Amerikkalaiset hullaantuivat Ismo Leikolasta – laukoo härskejä vitsejä suomalaisuudesta: Angelika-vaimo iso osa show’ta

Koomikko Ismo Leikola luo määrätietoisesti uraa Yhdysvalloissa. Mies nousee lavoille useita kertoja viikossa.

Ismo Leikola luo määrätietoisesti uraa Yhdysvalloissa vitsaillen ulkomaalaisuudestaan.

20.1.2018 17:56

Koomikko pohtii pari tuntia ennen Irvinen Improv-komediaklubin esitystä, tuleeko paikalle tarpeeksi yleisöä. Astumme pelottavan suureen ja tyhjään juhlasaliin, jonne mahtuu 500 katsojaa.

– Tämä on ihan älyttömän iso sali. Olen ollut täällä aikaisemmin tekemässä spotteja (lyhyitä esityksiä), lämmittelijänä koomikko Pablo Franciscolle. Ei tämä silloinkaan ollut täynnä. Vähän ylimitoitetun kokoinen. Mutta ei se haittaa. Sali on jaettu sektoreihin, Leikola mittailee.

– Kiva nähdä taas sinua, tuttu ääniteknikko huikkaa koomikolle.

Liput Ismo-show’hun maksavat 18 dollaria (15 euroa). Yleisöstä kilpailevat samana iltana Beverly Hillsissä järjestettävät Golden Globet ja pohjoismaiset filmifestarit. Mutta porukka ei petä. Salin ensimmäinen sektori, 200 paikkaa täyttyvät. Kunnioitettava määrä. Parissa pöydässä liputtaa suomalaisia, loput näyttävät olevan kolmenkympin päällä olevia amerikkalaisia. He nauttivat näytöksen aikana drinkkejä ja pikkupurtavaa.

Yleisöä lämmittelee aluksi italialais-amerikkalainen Joe Sib. Hänen komiikkansa koostuu perheenisän kommelluksista vaimon ja lasten kanssa. Sitten mies toivottaa lavalle illan pääesiintyjän: Ismoo! Leikola astelee estradille hämmentyneen oloisena ja leukaansa hieroen. Hän antaa itsestään kuvan vastikään Suomesta USA:han muuttaneena, vähän pöllämystyneenä tyyppinä.

– Suomessa on aina kylmä. Siksi vasta tänne muutettuani huomasin, että minullahan onkin valtava penis, Ismo laukoo pokerinaamalla.

Ismo Leikola oli ensimmäistä kertaa pääesiintyjän 500 katsojan The Improv-klubilla.

Aksenttikin on voimakkaampi kuin siviilissä. Hölmöläisrutiini toimii. Ihmiset ottavat lentokoneesta tipahtaneen miehen omakseen. Liioittelusta huolimatta jutuissa on rehellisyyttä. Teemoja ovat mm. kieli-, kulttuuri- ja sukupuolten väliset erot ja parisuhdeongelmat. Ja tietysti elämä ulkomaalaisena Amerikassa.

– Täällä oikea vastaus kysymykseen ”what’s up” (mitä kuuluu), on ”what’s up”. Tuntuu väärältä vastata kysymykseen kysymyksellä, mies hämmästelee.

– Minulta kesti pitkään tajuta, että ”can I help you” (voinko auttaa), tarkoittaakin, että mene pois.

Seuraa pitkä juttusarja sanasta ”ass” (perse). Sitä ujutetaan amerikkalaisessa puhekielessä joka toiseen lauseeseen.

– ”Half-assed” on paha, mutta ”bad ass” taas hyvä asia, Ismo ihmettelee.

”Maailman hauskimmaksi ihmiseksi” -kilpailun vuonna 2014 voittanut Ismo Leikola sai yleisönsä ulvomaan naurusta The Improv-klubilla Irvinessa, Kaliforniassa.

Osa materiaalista on uutta, osa entuudestaan tuttua. Runsaan tunnin setin verbaalista akrobatiaa päättää miesten ja naisten eroja käsittelevä osuus.

– Aina kun meille tulee vieraita, vaimo huolehtii, että koti on viimeisen päälle siisti. Me puolestaan kävimme taannoin ystävien luona kylässä. He sanoivat, että älkää välittäkö kun meillä on vähän sotkuista. Vaimo totesi siihen, ettei sillä ole mitään väliä. Ajattelin, että mitä hittoa, luulin sillä oli paljonkin väliä!

