Kohu räjähti: Alastomia naisia esittävä maalaus poistettiin museosta #MeToo-kampanjan takia – onko tämä 1800-luvun teos loukkaava?

Taidegallerian linjanvedosta nousi kohu Britanniassa. Alastomia nymfejä esittänyt maalaus otettiin monien ihmetykseksi pois seinältä Me Too -kampanjan hengessä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy JW Waterhousen vuonna 1896 valmistunut, nyt kohun herättänyt teos.

1.2.2018 20:55

Britanniassa nousi kohu 1800-luvulla eläneen maalari John William Waterhousen maalauksesta, joka esittää alastomina vedessä pulikoivia nymfejä ja heidän pauloihinsa ajautunutta nuorta miestä.

Telegraph-lehti kertoo, että vuonna 1896 valmistunut maalaus poistettiin Manchester Art Gallerysta seinältä, koska taidegalleria haluaa ”haastaa tyypillisen aikakauden fantasian”, jossa alaston naisvartalo esitetään joko passiivisena koristuksena tai sitten femme fatale -tyyppisenä hahmona.

Museon kuraattori Clare Gannaway kommentoi Guardian-lehdelle, että viime syksynä leviämään lähtenyt, seksuaalista häirintää vastustava #MeToo-kampanja ja #TimesUp-kampanja ovat osaltaan vaikuttaneet taulun poistamispäätökseen.

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että tässä on mukana häpäisemistä, jota emme ole käsitelleet aikaisemmin. Haluamme tehdä pitkään unohduksissa olleelle asialle jotain, Gannaway sanoi.

Vastaanotto tempaukselle oli hyvin ristiriitainen. Joidenkin mielestä se oli poliittisesti korrekti teko, toisten taas erikoinen, ristiriitainen ja vaarallinenkin taiteen historiallisten piirteiden häivyttämisen kannalta ajateltuna.

Somessa keskustelu räjähti saman tien teoksen poistamisen jälkeen. Käyttäjät kritisoivat Twitterissä sitä, että naistaiteilijoiden vastaavanlaisia teoksia on yhä museossa seinällä, sekä sitä, että temppu oli vain säälittävä yritys kaapata museolla Me Too -kampanjan tärkeää ideaa ”keskustelun herättämisen” takia.

Museo kannusti kävijöitään jättämään mielipiteitään aiheesta post-it-lappuihin kirjoitettuna seinälle. Seinä täyttyi nopeasti mielipiteistä.

Guardian toteaa jutussaan, että Waterhousen taiteen on monesti kritisoitu olevan vain askeleen päässä pornografiasta.

Poistettu jutusta 5.2. klo 16.18. maininta siitä, että Waterhouse olisi edustanut prerafaeliitteja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?