määrätietoisuudella. Elokuvassa Minun elämäni hän esitti cp-vammaista kirjailijaa. Koko kuvausten ajan hän hän pysyi pyörätuolissa suostuen syömäänkin vain toisten avustamana.

Daniel Day-Lewis omistautuu tunnetusti roolitöilleen.­

Seikkailuelokuvassa Viimeinen mohikaani Day-Lewis esitti intiaanien parissa elävää valkoista metsästäjää. Rooliinsa hän valmistautui asumalla kuusi kuukautta korvessa oppien pyydystämään oman ravintonsa ja nylkemään saaliinsa.

Hurjempaa harjoittelurääkkiä ei liene kukaan tehnyt rooliaan varten kuin Natalie Portman esittäessään balettitanssijaa elokuvassa Black Swan. Ennen kuvauksia hän treenasi ammattiballerinan johdolla yli vuoden ajan kahdeksan tuntia päivässä ja kuutena päivänä viikossa. Balettiharjoitusten ohella treeniohjelmaan sisältyi uintia ja erilaisia kestävyysharjoitteita.

Huikeasta roolityöstään Portman palkittiin parhaan naispääosan Oscarilla.

Natalie Portman palkittiin huikeasta roolityöstään Oscarilla.­

Joskus näyttelijän tekemät uhraukset saavat niin paljon julkisuutta, että itse elokuva uhkaa peittyä niiden taakse. Näin kävi Leonardo DiCapriolle, joka esitti elokuvassa The Revenant karhun raatelemaksi joutuvaa ja talvisessa erämaassa hengestään kamppailevaa metsästäjää.

Elokuvan kohutuimmassa kohtauksessa vannoutuneeksi kasvissyöjäksi tunnustautunut DiCaprio syö raakaa puhvelinmaksaa. Kuvauksissa kokeiltiin korvikkeita, mutta mikään ei näyttänyt yhtä uskottavalta kuin aito tavara.

Eivätkä DiCaprion koettelemukset siihen jääneet. Yhdeksän kuukautta talvisessa korvessa kestäneiden kuvausten aikana hän joutui myös kaivautumaan auki leikatun hevosen ruhon sisään ja viettämään pitkiä toveja jääkylmässä joessa.

Leonardo DiCaprio nähtiin The Revenantissa.­

Terveyttä vaarantavasta laihtumisesta ja lihomisesta on tullut Hollywoodissa suorastaan laatunäyttelijän mittatikku. Villityksen aloitti Robert De Niro, joka vuonna 1980 valmistuneessa nyrkkeilydraamassa Kuin raivo härkä lihotti itsensä kahta kohtausta varten huikeat 27 kiloa.

Neljän kuukauden mässäilykuurin aikana De Niro söi päivittäin kolme raskasta ateriaa – pastaa, lihaa ja paljon voita. Välipaloiksi hän mätti jäätelöä ja palan painikkeeksi olutta.

Hätkähdyttävä muodonmuutos varmisti De Nirolle parhaan miespääosan Oscarin.

Robert De Niro elokuvassa Kuin raivo härkä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?