Katariina Souri avautuu Annassa päihdeongelmastaan – ”En juo itseäni humalaan, vaan juon itseni normaaliksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Katariina Souri avautuu Annassa päihdeongelmastaan – ”En juo itseäni humalaan, vaan juon itseni normaaliksi”

Katariina Souri puhuu avoimesti alkoholin käytöstään.

25.1.2018 9:13

Anna-lehden haastattelussa Katariina Souri kertoo ikääntymisestä, luomistyöstään, psykiatrilta saamastaan diagnoosista ja juomisestaan.

Hän myöntää avoimesti, että hänellä on ollut päihdeongelma.

– Juomani alkoholin – käytännössä viinin – määrä on vaihdellut elämäntilanteiden mukaan. Kun täytin 35, lopetin sosiaalisen viikonloppukännäämisen, jota elimistöni ei kestänyt. Nykyään en juo itseäni humalaan, vaan juon itseni normaaliksi, Souri kertoo lehdelle.

– Marraskuussa 2016 yritin lopettaa kokonaan. Olin yrittänyt tuhat kertaa ennenkin, mutta nyt olin vakaasti päättänyt onnistua. Juomattomuus teki minut vakaaksi, mutta mitä pidempään olin juomatta, sitä enemmän erakkomainen puoleni korostui. Lopulta vetäydyin niin, etten lähtenyt kotoa mihinkään.

Raittius päättyi ja Souri valisti alkoholin.

– Tiedän, että olen vaaravyöhykkeellä ja joudun vahtimaan sitä, kuinka paljon juon. Ellen pysty juomaan järkevästi, minun on lopetettava. Olen hyväksynyt sen, että tällä hetkellä tarvitsen viiniä.

Viime joulukuussa IS kertoi, että Souri sai arvostetulta psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön.

Persoonallisuushäiriö hänellä oli todettu aiemminkin, mutta kaksisuuntainen mielialahäiriö oli uusi tuttavuus.

Souri järkyttyi rajusta diagnoosista. Lääkeresepti aiheutti hänelle kauhun tunteita siitä, miten psyykeen vaikuttava lääkitys ehkä muuttaa elämää.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Souri kertoi ajatuksistaan kustannusosakeyhtiö Teoksen tilaisuudessa, jossa esiteltiin kevään kirjoja.

 

SARANA – tunnustuksia taitekohdassa -kirja (Teos) ilmestyy helmikuussa. Se kertoo kirjailijan elämästä viimeksi kuluneen vuoden aikana, jolloin hän on etsinyt tasapainoa – ilman määrättyjä lääkkeitä.

Souri kirjoittaa omasta elämästään, mutta kirja herättänee myös yleisesti ajatuksia mielialalääkkeiden mittavasta käytöstä ja lääketeollisuuden roolista terveydenhoidossa.

Tässä vaiheessa Souri ei halua paljastaa kirjastaan liikaa. Sen hän kertoi, että sai vuosi sitten marraskuussa diagnoosit, jotka eivät sitten pitäneetkään ihan paikkaansa.

– Mutta eivät ne (diagnoosit) helpommiksi menneet, Souri naurahti.

Souri kertoi paljastavansa kirjassaan rehellisesti, miten hänen sairauskertomuksensa eteni. Kirjassa on myös itseironiaa, mikä on yksi Sourin vahvuuksista.

 

VUOSIA sitten Souri kuvasi Tulikärpäsiä-kirjassaan avoimesti muun muassa pelkojaan ja kokemaansa paniikkihäiriötä. Silloinkin hän katsoi elämäänsä myös itseironisesti.

Lääkkeiden tarpeellisuutta Souri ei halua kirjallaan tyrmätä, sillä totta kai jotkut todella tarvitsevat niitä.

– Kysymys on tuskan määrästä, Souri sanoi.

Omalla kohdallaan hän on huomannut, että stressin välttäminen on keskeinen asia. Kirjassaan hän kertoo muistakin hoitokeinoista, joita ei voi apteekista ostaa.

Sourin mielestä pitäisi muistaa, että kaikki me olemme yksilöitä eikä yhdellä lääkärikäynnillä voi antaa diagnoosia psykiatrisesta sairaudesta.

– Leimautumisia en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.

Katariina Souri ja Eliya Zweygberg rekisteröivät parisuhteensa 2016.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?