Viihde

Kuningatar Margareeta peruu lisää edustustehtäviä – vieraili prinssi Henrikin luona sairaalassa

Julkaistu:

Tanskan kuningatar Margareeta peruu lisää edustustehtäviään puolisonsa prinssi Henrikin terveydentilan vuoksi.
Vuodesta 1972 saakka Tanskaa hallinnut kuningatar Margareeta on päättänyt perua kaksi edustustehtäväänsä tältä ja ensi viikolta, kirjoittaa ruotsalainen Svensk Damtidning.

Kuningattaren piti edustaa perjantaina vuonna 2008 avatun The Royal Danish Playhouse -teatterin 10-vuotisjuhlissa. Maanantaina hänellä taas oli tarkoitus olla virallinen audienssi, mutta nyt molemmat merkinnät on poistettu Tanskan hovin kotisivujen virallisesta kalenterista. 77-vuotiasta Margareetaa ei myöskään nähty edustamassa Kööpenhaminassa aiemmin tällä viikolla.

Kuningattaren valintaa voidaan pitää varsin luonnollisena, sillä hänen puolisonsa prinssi Henrikin, 83, voinnista ei ole viikonlopun jälkeen juuri kuulunut uutta tietoa. Prinssi on yhä sairaalahoidossa.

Svensk Damtidningin mukaan kuningatar kävi tapaamassa maanantai-iltapäivällä puolisoaan ja viipyi tämän luona sairaalassa noin 20 minuuttia ennen kuin hän palasi takaisin pariskunnan kotiin.


Vointi heikkeni perjantaina

Tanskan hovi tiedotti viime perjantaina dementiaa sairastavan prinssi Henrikin voinnin heikentyneen. Kruununprinssi Frederik joutui käänteen myötä keskeyttämään vierailunsa Pyeonchangiin isänsä terveydentilasta johtuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Prinssi Henrinkin vointi on heikentynyt merkittävästi, Tanskan hovista kerrottiin.

Myös Henrikin sisko, Catherine de Monpezat matkusti Tanskaan tapaamaan veljeään.

– Hän saapui Tanskaan. Voin vahvistaa hänen vierailleen veljensä luona, hovin tiedottaja Lene Balleby kertoi tanskalaismedialle.

Catherine de Monpezat asui 1960-luvulla Lontoossa yhdessä veljensä kanssa, jossa Henrik toimi diplomaattina. Nykyisin Catherine on nunna ja hän asuu Notre Dame de Calvairen luostarissa Tolousessa.


Kasvain keuhkoissa

Henrik joutui tammikuussa sairaalaan, kun häneltä löydettiin keuhkoista kasvain. Kasvain oli hyvälaatuinen, mutta Henrikiä hoidettiin sairaalassa keuhkoinfektion takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tanskan hovi kertoi viime syyskuussa Henrikin sairastavan dementiaa. Eläkkeellä olleen prinssin kerrottiin jättäytyvän entistä enemmän pois edustustehtävistä.

– Diagnoosissa todettiin prinssin kognitiivisten kykyjen heikentyneen. Ne voivat johtaa käytöksen muuttumiseen, sekä vaikuttaa reagointikykyyn ja päätöksentekoon, hovi kertoi lääkärien löydöksistä.

Prinssi oli jo pidemmän aikaa herättänyt huomiota kuningatarta ja hovia kritisoivilla lausunnoillaan. Henrik muun muassa koki, että häntä syrjitään, sillä tittelin perusteella hän on alempiarvoinen kuin vaimonsa tai poikansa kruununprinssi Frederik.

Henrik on myös ilmoittanut, ettei hän halua tulla haudatuksi vaimonsa viereen.

Peruuko kruununprinsessa Marykin matkansa?

Modernina hallitsijana pidetty Margareeta avioitui Henrikin kanssa 10. kesäkuuta 1967. Ranskalainen diplomaatti, kreivi Henri de Laborde de Monpezat sai liiton myötä Tanskan prinssin arvonimen. Parilla on kaksi lasta: vuonna 1968 syntynyt kruununprinssi Frederik ja vuonna 1969 syntynyt prinssi Joachim.

Nähtäväksi jää, kuuluuko Tanskan hovista vielä lisää peruuntumisia. Kruununprinssi Fredrikin Mary-vaimon kalenterissa on ainakin vielä toistaiseksi perjantain kohdalla merkintä Liettuan-matkasta. Samaisella matkalla hänen olisi tarkoitus tavata Vilnassa Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, joiden kanssa Tanskan kruununprinssiparilla tiedetään olevan hyvät ja lämpimät välit.