Ja kun nainen vartioi pikkutarkasti painoaan, Ismon mukaan mies ottaa rennommin.

– Yksi suupala on varmaan 600 kaloria. Kokeilin kerran sellaista käsillä vedettävää jumppalaitetta. Pitkän treenin jälkeen kone ilmoitti, että olin kuluttanut viisi kaloria. Pierussakin niitä on varmaan ainakin 15!

Yleisö ulvoo naurusta ja antaa koomikolle komeat aplodit. Ismon ensimmäinen Improv-klubin keikka Irvinessa on mennyt putkeen.

Toimittaja on nauranut niin paljon, että suulihaksiin sattuu.

– Se on positiivinen ongelma. Kyllä ne siitä asettuvat, Ismo lupaa.

Hän on itsekin iltaan tyytyväinen.

– Hyvin tuli sakkia. Aina kun jossain ekaa kertaa tekee, stressaa sitä lipunmyyntiä.

Koomikko kokee kehittyneensä uudessa ympäristössä.

– Tämä kulttuurin ja maan vaihto on kasvattanut – ei ainoastaan ihmisenä, vaan myös koomikkona, Ismo uskoo.

Ismo Leikola viihtyy Yhdysvalloissa vaimonsa kanssa. Pariskunnalla on tällä hetkellä työviisumit ja he panostavat Leikolan uraan yhdessä.

Suurmiehen takana on usein nainen. Ismon kohdalla tämä on vaimo Angelika Leikola. Hymyilevä puoliso on mukana tälläkin keikalla, mutta torjuu napakasti kaiken julkisuuden.

– Tykkäämme asua Kaliforniassa. Kirjoitamme paljon yhdessä. Vaimo on todella iso osa tätä show’ta. Häneltä tulee paljon hyviä ideoita, Ismo kiittää.

”Puusta pudonnut hyväntahtoinen hölmö” on vain lavapersoona. Todellisuudessa Leikola on skarppi ja huomiokykyinen kaveri.

– Yksi stand-up -vitsin kategoria on juuri se, että tekee itsestään väärinymmärtäjän. Minulla on paljon selkeästi sitä, että olen asioista vähän pihalla. Oikeasti olen kyllä miettinyt asiat tasan tarkkaan.

Leikolat ovat myös järjestäneet asiansa tasan tarkkaan. He saivat työviisumit Yhdysvaltoihin kaksi vuotta sitten. Niillä voi myöhemmin hakea vihreää korttia ja kansalaisuutta.

Pari asettui Espanjasta pelastetun pikku koiransa kanssa museoistaan tunnetun Wilshire Boulevardin varrelle Los Angelesiin. Ismolla on agentti, jonka kanssa pohditaan urakehitystä, ja joka buukkaa miestä keikoille. Niitä on ollut useita viikossa. Pitkien välimatkojen ja ruuhkien takia esiintymisiin on lähdettävä ajamaan hyvissä ajoin.

Ismolla on yllättäen paljon mustia ja latinofaneja.

– Kun on ollut klubeissa, joissa on ollutkin lähes pelkästään latinoita tai mustia, show on mennyt älyttömän hyvin ja yleisö on ollut mielissään. Koska he kokevat olevansa vähemmistöjä, he samastuvat minuun kun minäkin olen vähän pihalla ja muualta tullut, Ismo ruotii.

Leikola on keikkaillut Pohjoismaissa, Englannissa, Uudessa-Seelannissa ja USA:n läntisissä osavaltioissa. Tänä vuonna hän aikoo laajentaa reviiriään Yhdysvalloissa.

– Tämä Irvinen keikka on hyvä esimerkki siitä, että nyt klubit alkavat uskaltaa buukata minua tekemään pitkää show’ta. Siitä se maan kiertäminen helpottuu kummasti, huumorimies myhäilee.

Vapaa-aikoinaan Leikola kävelyttää koiraa, pelaa tietokonepelejä ja kuuntelee äänikirjoja.

– Olen pyrkinyt myös vähän urheilemaan ja elämään terveellisemmin. Olen laihduttanut ja treenannut, Ismo kehuu.

Vain kaloreita mies ei ole laskenut.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?