Missikaunotar Anni Uusivirta päätyi lentoemännäksi vahingossa – paljastaa totuuden myyttisestä ”kymppikerhosta”

Julkaistu:

Anni Uusivirran mukaan elokuvat antavat ihmisille vääristyneen kuvan siitä, että lentoemäntien elämä olisi yhtä bilettämistä.
Vuoden 2011 Miss Suomi -finalistina tutuksi tullut malli-juontaja Anni Uusivirta, 31, on työskennellyt lentoemäntänä vuodesta 2005. Uusivirta kertoo päätyneensä lentoemännäksi vahingossa katsoessaan itse sopuhintaisia lentoja Lontooseen Ryanair-lentoyhtiön verkkosivuilta.

– Samalla näkyviin pompahti ponnahdusikkuna, jossa luki ”haluatko meille lentoemännäksi?” Uusivirta kertoo.

Hetken mielijohteesta Anni täytti työhakemuksen, ja sai työpaikan Euroopan suurimmasta halpalentoyhtiöstä. Nykyään hän työskentelee yksityisellä lentoyhtiöllä.

– Työ Ryanairilla oli rankkaa, mutta se sopi siihen ikään, että paiski pitkiä päiviä ja lensi vain muutaman tunnin kestäviä lyhyitä lentoja neljä kertaa päivässä.

– Periaatteessa työni on tälläkin hetkellä samanlaista, koska lentämistähän se vain on, oli töissä missä yhtiössä tahansa. Nyt puitteet on vain paremmat, kohteet kivemmat ja lentoja on vähemmän. Ryanairilla halpalentoja lennettiin tuhat kertaa enemmän ja työmäärä oli runsaampi. Etihadilla taas lennot olivat pääsääntöisesti kestoltaan pidempiä ja yövymme yleensä kohteissa.


Uusivirta sanoo, että hän on välttynyt urallaan sen pahemmalta häirikkökäyttäytymiseltä.

– Tietenkin on olemassa tietyt lomakohteet, joiden lennoilla ihmiset alkavat olla riehakkaalla lomatuulella. Silloin matkustajien läppä voi olla vähän rasittavaa kuunneltavaa, mutta se kuuluu asiaan.

Uusivirta uskoo, että suurin osa matkustajista käyttäytyy arabilentoyhtiöissä yleisesti paremmin, koska lentokoneessa käyttäydytään maan säännöillä.

– Törkykäyttäytymistä ei hyväksytä Arabiemiraateissa. Ihmiset tietävät, miten tässä kulttuurissa käyttäydytään. Jos käytös on huono, niin ei päästetä lentokoneeseen tai pahimmassa tapauksessa saat koko maahan porttikiellon. Voi olla, että tämän takia ihmiset käyttäytyvät eri tavalla kuin vaikkapa Finnairin lennoilla.


Anni sanoo, että toisinaan matkustajat flirttailevat lentoemäntien kanssa, koska lentoemännät ovat helposti lähestyttäviä.

– Mitään suoranaisia treffipyyntöjä ei ole tullut, mutta puhelinnumeroani on vuosien aikana kyselty, mutta sitä en koskaan ole antanut. Matkustajat ymmärtävät usein lentoemäntien käytöksen väärin. Lentoemäntänä olen kaikkia kohtaan huomaavainen ja puhun ystävällisesti, mutta kaikki eivät ymmärrä, että se on työtäni ja sekoittavat sen flirttailuun.

Uransa aikana Uusivirta on törmännyt myös tiettyihin ennakkoluuloihin työhönsä liittyen.

– Ihmiset katsovat elokuvia ja he luulevat lentoemäntien elämän olevan yhtä bilettämistä. Elokuvat ovat antaneet ihan vääristyneen kuvan siitä, että kohteiden lisäksi myös lentokoneessa olo on yhtä juhlaa koko ajan.

Toinen elokuvista ja tv-sarjoista välittyvä harhakäsitys on pääseminen niin kutsuttuun Kymppikerhoon, eli seksin harrastaminen lentokoneen vessassa. Uusivirta sanoo, ettei kuitenkaan ole koskaan törmännyt ilmiöön.

– Ihmiset tietävät, että se ei todellakaan ole sallittua, etenkään arabilentoyhtiössä. Ja kuten kaikki tietävät, lentokoneiden vessat ovat niin pieniä, että se olisi aivan mahdoton tehtävä.