Ystävät kertovat, miten alkoi Ismo Leikolan ura – Tuomas Enbuske ei lämmennyt: ”Minusta hänen huumorinsa oli kömpelöä”

Heli Sutela, Ilari Johansson ja Tuomas Enbuske pääsivät seuraamaan aitiopaikalta Ismo Leikolan ensiaskelia komiikan parissa.

25.1.2018 15:31 | Päivitetty 25.1.2018 16:25

Ismo Leikola tuli tunnetuksi vuonna 2003 Hyppönen-Enbuske Experience -talk show'n Jyväskylän kirjeenvaihtajana. Ohjelmassa Ismo istui asuntonsa sohvalla ja jutteli kameralle omalla erikoisella tyylillään, josta on sittemmin muodostunut koomikon tavaramerkki.

Stand upia Ismo on tehnyt vuodesta 2002.

Yllä olevalta videolta näet Leikolan esiintymisen Nelosen Stand up -ohjelmassa viime syksynä.

Hänet valittiin Vuoden Stand up -tulokkaaksi vuonna 2003 ja Vuoden Vihannes -palkinto (yleisön suosikki) Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaaleilla on napsahtanut miehelle jopa kuusi kertaa.

Ismo vuonna 2005.

Vuonna 2005 Ismo alkoi nousta lavalle puhumaan englannin kielellä.

Ismo on nähty kolme kertaa Edinburgh Fringe festivaaleilla Skotlannissa.

Vuonna 2014 Leikola matkusti Los Angelesiin ja voitti komediaklubi Laugh Factoryn järjestämän Maailman hauskin ihminen -kilpailun, jonka palkintona oli 100 000 dollaria ja kiertue Yhdysvalloissa.

Samana syksynä Ismo esiintyi Lontoossa kansainvälisessä komedia-alan näytösshow’ssa. Chortlen (stand up -sivusto) kriitikko Steve Bennett arvioi Leikolan illan parhaimmaksi esiintyjäksi

Mutta palataanpa 15 vuotta taaksepäin. Millainen Ismo oli niiden ihmisten mielestä, jotka seurasivat miehen ensiaskeleita.

Stand up -koomikko Heli Sutela ilahtuu, kun häneltä kysyy Ismosta.

– Me kaikki olemme hänestä niin ylpeitä, Sutela hihkaisee.

Sutela muistaa Ismon jo niiltä ajoilta, kun stand up otti ensimmäisiä varovaisia askeliaan Suomessa. Elettiin 2000-luvun alkua ja Riku Suokas alkoi järjestämään Tomaatteja! tomaatteja! -komediafestivaalia Hämeenlinnassa. Tuolloin Suomessa oli vain muutamia klubeja, joissa näki stand upia. Tosin koomikoita oli yhtä vähän.

– Olimme Krisse Salmisen kanssa Tomaatteja-festareilla. Ainoa tytöt. Istuimme iltaa Ismon kanssa ja hän nauratti meitä koko illan. Kaikki kerääntyivät siihen ympärille kuuntelemaan. Ismolla oli ihan oma tyyli, mutta meille se avautui heti, Sutela muistelee.

Heli Sutela

Stand upin alkuajat olivat karuja. Sutela kertoo, että lavalle nouseminen jännitti aivan hirveästi, koska yleisö ei aina ymmärtänyt, mistä on kyse.

– Nythän tilanne on ihan toinen. Stand up on jo ihan oma taiteenlajinsa ja se on päässyt siihen asemaan ihan markkinatalouden ehdoilla. Emme ole vieneet mitään pois keneltäkään muulta.

Hyppönen-Enbuske Experience -ohjelman toinen juontaja Tuomas Enbuske muistaa edelleen Leikolan ensimmäisen esiintymisen ohjelmassa.

– Henkka Hyppönen oli bongannut Ismon joltain keikalta. Aluksi en ymmärtänyt Ismoa yhtään. Minusta hänen huumorinsa oli kömpelöä ja outoa. Ei naurattanut.

Enbuske tunnustaa olevansa hidas omaksuja.

– Sitten kun sain hänen tyylistään kiinni, aloin nauraa. Tajusin, että parasta Ismossa on juuri se hänen oma tyylinsä. Sellaista ei ole kenelläkään. Ei edes siellä Jenkeissä.

Tuomas Enbuske

Enbuske katsoi tarkalla silmällä Ismon esiintymisen Conan O’Brienin ohjelmassa.

– Olen kyllä hieman yllättynyt hänen suosiostaan. Ismon huumori on niin epäamerikkalaista. Itse rakastan amerikkalaista stand upia. Sehän rakentuu helppoihin stereotypioihin ja punch lineen. Ismo rikkoo kaikkea sitä vastaan.

Ismon menestymistä on vaikea, ellei mahdoton arvioida etukäteen. Conanin ohjelmaan pääsy on kuitenkin suurempi juttu, kuin suomalaiset arvaavatkaan.

– Amerikkalaiset ovat edelleen yllättävän tv-orientoituneita. Vaikka Conan ei näy enää pääkanavilla, ohjelma on merkittävä tekijä koomikoiden kannalta.

Enbuske toivoo Ismon pitävän jatkossakin kiinni omasta tyylistään.

– Amerikkalaisia ei voi voittaa omassa genressään. Kun katsoin Ismoa, mietin monesti, tajuavatko he hänen juttunsa samalla tavalla kuin minä.

 

Ilari Johansson näki Ismon kaikkien aikojen toisen keikan.

– Sen keikan näin vain puolittain, mutta Ismo jäi heti mieleen. Ja sen jälkeenhän hän puski joka paikkaan. Se oli ihan teutonista. Ihan sama, mitkä kirjekuoren avajaiset oli, Ismo oli siellä esiintymässä, Johansson nauraa.

– Se oli viehättävä piirre hänessä.

Johansson näki heti, että kunnianhimo suorastaan haisee Ismossa.

– Oli hän silloin myös kilpailuhenkinen. Ismo oli päättänyt, että hänestä tulee The One.

Ismo ei ollut aktiivinen vain keikkojen suhteen. Koomikko haki myös koko ajan uutta materiaalia.

– Kun istuttiin jossain keikkojen jälkeen, Ismo ei päästänyt hetkeksikään irti. Jostain hän aina kaivoi lehtiön esiin ja keksi uusia juttuja. Siitä tuli oikein sisäpiirivitsi, että hei, nyt oli hyvä juttu, Ismo, missä on vihko?

Ismon lavaolemus ei ole muuttunut alkuajoista. Sama hieman kömpelö ja pöllämystynyt mies nousee edelleen lavalle tarinoimaan.

– Ihmettelin aina, miten yleisö nauraa tuolle äijälle. Itse jos päästelisi samoja juttuja, niin ei kyllä... Johansson ihmettelee hymyssä suin.

– Jutut ovat usein puujalkoja, mutta siinä miten Ismo ne esittää, on vain jotain mystistä. Hänellä on ihan oma ääni, ystävä ja kollega lähettää kehut Atlantin taakse.

Ilari Johansson

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?