Tampereen Teatteri oli kapinakeväänä 1918 punaisten tukikohta. Anna-Elina Lyytikäinen kirjoitti tuosta vaiheesta näytelmän 1918 Teatteri taistelussa. Osa yleisöstä pääsee näytelmän aikana kiertämään teatterin sokkeloissa ja todistamaan aidon tuntuisia taistelu- ja teloituskohtauksia.
Kapinakeväänä Tampereella oli venäläisiä, ja Ville Haapasalo näyttelee heidän päällikköään Bulatselia.
– Olen ollut tekemisissä pääasiassa kameran kanssa, ja aika vähän teatterissa. Lähdin mukaan, koska tämä oli mielenkiintoinen projekti, Ville Haapasalo kertoo.
– Tämä on aihe, joka Suomessa on valitettavasti kauheen vaiettu. Mainiota, että teatterit ovat lähteneet mukaan tällaisiin projekteihin, joissa käsitellään asioita mitkä meillä on jääneet käsittelemättä.
Näytelmässä Haapasalo pomiloi tietenkin venäjää.
– Venäjä on ollut työkieleni 25 vuotta. Olen näytellyt venäjäksi ehkä enemmän kuin suomeksi, Ville kertoo.
Teatteri taistelussa -näytelmän esiintyjät.
Haapasalo tunnetaan Suomessa varsinkin tv-ohjelmistaan. Neuvostoliitossa ja Venäjällä hän on tehnyt yli 70 pitkää elokuvaa. Nytkin on työn alla agenttiseikkailu.
– Näyttelen siinä suomalaista vakoojaa, hän kertoo.
Matkailuaiheisissa tv-jutuissa Haapasalo on kiertänyt ympäri maailmaa. Tätäkin lajia on tulossa lisää.
– Nyt olen kiertänyt Suomea. Enempää en voi paljastaa. Mistä on kysymys, se julkistetaan myöhemmin.
Näyttelijä on perustanut kaksi ravintolaa, ensin Helsinkiin, sitten Tampereelle.
– Tykkään ruuanlaitosta. Venäjälläkin minulla on kokkiohjelma televisiossa.
Ville Haapasalo nauttii kokkailusta.
Haapasalo on Venäjällä iso julkkis, Venäjän suosituin suomalainen. Saatko kävellä kadulla rauhassa?
– Se on mennyt niin päin, että ihmiset eivät uskalla tulla juttelemaan; Venäjällä on sellainen arvostus. Ihmiset tervehtii, mutta eivät uskalla tulla juttelemaan.
Aikoinaan meno Venäjällä oli sen verran villiä, että Ville päätti hankkia aseen turvakseen.
– Kurssikaverit teatterikoulussa sanoivat, että älä osta. Jos sulla ei ole asetta, saat vain turpiisi. Jos on ase, sinut tapetaan. Se oli 90-lukua, jolloin oli hullua menoa Venäjällä muutenkin.
Ville Haapasalo tunnetaan paremmin televisio- ja elokuvarooleistaan. Kuva Tappajan näköinen mies -elokuvasta. Vasemmalla Samuli Edelmann.
Werneri Lehtimäki oli legendaarinen punapäällikkö, joka seikkaili ensin Amerikassa, sitten Suomen sisällissodassa ja lopulta menetti henkensä Stalinin vainoissa. Lehtimäen roolissa nähdään nuori Martti Manninen.
Martti on Ylen entisen Venäjän kirjeenvaihtajan Marja Mannisen poika. Kun Martti asettui Tampereelle, vanhemmat muuttivat perässä.
– Vanhempani rakastavat teatteria ja kulttuuria. He halusivat muuttaa Lappeenrannasta jonnekin. Kun minä ja kihlattuni olemme täällä, he tulivat sitten tänne, Martti Manninen kertoo.
Martti Manninen rooliasussaan.
Manninen on saanut näyttelijänä taipua moneksi. Taannoin hän näytteli menestyksellä Suomen kauneinta naista. Olisi varmaan voittanut ainakin maakunnalliset missikisat.
Ensi kesänä hänet nähdään Valkeakoskella nuoren Jari Sillanpään roolissa.