Viihde

Heath Ledgerin kuolemasta 10 vuotta: Näin kaikki tapahtui tammikuussa 2008 – hierojaa odotti makuuhuoneessa hirvittävä näky

Julkaistu:

heath ledgerin kuolemasta 10 vuotta
Kuollut Heath Ledger makasi vuoteellaan alasti. Vieressä olleella yöpöydällä oli useita erilaisia purkkeja lääkkeitä.
Postuumisti palkittu Oscar-voittaja, shakkimestari ja ystäviään ja läheisiään sydämensä täydestä rakastanut nero. Muun muassa näin voidaan kuvailla näyttelijä Heath Ledgeriä, jonka kuolemasta tulee maanantaina kuluneeksi tasan kymmenen vuotta.

Iltapäivällä tiistaina 22. tammikuuta vuonna 2008 maailmalle alkoi valjeta tieto siitä, että Ledger on löydetty kotoaan kuolleena.

Hieroja saapui iltapäivällä tapaamaan Ledgeriä etukäteen sovitun kotiajan takia. Taloudenhoitaja päästi hierojan SoHon kaupunginosassa New Yorkissa sijaitsevan luksushuoneiston yläkertaan, jossa Ledgerin makuuhuone sijaitsi. Molemmat koputtelivat oveen, mutta Ledger ei saapunut avaamaan. Kun taloudenhoitaja lopulta avasi oven omilla avaimillaan, heitä oli vastassa karmaiseva näky: 28-vuotias tähti makasi leveällä parisängyllään ilkosen alastomana ja menehtyneenä.


Vuoteen vieressä seisseellä yöpöydällä oli monta purkkia vahvoja lääkkeitä. Osa lääkkeistä oli reseptivapaita, osa reseptillisiä. Ruumiinavaus paljasti myöhemmin, että lääkkeet tappoivat Ledgerin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joidenkin väitteiden mukaan hieroja soitti aluksi paniikissa ystävälleen Mary-Kate Olsenille, joka käski tätä soittamaan hätänumeroon. Vasta sen jälkeen hieroja kutsui paikalle ambulanssin. Tieto kuolemasta levisi todella nopeasti kansan tietoisuuteen, ja asunnon lähiympäristö täyttyi lähes välittömästi ihmisistä ja surevista faneista.


Ledgerin elämästä esitettiin äskettäin Suomenkin tv:ssä Ylellä tuore dokumentti. I Am Heath Ledger (2017) on läpileikkaus Australiasta Hollywood-tähdeksi ponnistaneen miehen huikeasta urasta. Hän syntyi aivan tavalliseen australialaisperheeseen, johon kuuluivat ranskanopettajana työskennellyt äiti, insinööri-isä ja isosisko.

Dokumentissa pureuduttiin läheisten kertomusten kautta yksityiskohtaisesti siihen, millainen ihminen Ledger oli eläessään. Hän rakasti shakkia, ystäviään ja musiikkia. Epäsosiaalinen tähti ei ollut, vaan hän pikemminkin palvoi ystäviensä ja muiden läheistensä seuraa ja saattoi ilmestyä seuranhalussaan aivan yllättäen milloin kenenkin kotioven taakse kysymään keskustelukumppania.

Lahjakkuuden ja seurallisuuden vastapuolena oli kuitenkin unettomuuden ja masennusjaksojen lisäksi julkisuuteen liittyvää hallitsematonta pelkoa ja ahdistusta. Kun Ritarin tarina -elokuvan julisteet vuonna 2001 peittivät Los Angelesin kadut, Ledger joutui poistumaan kesken markkinointipalaverin vessaan paniikkikohtauksen kourissa. Paniikkikohtauksista tuli osa arkea tähdelle, joka kammosi julkisuutta.


Vastapainoa julkisuusvihalle ja ahdistukselle toi rakkaussuhde näyttelijä Michelle Williamsin kanssa. Rakkaus kollegaa kohtaan kolahti Ledgeriin lujaa ja lähtemättömästi.

Näyttelijäkaksikko tapasi toisensa vuonna 2004 Brokeback Mountain -elokuvan kuvauksissa ja he alkoivat välittömästi seurustella. Rakastunut pariskunta kuvattiin milloin missäkin romanttisesti kädet toistensa ympärille kierrettyinä. Tytär Matilda, joka on nykyään 12 vuotta, syntyi seuraavan vuoden lokakuussa.

Suhde ei kuitenkaan kestänyt Ledgerin mielialan vaihteluita ja rankkoja jaksoja. Pariskunta erosi vain vuotta ennen Ledgerin kuolemaa.


Ledgerillä oli paljon ongelmia mielenterveytensä kanssa, mutta unettomuus on asia, joka koitui lopulta hänen kohtalokseen. Tähti söi runsaasti unilääkkeitä, koska ei muuten pystynyt nukkumaan ahdistuksensa kanssa juuri lainkaan. Loppuvaiheessa määrät olivat yksinkertaisesti liian suuria.

Ledgerin isä Kim Ledger kertoi murtuneena eräässä haastattelussa siitä, että Ledgerin sisko Katherine yritti soittaa tähdelle vain tunteja ennen tämän kuolemaa. Isosisko halusi varoittaa veljeään ottamasta liikaa unilääkkeitä.

– Hän vastasi: ”Katie, Katie, olen kunnossa. Tiedän, mitä teen.” Hänellä ei ollut mitään hajua, isä sanoi.


Ledgerin ensimmäinen Hollywood-rooli oli aikanaan supersuositussa teinielokuvassa 10 Thing I Hate About You. Sen jälkeen hän sai paljon rooleja isoissa Hollywood-tuotannoissa. Tunnettuja töitä ovat muun muassa Ritarin tarina (2001), Brokeback Mountain (2005), Grimmin veljekset (2005) sekä tietysti Jokerin rooli elokuvassa Yön ritari (2008), josta hän sai parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon postuumisti.

Lähteet: I Am Heath Ledger -dokumentti (2017), New York Times (2008), IS Arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt