Suomalaiskirurgi pamautti suorat sanat nykyajan kauneusleikkausbuumista – kertoi epämiellyttävän tosiasian silikonirinnoista, joka voi yllättää monia - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaiskirurgi pamautti suorat sanat nykyajan kauneusleikkausbuumista – kertoi epämiellyttävän tosiasian silikonirinnoista, joka voi yllättää monia

IS kertoi aiemmin Amanda Aholasta, joka haluaa näyttää elävältä seksinukelta. Plastiikkakirurgi Stephan Dietz kertoi IS:lle oman näkökulmansa nykyajan kauneuskirurgiaan.

18.2.2018 15:34

Helsinkiläinen plastiikkakirurgi Stephan Dietz on erikoistunut urallaan muun muassa kauneusleikkauksiin ja -operaatioihin. Dietz kertoo IS:lle lääkärin näkökulman esteettiseen kauneuskirurgiaan.

Lääkärin lähtökohtana on aina se, että kauneusleikkaus voi olla myös lääketieteellisesti perusteltu.

– Leikkaus saattaa olla lääketieteellisesti perusteltu, jos kyseessä on synnynnäinen kehityshäiriö, vamman tai leikkauksen jälkitila. Lisäksi lääketieteelliset kriteerit leikkaukselle saattavat joissain tilanteissa täyttyä, jos ulkonäköhaitta aiheuttaa vahvaa psykososiaalista haittaa potilaalle.

– Tilanne, jossa ihminen ei voi jostain syystä tehdä normaaleja asioita, kuten käydä uimahallissa tai harrastaa, kyseessä voi olla vahva psykososiaalinen ongelma. Se saattaa olla yksilötasolla aika kova juttu, Dietz sanoo.

Rintojensuurennus keksittiin Yhdysvalloissa jo 1960-luvulla. 1970-luvulla Suomessa tehtiin jo ensimmäisiä rasvaimuja ja muita pienempiä kauneusoperaatioita, sekä myös ensimmäisiä rintojensuurennosleikkauksia. 2000-luvulla kauneusleikkaukset ovat yleistyneet räjähdysmäisesti.

Kuvassa silikoni-implantteja. Dietzin mukaan nuoren naisen täytyy varautua siihen, että implantit eivät kestä koko elämää, vaikka ne olisi huolella tehty.­

Mitä silikonirinnoille tapahtuu vaikka 50 vuoden kuluttua? Jos parikymppinen nuori nainen ottaa silikonit, hänellä on normaalin elinajanodotteen mukaan edessään 60 vuotta silikonien kanssa.

Dietzin mukaan rintaimplanttien kestävyydelle ei voida antaa mitään takuita. Monille voikin tulla epämieluisana yllätyksenä, että silikonirinnat eivät missään tapauksessa kestä koko elämää.

– Implantti saattaa kestää 30 tai jopa 40 vuotta, mutta se ei ole varmaa. Leikkaukseen hakeutuvan tulee varautua siihen, että ne joudutaan joko poistamaan tai sitten vaihtamaan, hän toteaa.

Tuomitsee jyrkästi XL-implantit

Dietzin mielestä esimerkiksi rintojensuurennusleikkausta ei missään tapauksessa tulisi tehdä kenelle tahansa.

– Jos naisella on normaalin kokoiset rinnat, on minusta aivan älytöntä lähteä suurentamaan niitä.

– Poikkeuksena tähän sääntöön ovat rintojen synnynnäiset epämuodostumat.

Amanda Ahola poseerasi IS:lle kotikaupungissaan Jyväskylässä. Hän on käyttänyt paljon ihailemiinsa XL-implantteihin yli 30 000 euroa.­

Dietz ei hyväksy lainkaan niin kutsuttuja XL-implantteja. Kirurgin mukaan rintojen ympärillä olevat kudokset eivät kerta kaikkiaan kestä liian suuria implantteja ja niistä seuraa väistämättä myöhemmin ongelmia.

– Suhtaudun kielteisesti kaikkeen ylipäätään luonnottomasti tehtyyn lopputulokseen. Esimerkkinä mainittakoon liialliset huulitäytteet tai täyteaineet kasvoissa.

Ehdoton ikäraja leikkauksille

IS kertoi aiemmin jyväskyläläisestä Amandasta, joka ihannoi XL-implantteja ja on käyttänyt leikkauksiin yli 30 000 euroa. Hän kertoi myös, että viimeisin rintojensuurennosleikkaus oli hänelle hengenvaarallinen, ja että hän ei pystynyt sen jälkeen liikkumaan juuri lainkaan kolmeen kuukauteen.

Dietzin mukaan silikonileikkauksesta ei pitäisi missään tapauksessa seurata niin pitkää toipumisaikaa kuin Amandan tapauksessa.

– Rintojen suurennoksesta pitäisi toipua noin viikossa, jolloin leikkaus on asianmukaisesti toteutettu ja onnistunut.

Ikäraja kauneusleikkauksille on Dietzin mukaan ehdoton.

–18 vuotta on se raja, jos leikkaus on puhtaasti esteettinen. Se on periaatteellinen sääntö, mitä ainakin minä noudatan.

  • Juttu on osa IS:n juttusarjaa, jossa käsitellään kauneusleikkausbuumia ja sen rantautumista Suomeen. Kerroimme aiemmin jyväskyläläisestä Amanda Aholasta, joka haluaa näyttää elävältä seksinukelta. Lue juttu tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?