Bill Cosby nousi lavalle ensimmäistä kertaa hyväksikäyttöskandaalin jälkeen – syyttäjä valmistelee uutta oikeudenkäyntiä

Seksuaalirikoksista syytetty Bill Cosby ei kommentoinut ahdistelusyytöksiä. Sen sijaan hän vitsaili näkönsä menettämisestä ja soitti rumpuja.

27.1.2018 15:22

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Bill Cosby, 80, esiintyi kaikessa hiljaisuudessa Philadelphiassa viime maanantaina, USA Today kertoo. Cosby nousi lavalle ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen maineensa ”Amerikan isänä” mureni kymmenien naisten syyttäessä häntä ahdistelusta ja raiskauksista.

Syytösten vyöry alkoi vuoden 2014 lopussa. Sen jälkeen kaikkiaan noin 60 naista on syyttänyt Cosbya takavuosina tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Suuressa osassa tapauksista syyteoikeus on jo vanhentunut ja vain yksi tapaus johti rikossyytteisiin.

LaRosa jazzklubilla järjestetyn tilaisuuden tarkoituksena oli kunnioittaa jazzmuusikko Tony Williamsia. AP:n mukaan Cosby oli lavalla noin tunnin ja kertoi tarinoita ja vitsaili. Cosby nähtiin myös rumpujen takana. Hän oli pukeutunut harmaaseen huppariin, jossa luki sateenkaaren värein ”hei ystävä”.

– Tämä on hieno hetki minulle, Cosby sanoi The Inquirer -paikallislehden mukaan.

Paikalla ollut NPR:n toimittaja julkaisi Twitterissä lyhyen otteen Cosbyn esityksestä.

Cosby vitsaili myös muun muassa näkönsä menettämisestä.

– Kun näet sokean ihmisen kävelevän tolppaa päin tai vastaavaa, ja puhut täydellistä englantia, on olemassa sana ”stop”. Ei ”whoa, whoa, whoa, whoa, whoa”. Mikä siinä on, etteivät nämä aikuiset ihmiset osaa puhua.

Yleisö nauroi myös, kun Cosby kysyi 11-vuotiaalta pojalta, tiesikö tämä, kuka mies oli. Poika vastasi kysyvästi, oliko Cosby ennen koomikko.

– Minä olin ennen koomikko? Voit istua nyt, Cosby sanoi näytellen kauhistunutta.

Paikalla olleet tiedotusvälineet kertoivat, ettei Cosby sanallakaan maininnut seksuaalirikossyytteitä. Cosby kuitenkin kiisti, että esiintymisessä olisi ollut kyse julkisuustempauksesta.

Cosby oli viime vuonna syytettynä naisen huumaamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäilty rikos tapahtui vuonna 2004.

Templen yliopistossa työskennellyt Andrea Constand oli tehnyt rikosilmoituksen tapahtuneesta vuonna 2005. Syyttäjä päätti tuolloin jättää syytteet nostamatta. Constandin nostama siviilikanne sovittiin vuonna 2006 oikeuden ulkopuolella.

Entinen tv-tähti ei puhunut häneen kohdistuneista seksuaalirikossyytöksistä.

Vuonna 2015 syyttäjä päätti aloittaa uuden tutkinnan uusien todisteiden myötä. Oikeudenkäynnin aikana käsiteltiin myös muita seksuaalirikosväitteitä.

Yli 50 tuntia asiaa puinut valamiehistö ei kuitenkaan päässyt yksimielisyyteen Cosbyn syyllisyydestä ja entinen tv-tähti vältti tuomion.

Syyttäjät valmistelevat parhaillaan uutta oikeudenkäyntiä.

Cosby tuli tunnetuksi 1980- ja 1990-luvun Cosby Show tv-sarjan mukavana perheenisänä Cliff Huxtablena.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?