”Olin kuvottava äiti” – Oma käytös tyttären sairaalavuoteen äärellä pysäytti Sini Ariellin: aloitti 100 päivän somelakon

Sini Ariell aloitti sata päivää kestävän somelakon, kun tajusi, että tahtoi somettaa sairaalasta samaan aikaan, kun hänen tyttärensä Penny sai lääkettä kipuihinsa.

16.2.2018 21:28

Australiassa asuva pin up -malli ja tatuoija Sini Ariell aloitti helmikuun 10. päivä sata päivää kestävän somelakon. Lakon aikana Ariell ei käytä Facebookia tai Instagramia, mutta pitää yhteyttä ystäviinsä ja sukulaisiinsa WhatsAppin ja Messenger-viestipalvelun kautta. Ariellin on määrä lopettaa lakkonsa 21. toukokuuta.

Pin up -malli on kirjoittanut somelakostaan, sen syistä ja seurauksista, tuoreessa blogikirjoituksessaan, jossa myöntää olleensa pahasti someriippuvainen. Ariellilla ja hänen miehellään Stuart Bondsilla on syyskuussa syntynyt tytär Penny.

Blogissaan Sini kertoo havahtuneensa someriippuvuuteensa, kun oli Penny-vauvan kanssa sairaalassa.

– Pennyllä oli korkea kuume ja kiidimme sairaalaan Stuartin kanssa. Ensimmäinen ajatus, kun pieni tyttäreni makasi sairaalavuoteella oli: pitäisköhän mun nappaa kuva ja tägätä meidät Singletonin sairaalaan ja kertoa, että vauvalla on kova kuume, Sini aloittaa kirjoituksensa ja jatkaa:

– Salamana tuli fiilis siitä, kuinka oksettava ihminen olen. Miten edes mietin moista, kun pieni on kipeänä ja tarvitsee minua, äitiään. Se pisti minut miettimään, mikä minulla on päässä vikana, että edes mietin moista asiaa samaan aikaan, kun toinen saa lääkettä sairaalavuoteellaan. Olin mielestäni kuvottava äiti.

Nykyään Sini on aidosti läsnä tyttärelleen.

Sini kertoo tajunneensa tuona päivänä, kuinka paljon hänen someriippuvuutensa hallitsi hänen elämäänsä.

– Miten tykkäyksistä, seuraajista, kommenteista ja muiden ihmisten tekemisistä oli tullut minulle kuin huume, jota piti käydä hakemassa kännykkää rämppäämällä monta kertaa päivässä. Olin nenä kiinni luurini näytössä ihan kaikkialla. Automatkoilla, ystävien luona, kaupassa, rannalla, kadulla, mönkijällä ajaessa, ravintolassa, sukulaisissa, sängyssä, ihan joka paikassa tsekkasin kännykkääni, Sini luettelee.

– Olin läsnä ihmisille, joita en ollut edes koskaan tavannut. Annoin aikaani, energiaani ja huomiota järjestelmällisesti kaikille. Olin uskossa, etten voi vetäytyä somesta pois, koska sittenhän lakkaisin olemasta. En olisi enää läsnä, eikä kukaan enää tietäisi minusta mitään.

Nyt Sini myöntää ajatustensa olleen naurettavia. Hän on myös alkanut pohtia, miksi kenenkään tarvitsisi tietää hänen asioistaan mitään.

– Miksi sekottaisin kaiken normaalielämäni kännykän rämppäämisellä ja virtuaalisella elämällä? Miksi tarvitsisin tykkäyksiä kuviini, kommentteja tai keskusteluja, jotka johtivat tuntikausien naputtamiseen?

Myös aviomies Stuart Bonds on huomannut Sinissä suuren muutoksen somelakon aikana.

Sini myöntää, että hänellä on aiemmin elämässään ollut aika, jolloin hän on tarvinnut ulkopuolisten tykkäyksiä ja kauniita sanoja.

– Mutta kaikki se muu aika oli ihan vain oman egoni ja huonon itsetunnon pönkittämistä. Kiva kommentti sai hymyn huulille, törkeä kommentti jäi kuitenkin pidemmäksi ajaksi mieleen.

Sini kokee, että somesta on tullut jatkuvasti vaan koukuttavampaa ja ihmiset pyrkivät esittelemään somessa täydellistä elämää normaalielämän sijaan.

– Jotenkin koko touhu alkoi mennä niin hullun huumaavaksi, ettei sitä edes ymmärtänyt, miten se vei mukanaan, Sini myöntää.

Hän sanoo suoraan, että kaikki todellisen elämän tapahtumat hänen ympärillään jäivät toissijaiseksi jatkuvan kännykän räpläämisen vuoksi.

– Kaikki mitä silmäni näkivät päivän aikana kännykkäni näytöltä veivät huomiota kaikesta ympärilläni tapahtuvasta elämästä. Surettaa kaikki ne huippuhetket ja kivat muistot, jotka ovat varmasti jääneet minulta huomaamatta riippuvuuteni vuoksi.

Sini IS:n kuvauksissa viime kesänä. Raskaus oli todellinen yllätys Sinille ja hänen Stuart-miehelleen, sillä lääkärit olivat sanoneet Sinille, ettei hän voisi koskaan saada biologisia lapsia.

Sini toteaa olleensa jatkuvasti netissä, mikä johti muun muassa siihen, ettei hän enää iltaisin saanut unenpäästä kiinni, kun kännykän kirkas valo ja ”silmissä rullaava” Facebook-seinä pitivät hänen aivonsa aktiivisena. Sini toteaa someriippuvuuden tekevän ihmisistä narsistisia.

– Jokainenhan sinne lataa kuvia muille nähtäväksi ja aivan varmasti heistä jokaista kutkuttaa nähdä, miten porukka kuviin reagoi. Eikä siinä ole mitään väärää, sitähän se some on.

Sini toteaa, että somekäytös muuttuu hänen mielestään ongelmalliseksi siinä vaiheessa, kun some menee arkisten asioiden ja ihmissuhteiden yli.

– Kun näppäämisestä tulee tärkeämpää kuin omien lasten, puolison ja muiden läsnä olevien ihmisten ja elämän huomioiminen. Kun lapset leikkii omiaan ja äiti istuu sohvalla näpyttäen kännykkäänsä kommentoiden itseinhossa muiden äitien elämää. Kun pariskunnat makaavat vuoteessa vierekkäin, rämpäten kännyköitänsä ja kun autoa ajaessa kännykän näyttö on silmien ja tien välissä. Suhteet kylmenee, lapset kasvaa, vahinkoja sattuu ja kolareita tapahtuu. Silloin huomaa olevansa somen orja.

Sini uskoo olevansa parempi äiti Penny-tyttärelleen, kun ei ole koko ajan kännykän orjana.

Sini toteaa olevansa somelakon aloitettuaan paljon energisempi ja että hänelle on jäänyt paljon enemmän aikaa Penny-tyttärelle. Sini kertoo IS:lle, että myös hänen Stuart-miehensä on huomannut vaimonsa olevan nykyään enemmän läsnä. Sini kertoo, ettei ole edes kaivannut sosiaalista mediaa lainkaan.

– Itse olen huomannut olevani huomannut olevani huomattavasti stressittömämpi ja iloisempi, Sini sanoo IS:lle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?