Simo Frangén, 54, kertoi rehellisesti muuttuneesta elämäntilanteestaan – on nyt viikonloppuisä: ”Vaihtoehtoa ei ollut” - Viihde - Ilta-Sanomat

Simo Frangén, 54, kertoi rehellisesti muuttuneesta elämäntilanteestaan – on nyt viikonloppuisä: ”Vaihtoehtoa ei ollut”

Simo Frangén asuu nykyään yksin Tampereen keskustassa. Poikaansa hän näkee kahden viikon välein. – Tämä on käytännön ratkaisu, hän kertoo IS:lle.

–Saan suurimman osan rahoistani siitä, että teen paljon yksityisiä juontokeikkoja ja huumorikeikkoja firmoille, Frangen kertoo. Kuva miehen työhuoneesta Tampereelta.­

17.2.2018 17:51

Tv-persoona ja koomikko Simo Frangénin, 54, elämässä puhaltaa monenlaisia uusia tuulia.

Vuosi sitten tammikuussa kerrottiin, että Alivaltiosihteerit loppuu Ylellä 27 vuoden ja yli 1 200 jakson jälkeen. Monet vakiintuneet kuulijat harmistuivat ohjelman lopettamisesta, ja aihetta puitiin tuolloin runsaasti mediassa. Uusia tv-ohjelmiakaan suosikkijuontaja ei ole tehnyt pariin vuoteen, jos muissa ohjelmissa vierailuja ei lasketa mukaan.

Ja viime vuonna uutisoitiin siitäkin, että Frangén ja tämän pitkäaikainen avopuoliso, toimittaja ja entinen kansanedustaja Rosa Meriläinen erosivat 13 vuoden jälkeen. Mitä Frangénille kuuluu poikkeuksellisen vuoden jälkeen?

Juontaja ja sketsimestari vastaa puhelimeen iltapäivällä kotoaan, kerrostaloasunnosta Tammelantorin läheisyydestä. Hän on työskennellyt viime kuukaudet tiiviisti kahden ison paikallisen mainoskampanjan parissa.

Frangénin kasvot koristavat tällä hetkellä useita Tampereella paikallisesti näkyviä tv- ja sanomalehtimainoksia. Diileissä mainostetaan mm. Tampereen yliopistollisen sairaalan verkkopalveluja sekä muistutetaan siitä, että ratikkatöistä huolimatta Tampereen ostoskeskusta palvelee edelleen kuluttajia normaalisti.

– Neuvottelimme tietysti, että mitä tällaisesta mainoskasvona olemisesta saisi korvaukseksi. Pääsimme yhteisymmärrykseen. Sen jälkeen minusta tehtiin piirrosanimaatiohahmo, jonka tein omalla äänelläni. Tämä jatkuu nyt maaliskuulle asti ja olen ideoinutkin siihen sisältöä, Frangén kertoo.

Frangén tuli tunnetuksi suomalaisille jo varhain 1990-luvulla Radiomafiasta, tv-uutisparodioista ja Maisteri Frangénin niksinarikasta, jossa esiteltiin hupaisia tai joskus hyödyllisiäkin arjen pikku ideoita. Palindromit ja yhteiskunnallisten teemojen parodioiminen ovat erottamaton osa hänen työtään edelleen.

– Mainostoimisto halusi minut mukaan, koska he tiesivät, että teen elämäntyönäni näitä puujalkavitsejä ja sanaleikkejä. Olin käsikirjoittajana mukana heidän tiimissään. Siitäkin sai omanlaisensa palkkion, että myin oman brändini ja kasvoni mainokseen.

2000-luvun alusta lähtien Frangénin tv-ura oli hyvin nousujohteinen, kun hän juonsi supersuosittua Maailman ympäri -visailusarjaansa. Ohjelma poiki hänelle kaksi Telvis-palkintoa ja Venla-pystin.

Menestyksellä oli myös kääntöpuoli. Tuohon aikaan hän teki töitä pahimmillaan 70 tuntia viikossa.

– Työtahtini on rauhoittunut huomattavasti ja se on ihan mukavaa, Frangén pohtii nykytilannettaan.

– 2000-luvun ensimmäiset kuusi vuotta olivat kiireisintä aikaa elämässäni. Oli mahdollista tehdä paljon töitä, kun ei ollut kiinnityksiä perhe-elämään.

– Kun poikani syntyi, jäin pois telkkarista ihan tietoisesti ja lyhensin työviikkoani. Nyt tämä menee mukavasti, että minulla on tässä kaikenlaista projektia meneillään, mutta työviikot pysyvät lakisääteisinä.

