Sometähden ja hotellin selkkaus kiihtyy: omistaja lähetti miljoonalaskun ilmaista yötä havitelleelle naiselle – nettikansa pöyristyi

Somevaikuttaja Elle Darbyn vaatimukset ilmaisesta hotelliyöstä ovat saaneet aikaan valtavan lumipalloefektin.

Sometähden ja hotellijohtajan välinen, järjettömiin mittoihin paisunut selkkaus jatkuu sosiaalisessa mediassa. Kuvan hotellihuone ei liity tapaukseen.

23.1.2018 8:25

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina hämmentävästä selkkauksesta, joka sai alkunsa, kun 22-vuotias Elle Darby lähestyi erästä irlantilaishotellia sähköpostitse ja toivoi voivansa majoittua hotellissa ilmaiseksi vastineeksi näkyvyydestä somekanavissaan.

Darbyn Instagram-tilillä on noin 85 000 ja YouTube-tilillä noin 94 000 seuraajaa. Hän kertoo elävänsä sosiaalisella medialla ja kutsuu itseään somevaikuttajaksi.

Dublinissa sijaitsevan White Moose -kahvilan ja -hotellin omistaja, Paul Stenson ei vaikuttunut nuoren naisen viestistä. Hän pöyristyi siitä, että joku kehtaa edes ehdottaa majoittuvansa hotellissa ilmaiseksi. Stenson julkaisi kuvan Darbyn sähköpostiviestistä hotellinsa Facebook-sivulla pitkän kirjoituksen kera. Tekstissä hän hämmästeli mielestään pöyristyttävää ehdotusta.

– Tulevaisuudessa kehotan sinua tarjoutumaan maksamaan aivan kuten kaikki muutkin. Jos kyseessä oleva hotelli kokee, että näkyvyytesi auttaa heitä, ehkä he tarjoavat mahdollisuuden majoittua sviitissä. Tämä toisi sinulle itsekunnioitusta ja jos ollaan rehellisiä, tekisi siitä vähemmän noloa sinulle.

Stenson ei paljastanut Darbyn henkilöllisyyttä Facebook-kirjoituksessaan, mutta Darby vastasi hotelliomistajan syytöksiin videolla YouTube-tilillään ja paljasti näin henkilöllisyytensä. Hän kertoi, ettei kokenut tehneensä mitään väärä ja selitti, että ilmaisten tuotteiden saaminen vastineeksi somenäkyvyydestä on hyvin yleistä. Darby koki tulleensa nöyryytetyksi julkisesti ja kuvaili olevansa äärimmäisen järkyttynyt.

Videon seurauksena irlantilaishotellille tulvi negatiivista palautetta, jonka jälkeen Stenson kielsi kaikilta bloggaajilta pääsyn hotelliinsa. Stenson jatkoi nuoren yrittäjän läksyttämistä Facebookissa pitämällä tiedotustilaisuuden, jossa tämä anteeksipyynnön sijaan totesi, ettei ollut pahoillaan mistään.

Tapaus on kerännyt nyt jälleen lisää huomiota, sillä moni hämmästelee irlantilaishotellin Facebook-sivulta löytynyttä kuvaa. Siinä komeilee Stensonin Darbylle osoittama lasku, jonka summa on lähes 5,3 miljoonaa euroa.

Stensonin laatimassa laskussa eritellään, että sen summa koostuu palkkiosta 114 artikkelista yli 20 maassa ja yli 450 miljoonan ihmisen tavoittamisesta. Laskusta löytyi myös erikoinen huomautus.

– Maksu on tehtävä euroissa. Me emme vastaanota Englannin puntia. Maininnat videoissa eivät kelpaa maksuksi.

Laskun kuvan yhteydessä Stenson kertoo, että aikoo postittaa sen pian.

Lasku on herättänyt nettikansassa ihmetystä. Moni kokee, että selkkaus hotelliyrittäjän ja sometähden välillä on edennyt jo aivan liian pitkälle, ja pitää erityisesti Stensonin toimia erikoisina. Kommenteissa todetaan, että hän voisi jo lopettaa Darbyn kiusaamisen.

– Minä lopettaisin tähän, vaikka se onkin todella viihdyttävää. Älä ylitä rajaa ja menetä sitä moraalia, mikä sinulla vielä on jäljellä, eräs mies toteaa Facebookissa.

– Mielestäni tämä on mennyt liian pitkälle. En koe, että oli välttämättä hyvä idea, että hän pyysi ilmaista majoitusta... Mutta mitä vikaa olisi ollut kieltäytyä kohteliaasti sähköpostitse? Sen sijaan, että romutatte hänet internetissä. Hotellinne on mielestäni näyttäytynyt lopulta huonossa valossa, toinen kommentoija jatkaa.

Osa kommentoijista on kuitenkin sitä mieltä, että kohu ja sen aiheuttama negatiivinen julkisuus on Darbylle aivan oikein. Nuorta naista haukutaan pyrkyriksi ja ”hemmotelluksi kakaraksi”.

– Hän kerjäsi tätä. Jatkossa kyseinen nuori osaa ehkä käyttäytyä paremmin, toteaa eräs nainen.

Stenson on vienyt vastatoimensa yritykselleen negatiivista julkisuutta aiheuttaneelle Darbya kohtaan vieläkin pidemmälle. Hän on teetättänyt t-paitoja, joissa vitsaillaan tapauksella. Stenson julkaisi kuvan paidoista Facebookissa.

– White Moose paljasti minut, lukee toisessa paidassa.

– Vaadin ilmaisia asioita White Moose Cafelta ja sain ainoastaan tämän kurjan t-paidan, todetaan toisessa.

Paidoilla Stenson viittaa siihen, että hänen mukaansa Darby itse paljasti oman henkilöllisyytensä ja altisti näin itsensä somekansan kritiikille. Hotelliomistajan paidat ovat suututtaneet monet kuvan nähneistä ja Stensonia vaaditaan lopettamaan Darbya vastaan hyökkääminen.

– Vau, tämä on todella surullista ja on ikävää, että teit t-paitoja perustuen tapaukseen, joka aiheutti kiusaamista yksityisen sähköpostiviestin vuoksi. Tämä ei ole okei, nuori nainen harmittelee kuvan kommenteissa.

Elle Darby ei ole kommentoinut tapausta viime viikolla julkaisemansa videon jälkeen. Videota on katsottu noin 1,8 miljoonaa kertaa.

Artikkelia muokattu klo 14:26: Tarkennettu sitä, että Stenson ei paljastanut Darbyn henkilöllisyyttä alkuperäisessä kirjoituksessaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?