Kommentti: Metsän siimeksessä himokkaasti tuijottava Gallen-Kallelan Väinämöinen kuvaa #metoo-kampanjaa täydellisesti - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Metsän siimeksessä himokkaasti tuijottava Gallen-Kallelan Väinämöinen kuvaa #metoo-kampanjaa täydellisesti

Piilottamisen sijaan Gallen-Kallelan Aino-triptyykki pitäisi nostaa #metoo-kampanjan kärkeen, kirjoittaa Ilta-Sanomien digijulkaisuvastaava Sanna-Leena Santapakka.

5.2.2018 19:38

Ateneumin museojohtaja Susanna Pettersson kirjoitti tänään, että häneltä vaaditaan aika-ajoin legendaarisen Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin poistamista museon seinältä.

Etenkin #metoo-kampanjan kuohuessa Petterssonin mukaan vaateet maalauksen poistosta pulpahtelevat mieleen.

–  Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi ja Ainokin on kuvattu alastomana. Eikö museota yhtään hävetä? Pettersson kirjoittaa.

En ymmärrä näitä viestejä ollenkaan.

Gallen-Kallelan mestariteos kuvastaa kampanjaa täydellisesti. Väinämöinen on oman mahtinsa huipulla oleva miehinen mies, joka katsoo oikeudekseen jahdata nuoren neidon itselleen kourat ojossa. Aino, joka Kalevalassa kaupattiin vanhalle miehelle morsioksi, kuin hän olisi maljakko tai kotieläin, valitsee ahdistelukierteen jälkeen mieluummin kuoleman.

Tarina on vanha, ja se toistuu edelleen, uudestaan ja uudestaan. Esimerkiksi Harvey Weinsteinin uhrit ovat kertomansa mukaan juosseet kouria karkuun hotellihuoneissa ja kuvauspaikoilla.

”Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi”, Pettersson kirjoitti.

Totta kai kokevat, sillä Väinämöinen oli törkeä ahdistelija. Taiteen tehtävä ei ole miellyttää katsojaa, vaan taiteen tehtävä on herättää reaktioita katsojissa. Usein reaktiot eivät ole positiivisia.

Gallen-Kallela maalasi teoksensa ilmapiirissä, jossa suomalaisuutta ja legendoja romantisoitiin urakalla. Sen vuoksi onkin piristävää, kuinka raadollisesti hän uskalsi himokkaana metsän syövereistä neitoa tuijottavan vaka vanha Väinämöisen kuvata.

Piilottamisen tai poistamisen sijaan Ateneumin pitäisi nostaa Aino-tripyykki parrasvaloihin. Teoksen ympärille voisi jopa koota muita aihetta sivuavia teoksia.

Taulua katsoessaan nimittäin melkein odottaa jo näkevänsä puiden sekaan piilotetun #metoo -viestin. Niin osuvasti Aino-triptyykki kampanjaa kuvastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?