– Tällä hetkellä minulla on taiteilijan työajat. Joskus saatan tehdä töitä yömyöhään, mutta sitten voin pitää vaikka kolme päivää vapaata, jos haluan.

Kuva kulissien takaa Maailman ympäri -ohjelmasta. Supersuosittu ohjelma poiki juontajalle kaksi Telvistä ja Venla-pystin.­

Eron takia ja luonnollisista käytännön syistä johtuen Frangén on tällä hetkellä viikonloppuisä. Hänen 12-vuotias poikansa Frans asuu arkiviikot äitinsä luona, kun taas isä ja poika viettävät aina kahden viikon välein viikonloppuja yhdessä Tampereella. Loma-ajat entinen pariskunta jakaa puoliksi.

Poika aloitti syksyllä viidennen luokan Helsingissä.

– Tämä on käytännön ratkaisu, koska asun yksin ja työni ajoittuu iltoihin ja viikonloppuihin. Olisi ollut tosi hankalaa järjestää elämää muullakaan tavalla, koska minun olisi pitänyt joka ilta järjestää lastenhoito, jos Frans kävisi minun luotani koulua, Frangén sanoo.

– Vaihtoehtoa ei ollut, joten en lähde harmittelemaan tilannetta sen enempää. Nyt mennään näin, ja katsotaan sitten jatkossa, miten sitten. Otetaan irti ilo niistä hetkistä, kun on mahdollista.

Isän ja pojan yhteiset viikonloput pitävät sisällään muun muassa urheilua, ravintoloissa ruokailua ja Putouksen katselemista lauantai-iltaisin.

– Meillä on vakiopaikat, joissa käymme ulkona syömässä. Talvella pelaamme jääkiekkoa. Sitten pelaamme myös sulkapalloa ja tennistä, sekä squashia. Keilaamassakin ollaan käyty pari kertaa.

Nykyisin koomikko asuu yksin Tampereella kerrostaloasunnossaan.­

Kun Frangénilta kysyy, onko elämään löytynyt vielä uutta rakkautta edellisen liiton päättymisen jälkeen, hän naurahtaa kysymykselle ja ilmoittaa humoristiseen tyyliinsä olevansa edelleen ”tulikuuma sinkku”. Varsinkin yöelämässä keskustelua syntyy helposti uusien ihmisten kanssa. Hänet tunnistetaan edelleen nopeasti kaikkialla.

– Aika usein minut tunnetaan ja minulle halutaan tulla juttelemaan. Varsinkin ravintoloissa on monesti sellaista, että loppuillasta riittää paljonkin juttelijoita, hän naurahtaa.

Kun Frangén astuu kotinsa ovesta ulos, hän päästää omien sanojensa mukaan tietoisesti sosiaalisemman puolensa vapautumaan.

– Kotona istun pyjama päällä sohvalla, se on se toinen Simo. Ulos lähtevä Simo on sitten se, joka jaksaa jutella ja tutustua ihmisten kanssa.

Millainen hänen unelmakumppaninsa olisi?

– Täydellinen paketti olisi, jos tykkäisi aidosti itsestään ja minusta. En tykkää sellaisista ihmisistä, jotka sättivät itseään ja vihaavat itseään, koska silloin ei voi tykätä aidosti kenestäkään muustakaan.

–Saan suurimman osan rahoistani siitä, että teen paljon yksityisiä juontokeikkoja ja huumorikeikkoja firmoille, Frangen kertoo. Kuva miehen työhuoneesta Tampereelta.­

Tällä hetkellä Frangén tekee mielellään leipätyötään juontokeikkojen, mainosalan ja palindromien parissa. Pari viikkoa sitten hän osallistui Kymppitonni-ohjelman uuden version kuvauksiin. Muita tv-ohjelmia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tulossa.

Hän muistuttaa, että vaikka Alivaltiosihteerin päättyminen sai vuosi sitten paljon huomiota, se ei koskaan ollut hänen päätyönsä.

– Ihmiset tietävät minusta vain ne tietyt jutut, kuten telkkarijutut ja Alivaltiosihteerin. Muut hommat jäävät jalkoihin, hän pohtii.

– Saan suurimman osan rahoistani siitä, että teen paljon yksityisiä juontokeikkoja ja huumorikeikkoja firmoille. Teen sitä edelleenkin. Se on sellaista näkymätöntä työtä, jota olen tehnyt vuosikymmenet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?