Lenita Airisto muistelee tv:ssä suhdettaan naimisissa olleeseen ministeriin – lempi leiskui 40 vuotta: ”Kunnes kuolema meidät erotti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Lenita Airisto muistelee tv:ssä suhdettaan naimisissa olleeseen ministeriin – lempi leiskui 40 vuotta: ”Kunnes kuolema meidät erotti”

Lenita Airisto muistelee Kaunis elämä -ohjelmassa lämpimästi suhdettaan varattuun ministeri Max Jakobsoniin sekä Vesa-Matti Loiriin. Airiston karut lapsuusmuistot saavat sen sijaan kaikki kyyneliin.

16.2.2018 19:01

Ensi tiistaina AVA-kanavalla alkava Kaunis elämä -ohjelma lähtee käyntiin Lenita Airiston, 81, päivällä. Missien Vain elämää -ohjelmaksi etukäteen tituleeratussa sarjassa ääneen pääsevät kahdeksan kauneuskuningatarta eri vuosikymmeniltä. Airiston lisäksi elämästään kertovat Heidi Sohlberg, Lotta Näkyvä, Lola Odusoga, Karita Tykkä, Tarja Smura, Pia Lamberg ja Riitta Väisänen.

Airisto itse on Suomen Neito vuodelta 1954. Hän oli järjestyksessään kolmas, sillä hänen edeltäjiään olivat Armi Kuusela ja Teija Sopanen.

Lenita Airisto kruunattiin Suomen Neidoksi vuonna 1954.­

Liike- ja muotielämän keskiössä jo 60 vuotta eläneen Airiston päivään kuuluvat keskeisesti tarinat sodan värittämästä lapsuudesta. Ensimmäiset kyyneleet vuodatetaan jo jakson alussa, kun Airisto kertoo karuista kokemuksistaan.

Erityisen koskettava on tarina Airiston perheestä, johon sodan kauheudet, pelko ja nälkä jättivät pysyvät arvet. Airiston vanhin sisko oli parhaillaan koulussa, kun talvisota syttyi ja pommikoneet tulivat. Lapset lähetettiin kävellen koulusta kotiin. Lenitan sisko todisti läheltä, miten pikkulapset kuolivat kadulle.

– Keskimmäisen sisareni kehitys loppui kahdeksaan vuoteen. Ihmiset eivät kestä, Lenita sanoo ja murtuu muiden tavoin kyyneliin.

Airiston päivä huipentuu illalliseen Vanajanlinnassa. Tarja Smura kysyy, onko Airistolla ollut elämässään yhtä suurta rakkautta. Airisto myöntää, että on.

Hän on ollut naimisissa kerran, vuosina 1961–1971 Ingvar S. Melinin kanssa. Vuosi sitten Airisto paljasti elämäkerrassaan, että hänellä ja ministeri Max Jakobsonilla oli suhde Jakobsonin kuolemaan asti. Vaikka Jakobson oli naimisissa, parin suhde kesti 40 vuotta. Lenita kertoo kirjassaan suhteen muuttaneen muotoaan vuosikymmenten varrella.

Lenita Airiston ja Max Jakobsonin suhde kesti 40 vuotta.­

Airisto tapasi Jakobsonin vuonna 1973 kirjoittaessaan juttusarjaa 12 suomalaisvaikuttajasta Suomen Kuvalehteen. Yksi Airiston haastateltavista oli Jakobson tämän toimipaikassa Suomen Tukholman-suurlähetystössä. Hän kirjoitti elämäkerrassaan, että heidän keskustelustaan tuli yllättävä ja innostava. Haastattelu päättyi Jakobsonin tarjoamaan illalliseen.

Seuraavana päivänä Max soitti ja pyysi tapaamista. Siitä alkoi elämän vaikuttavin rakkaustarina.

– Max ja minä olimme heti alusta avoimesti yhdessä sekä Suomessa että lukuisilla matkoillamme ulkomailla, mutta suhde kuului meidän molempien yksityiselämään, hän kirjoitti elämäkerrassaan.

Jakobson menehtyi vuonna 2013.

– Kunnes kuolema meidät erotti, Airisto toteaa suhteesta ensi tiistain jaksossa.

Airisto myöntää ohjelmassa, että hänen yksityiselämästään ei ole miehiä puuttunut. Hutejakin on ollut, mutta Airisto korostaa, että kaikki kumppanit ovat olleet nimenomaan hänen valitsemiaan.

– Mua ei valita, vaan minä valitsen, hän sanoo saaden muut nauramaan.

Moni muistaa myös Airiston ja näyttelijä Vesa-Matti Loirin lämpimät välit. Tähänkin suhteeseen Airisto palaa ohjelmassa.

– Loiri oli... Voi, voi kuulkaas. Jos te olisitte nähneet Loirin parhaimmillaan, Airisto sanoo ja katsoo Riitta Väisästä.

– Eikö totta, sä olet nähnyt Loirin parhaimmillaan.

Ja Väisänen komppaa. Hän tutustui Loiriin jo nuorena erinäisten Spede-projektien myötä.

– Olen, olen. Aivan. Naistenmies, Väisänen sanoo.

Vesa-Matti Loirin ja Airiston suhde sai lähtölaukauksen haastatteluhetkestä puistossa.­

Airisto puolestaan luonnehtii Loiria syvästi tuntevaksi ihmiseksi. Heidän suhteensa alkoi tajunnan räjäyttävällä tavalla. Airisto teki 70-luvulla naistenlehteen juttusarjaa sen ajan mielenkiintoisista miehistä. Loiri oli näyttelijänä Helsingin Kaupunginteatterissa, joten pari sopi haastattelupaikaksi läheisen puiston.

Haastatteluhetki oli lähtölaukaus rakkaussuhteelle. Airisto on aiemmin luonnehtinut tapaamista Ilta-Sanomille järisyttäväksi, sillä voimakas yhteys toiseen löytyi heti.

– Muistan, kun tapasimme ja tein hänestä haastattelun, joka sitten jatkui hyvin pitkään, hän sanoo ohjelmassa.

Airiston mukaan suhteesta teki ainutlaatuisen se, että he voivat Loirin kanssa puhua toisilleen kaikesta.

– Kauanko teidän suhde kesti? Smura kysyy jaksossa.

– Sehän jatkuu jatkuvasti, Airisto vastaa.

Heidän ystävyytensä on säilynyt hyvänä näihin päiviin asti.

– Jos siinä on syvällinen asia, niin kuin Veskulla ja mulla, se ei lopu koskaan. Intohimo on tietysti yksi valtavan hyvä kanava tuntea se rakkaus, mutta se on rajallinen ajallisesti. Mutta tällä ei ole mitään rajoja. Se vain kehittyy ja syvenee.

Kaunis elämä alkaa AVA-kanavalla tiistaina 20. helmikuuta klo 21.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?