Prinsessa Victoria synnytti esikoisensa Estellen 2012 – yllättävän paljon yhtymäkohtia Niinistön ja Haukion vauvaan

Julkaistu:

Ilouutinen
Rouva Jenni Haukiolla ja kuununprinsessa Victorialla on ensisynnyttäjinä yllättävän paljon yhteistä.
Kun maan valtionjohtoon kuuluva pari saa lapsen, on sanomattakin selvää, että koko kansa sekoaa onnesta. Näin kävi myös länsirajan takana Ruotsissa kevättalvella 2012 kun kruununprinsessa Victoria synnytti esikoisensa Estellen.

Estellen syntymää ei tosin voi suoraan verrata presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion pojan syntymään, sillä Estelle on Ruotsin kruununperimisjärjestyksessä toisena ja näin ollen maan tuleva hallitsija, mutta yhtä onnellisia tapahtumia olivat molemmat.


Paljon yhdistäviä tekijöitä

Rouva Haukiolla ja prinsessa Victorialla on ensisynnyttäjiä paljon yhteistä.

He molemmat esiintyivät edustustehtävissä vain päivää ennen esikoisensa syntymää. Victoria oli vanhempiensa mukana tapaamassa presidentti Tarja Halosta ja Pentti Arajärveä, Haukio puolestaan jaksoi läpi pitkän päivän presidentin virkaanastujaisissa.

Molemmat naiset synnyttivät lapsensa sairaalassa, vaikka kuninkaalliset ovat kautta aikain synnyttäneen kotonaan.

Presidenttipari oli erikseen toivonut, että heidän vauvansa saisi syntyä normaalilla osastolla muiden lasten tavoin.


Myös kuningatar Silvia synnytti aikoinaan tyttärensä Victorian sairaalassa.

Kruununperillisen syntymä aiheutti niin suuren mediamylläkän, että kuningatar livahti synnytyssairaalaan vaaleaan peruukkiin, suureen takkiin ja aurinkolaseihin sonnustautuneena – eikä kukaan tunnistanut häntä.


Haukion ja Niinistön poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla ilman näyttäviä turvallisuusoperaatioita. Victoria synnytti Estellen Karoliinisessa yliopistosairaalassa.


Kuninkaallisen vauvan syntymällä on pitkät perinteet

Toisin kuin Haukion, Victorian oli esikoisensa syntymän jälkeen noudatettava tiukkaa ohjelmaa, joka pyörähti käyntiin heti lapsen synnyttyä.

Heti kuninkaallisen lapsen syntymän jälkeen asiasta ilmoitetaan pääministerille sekä maan johdolle. Sen jälkeen asiasta ilmoitetaan kansalaisille. Lapsen syntymästä kerrotaan myös hovin verkkosivuilla sekä hovin Facebook-profiilissa.


Myös Sauli Niinistö ilmoitti poikansa syntymästä Facebookissa eilen perjantaina.

Estellen syntymän kunniaksi Tukholman Skeppsholmenilta ammuttiin pitkä sarja kunnialaukauksia. Koska kyseessä on kruununperijä, tykit kajahtivat yhteensä 42 kertaa. Jokaisen laukauksen välissä on viiden sekunnin tauko ja kahteen jaetun sarjan välissä on minuutin verran hiljaista.

Presidenttipari päättää sukunimen itse

Vain kolme päivää kuninkaallisen lapsen syntymän jälkeen kuningas kutsuu hallituksen kokoukseen, jossa kuningas kertoo muun muassa vastasyntyneen nimen, kutsumanimen ja herttuakunnan.

Estellestä tuli Itä-Götanmaan herttuatar Estelle Silvia Ewa Mary.


Presidenttiparin vauvan nimeä saadaan odottaa luultavasti pidempään.

Suomen nimilain mukaan lapsen huoltajien on ilmoitettava lapsen nimet ja äidinkieli väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.

Koska naimisissa olevalla presidenttiparilla on eri sukunimet, lapsi saa sen sukunimen, jonka vanhemmat ilmoittavat.


Kuten aikoinaan Estellen, myös Haukion ja Niinistön pojan nimeä on arvailtu monesta eri näkökulmasta. Mahdollisiksi nimiksi on arvailtu muun muassa Väinöä, Toivoa ja Aulista.

Estellen nimi oli niin kiinnostava arvoitus, että siitä lyötiin Ruotsissa jopa vetoa. Suosituimpia veikkauksia olivat historiallisten kuningatarten nimet Kristina ja Désirée.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt