Viihde

Tarja Smura muistelee vauhdikkaita missivuosiaan – treffikutsuja, lemmenloma ja häirintää: ”Sanoin suoraan, että minä lyön, jos joku koskee”

Julkaistu:

miss suomi
Tarja Smura haaveili lapsena psykologin tai opettajan ammatista. Täti sysäsi parikymppisen naisen missikisoihin ja tie vei aina Miss Suomeksi.
Vuoden 1993 Miss Suomea Tarja Smuraa, 47, on kuvailtu kohumissiksi, vauhtimissiksi ja villikoksi. Uutisotsikoihin päätyivät aikoinaan muun muassa pikarakkaus Hollywood-ohjaaja Renny Harlinin kanssa, suhteen päättymisen jälkeen spekulaatiot uusilla poikaystävillä ja vierailut yökerhoissa.

Smura tiedetään myös varsin suorasanaisena ja voimakastahtoisena missinä.

– Olisivat itse pissaisissa vaipoissa koko päivän, nuori nainen kivahti kommentoidessaan poliitikkojen yrityksiä leikata vanhusten vaippakuluja vuonna 1993.

Smuran missivuotta muistellaan helmikuun lopulla MTV3:lla ja Avalla alkavassa Kaunis elämä -sarjassa. Ohjelmaa on mainostettu missien Vain elämää -sarjana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli muistelumatka omalla tavallaan. Tapahtumia alkoi palauttaa mieleensä kertauksen omaisesti. Se lehtijuttujen määrä oli järjetön. Ja se, että minusta kirjoitettiin pelkällä etunimellä. Se kertoo jo jotain, Smura pohtii.Smura sanoo olevansa vahinkomissi: pienestä pohjoiskarjalaisesta Nurmeksen kaupungista kotoisin oleva luonnonlapsi, joka lapsena haaveili opettajan tai psykologin urasta eikä misseydestä. Sysäyksen kohti misseyttä antoi innokas täti, joka ilmoitti parikymppisen Smuran Aurinkotyttö-kilpailuun.

– Olimme sukulaiskäynnillä, kun tuli ilmi, että siellä oli tällainen osakilpailu. Eihän minulla ollut mitään vaatteita, minun piti tädiltä lainata joku karnevaalimekko. Voitin sen ja palasin takaisin koulunpenkille, Smura muistelee.

Smura oli opiskelemassa sosiaaliohjaajaksi, kun pääsi vielä Aurinkotyttö-kilpailun kymmenen parhaan joukkoon.

Kilpailun jälkeen Smura jatkoi opintojaan Iisalmessa. Samaan aikaan nuoresta naisesta Aurinkotyttö-kilpailun aikana otetut kuvat herättivät huomiota Helsingissä. Pian Smuraa vietiin taas: tällä kertaa häntä pyydettiin osallistumaan Miss Suomi -kilpailun osakilpailuihin, joiden kautta hän selvisi kymmenen finalistin joukkoon ja pääsi missikiertueelle.

– Näin jälkikäteen olen ajatellut, että asiat lähtivät viemään niin lujaa, ettei järjellä ehtinyt suunnitella. Enkä ole kyllä sen luontoinenkaan, sillä haluan elää hetkessä, haluan heittäytyä enkä suunnitella.Missikiertueella tahti oli kova. Välillä ei ehtinyt syödä ja unet jäivät vähäisiksi.

– Minulle nousi kiertueella myös korkea kuume ja minulle lähetettiin huoneeseen valkosipulimaitoa.

Finalistit nähtiin päivällä ostoskeskuksissa ja illalla oli iltanäytösten vuoro. Erityisen ikävä kokemus oli yökerhoissa pidetyt alusvaatenäytökset, joissa missifinalistit joutuivat usein miesten häirinnän kohteeksi.

– Ne olivat kauheita, naista alentavia. Meidät puettiin mielestäni seksistisiin alusvaatteisiin cabaree-tyylisesti. Oli silinterihatut ja stay upit. Mielestäni sillä ei ollut mitään tekemistä kauneuskilpailun kanssa. Sitten siellä humalaiset miehet yrittivät hipelöidä. Päätin, että jos ikinä minusta tulee missi, en alenna itseäni tähän.

Smura kertoo, ettei itse joutunut ahdistelun kohteeksi.

– Sanoin suoraan siellä, että minä lyön, jos joku minuun koskee.

Numerolla 5 kilpaillut Smura oli missikilpailussa selkeä ennakkosuosikki. Harvalle tulikaan yllätyksenä se, että missikruunu Smuran kutreille laskettiin.

– Siinä löi varmaan pää ihan tyhjää. Kiertue oli ollut rankka, mutta ehkä mietti, että toivottavasti mummi oli ylpeä, Smura sanoo.


