Uutisvuoto 20 vuotta! Tutut kasvot muistelevat suosikkiohjelman ensiaskelia: ”Vieraana siellä oli aluksi aika hirveää” - Viihde - Ilta-Sanomat

Uutisvuoto 20 vuotta! Tutut kasvot muistelevat suosikkiohjelman ensiaskelia: ”Vieraana siellä oli aluksi aika hirveää”

Uutisvuoto on kuulunut tv-ohjelmien vakiokalustoon jo 20 vuoden ajan.

Tommy Tabermannin, Peter Nymanin ja Jari Tervon tähdittämä uutuusohjelma esiteltiin yleisölle helmikuussa 1998.­

24.2.2018 9:03 | Päivitetty 19.3.2018 17:11

Juttu on julkaistu alunperin 24. helmikuuta 2018.

Uutisia viiltävällä huumorilla ruotivan Uutisvuodon ensiesitys oli helmikuussa 1998. Mukana olivat tuolloin legendaariset kapteenit Jari Tervo ja Tommy Tabermann sekä juontajana toiminut Peter Nyman.

Ohjelma houkutteli eturivin poliitikkoja ja tähtiä kisailemaan ajankohtaisten aiheiden äärelle, ja nousi nopeasti katsojien suosioon. Se nappasi arvostettuja tv-alan palkintoja ja vakiintui lauantai-iltojen viihteeksi suurelle osalle kansaa.

Uutisvuodon tutut kasvot muistelivat IS:lle 20-vuotispäiväänsä viettävän ohjelman värikkäitä hetkiä.

Peter Nyman

Uutisvuodon alkuperäinen ylituomari Peter Nyman oli mukana luomassa ohjelmaa Broadcasters-tuotantoyhtiön kanssa. Englannista lähtöisin oleva formaatti vaikutti lupaavalta ja Suomeenkin sopivalta, ja sitä päätettiin lähteä kehittämään Nymanin ympärille.

– Olin opiskellut journalistiikkaa ja valtio-oppia, ja epäröin vähän, että pitäisikö tehdä muka tällaista game show’ta. Ymmärsin kuitenkin pian, että tässä on hyvä yhteiskunnallinen ja satiirinen ote, Nyman muistelee.

Ensimmäinen askel oli kasata Nymanin rinnalle kahdesta kapteenista koostuva tiimi. Nokkela ja tarkkaavainen Jari Tervo saatiin mukaan nopeasti, mutta toisen tuomarin löytäminen oli vaikeaa.

– Kukaan ei natsannut sillä tavalla, että olisimme olleet tyytyväisiä. Alkoi tulla kiire, koska ohjelma piti saada käyntiin, kun joku keksi, että hei Tommy Tabermann on aika hauska! Meidän oli pakko buukata hänet heti, koska ohjelma alkoi. Loppu onkin historiaa.

Uutisvuoto nappasi parhaan viihdeohjelman Venla-palkinnon vuonna 1999.­

Baba Lybeck

Nymanin siirtyessä MTV:n uutisankkuriksi vuonna 2010, hyppäsi hänen saappaisiinsa Uutisvuotoon Baba Lybeck. Kahdeksan vuotta ohjelmaa luotsanneella Lybeckillä on paljon lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Yksi koskettavimmista hetkistä oli, kun 19 vuotta mukana ollut Tervo jätti sarjan viime keväänä.

– Philomela-kuoron laulaessa tuli itku. Pelottava oli puolestaan se lähetys, kun Jarille tuli vakava rytmihäiriö kesken nauhoituksen. Onneksi kaikki päättyi hyvin, Lybeck muistelee talvea 2015, kun Tervo sai sairaskohtauksen sarjan kuvauksissa.

Yksi aikakausi päättyi, kun Jari Tervo poistui Uutisvuodosta 19 vuoden jälkeen viime keväänä.­

Tervon lähteminen oli Lybeckille kova pala. Etenkin, kun kapteenina toiminut Stan Saanila päätti jättää ohjelman samalla.

– Ajattelin ensin, että se oli sitten siinä minunkin osaltani, mutta onneksi en lähtenyt. Uutisvuotoa on ollut erittäin hauska tehdä myös uusien kapteenien kanssa. Ikävä Jaria ja Stania kohtaan on tietysti suuri ja olen joutunut suhtautumaan Uutisvuotoon kuin aivan uuteen ohjelmaan. Ilokseni olen saanut todeta, että ihan hyvähän tämäkin on.

Baba Lybeck korvasi Peter Nymanin ylituomarina vuonna 2010.­

Katja Ståhl

Toimittaja Katja Ståhl on vieraillut Uutisvuodossa lukuisia kertoja ja kuulunut sen vakiokasvoihin viime syksystä saakka. Ståhlin mukaan ohjelma on ainutlaatuinen ja suosittu yhdestä syystä.

– Yllättävistä ihmisistä tulee esiin yllättäviä piirteitä. Sellaisia ohjelmia ei ole kovin paljoa, joihin korkeankin profiilin ihminen suostuu menemään ja näyttämään itsestään sellaisen puolen, jota kukaan ei ole tiennyt, hän luonnehtii.

Katja Ståhl, Petteri Ahomaa ja Baba Lybeck uudistuneen Uutisvuodon kuvauksissa syyskuussa 2017. Suosikkiohjelmassa nähdään nykyään myös Jani Halme, Anna Perho ja Laura Ruohola.­

Ståhl muistaa kirkkaasti Uutisvuodon ensiaskeleet, sillä hän kiinnitti tuolloin huomiota sen miehitykseen.

– Ihmettelin hirveästi sitä, kenet sinne valittiin. Häh, kaksi kirjailijaa, mistä ne tuollaiset keksi? Mutta ei mennyt kauan, kun tajusin, miksi juuri heidät oli valittu, hän toteaa Tervoon ja Tabermanniin viitaten.

Ståhlin ensiesiintyminen Uutisvuodossa oli, kun hän oli vielä suhteellisen uusi kasvo media-alalla. Hän muistaa kauhunsekaisen tunteen, jonka kirjailijakaksikko sai hänessä aikaan.

– Vieraana siellä oli aluksi aika hirveää, koska olin niin nuori ja he olivat vähän sellaisia omanarvontuntoisia ukkoja. Heidän asenteensa oli, että ”Hoh, hoh, mitä sinä tyttö tulet siihen hassuttelemaan?”. Oli kamalaa, kun yritin olla vitsikäs, mutta heitä ei naurattanut mikään, Ståhl muistelee huvittuneena.

– Eivät he ilkeitä olleet, mutta ylimielinen fiilis siitä tuli. Kun he huomasivat, että tuohan ramppaa täällä yhtenään, rupesivat he arvostamaan panostani ja meillä alkoi olla tosi hauskaa yhdessä. Tajusin myös, milloin heille pitää antaa tilaa ja milloin voi itse avata suunsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?