Voiton jälkeen asiat ryhtyivät vyörymään eteenpäin vauhdilla. Smura muutti väliaikaisesti perintöprinsessa Arlene Kotalan luokse Helsinkiin ennen kuin sai oman asuntonsa. Mediamyllytys oli voiton jälkeen kovaa.

Kenties uransa suurimman kohun keskelle Smura joutui, kun hän pian voittonsa jälkeen lähti lomamatkalle Yhdysvaltoihin. Tuoreen missin uutisoitiin lähteneen ohjaaja Renny Harlinin matkaan. Harlin oli kiinnittänyt huomiota naiseen jo missikiertueella.

– Olihan se kauhean imartelevaa. Se sotki vähän missikiertuekuviot, kun Rennyltä tuli kaikenlaista viestiä ja tuntui kuin istuisi ison salaisuuden päällä. Jos minulla ei olisi ollut tunteita, en olisi ikinä siihen lähtenyt. Se julkisuusrumba, joka siitä lähti, oli aivan absurdia, Smura muistelee.

Smura sai kritiikkiä siitä, että oli niin pian voiton jälkeen lähtenyt reissuun. Spekuloitiinpa hetken aikaa jopa sillä, joutuisiko Smura luopumaan kruunusta.

– En menettänyt yhtään keikkaa enkä tehnyt mitään ohareita, koska olin tosi tarkka työmoraalistani. Se oli yksi ihana upea seikkailu elämässäni. Se loppui kuitenkin nopeasti, Smura kommentoi muutaman kuukauden kestänyttä suhdetta.


Missivuoden aikana Smuraa vietiin moneen suuntaan: keikkoja oli ympäri Suomea ja lisäksi Miss Suomi osallistui kansainvälisiin missikisoihin. Miss Universum -kisat olivat pikkukaupungissa varttuneelle nuorelle naiselle unohtumaton kokemus, vaikka menestystä ei kisassa tullutkaan.

– Se on ihan oma maailmansa. Se on niin välineurheilua, mutta minulla oli todella mukava, ihana kokemus.

Meksikossa järjestetyissä Miss Universum -kisoissa hotellin vastaanottoon jätettiin päivittäin soittopyyntöjä suomalaiskaunottarelle. Myös Suomessa treffikutsuja sateli poliitikoilta ja viihdealan vaikuttajilta.

Smuran mieskuviot olivat jatkuvasti suurennuslasin alla. Yleensä huhuilla ei ollut kuitenkaan pohjaa todellisuudessa.

– Minulla oli veljeni autokuskina ja olin häntä jossain halannut – ja yhtäkkiä hän olikin minun poikaystäväni, Smura muistelee huvittuneena.Alusvaatenäytöksiin tai -kuvauksiin Smura ei missikiertuekokemusten jälkeen enää suostunut. Silti häirinnältä ei täysin voinut välttyä.

Smura kertoo, kuinka missit ja mallit varoittivat toisiaan ja turvasivat toistensa selustaa.

– Tehtiin esimerkiksi niin, että erään vaatetalon kellarista ei haettu vaatteita yksin. Siellä oli vähän sama kuin se, että miespuolinen opettaja tulee ilman mitään syytä tyttöjen pukuhuoneeseen, Smura kuvailee.

– Kerran oli vähän yli-innokas mieskuvaaja, joka vaatekuvauksissa toistuvasti kehotti laskemaan turkista alas. Tuli sellainen olo, että kuvataanko tässä tätä turkista vai rintavakoa.


Missiajoista on kuitenkin jäänyt mieleen myös hyviä muistoja. Tiukka aikataulu ja erilaiset työkeikat kasvattivat nuorta naista. Vuoden aikana ehti myös luoda paljon uusia ihmissuhteita, joista osa on kantanut tähän päivään asti. Smura kertoo olevansa yhä yhteydessä esimerkiksi hänet majoittaneeseen Arlene Kotalaan (nyk. Frisk).

Lisäksi Smura pääsi puhumaan myös yhteiskunnallisista aiheista. Erityisesti vanhustenhoidon parantaminen ja syrjäytyneiden nuorten tukeminen ovat aina olleet lähellä entisen missin sydäntä.

Missivuoden jälkeen Smura teki keikkatöitä. Hän työskenteli myös pitkään riita- ja rikosasioiden sovittelijana ja toimi Lohjan kunnanvaltuutettuna.

– Palasin vähän juurilleni. Ehkä koin, ettei julkinen ammatti kuitenkaan ollut minun juttu. Eikä minulla ollut sitä paloa mallin hommiin. Aina olen tykännyt kuitenkin esiintyä ja tehdä muunlaisia julkisia juttuja kuten tapahtumia ja messuja. Ja tykkään edelleenkin.


Kaunis elämä -sarja MTV:n kanavilla 20. helmikuuta alkaen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt