Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat - Viihde - Ilta-Sanomat

Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

Instagramin paljastavat ja Photoshop-ohjelmalla muokatut kuvat kyllästyttävät monia.

17.1.2018 11:43

Instagram-kuvapalvelu on yksi sosiaalisen median nykypäivän suosituimpia sivustoja. Palvelu avattiin syksyllä 2010 ja sillä on nykyään satoja miljoonia aktiivisia käyttäjiä ympäri maapalloa.

Palvelun ohjeellinen ikäraja on 13 vuotta, mutta nuorempien käyttäjien pääsyä palveluun on vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta täysin estää. Koska käyttäjien joukossa on paljon lapsia, Instagramissa on voimassa niin kutsutut ”siveyssäännöt”: Sukupuolielimet, naisten nännit tai paljaat pakarat eivät saa näkyä palvelussa. Jos palvelussa ilmiannetaan liian paljastava kuva, tili suljetaan.

Säännöt ovat kuitenkin saaneet osakseen paljon kritiikkiä viimeisen parin vuoden aikana, sillä kuten tähän artikkeliin liitetyistä kuvista voi päätellä, niillä ei ole suurta vaikutusta kuvien paljastavuuteen tai vihjailevuuteen.

Yhtä lailla kritiikkiä on kerännyt kuvien muokkaamistrendi, joka näyttää menneen viimeisen parin vuoden aikana todella pitkälle. Filtterien, muokkaussovellusten ja Photoshopin avulla kuvista saadaan kiiltokuvamaisen täydellisen näköisiä.

Koomikon kuvat keräävät suosiota

Australialaistaustainen koomikko Celeste Barber osoittaa omalla tyylillään, miten kaukana todellisuudesta Instagramista tutut mainosmaiset kuvat oikeasti ovat.

Barber julkaisee tilillään kuvapareja, joissa on mukana jonkun Instagramissa suositun henkilön ”täydellinen” kuva ja vieressä hänen oma versionsa tilanteesta. Barberin tilillä on jo yli 2,8 miljoonaa seuraajaa. Arkiset kuvaparit naurattavat monia, sillä ne onnistuvat osoittamaan täydellisesti sen, miten kaukana todellisuudesta sosiaalisessa mediassa nykyään eletään.

Kuvien idea on simppeli: Ensin kuvassa on seksiä tihkuva otos povekkaasta ja, mitä luultavimmin, myös kuvamanipuloidusta julkkis-povipommista, sitten Barberista, tuiki tavallisesta 35-vuotiaasta naisesta samantyyppiseen tilanteeseen lavastettuna. Ilman kuvanmuokkauksia tai kauneusleikkauksia.

Koomikko kertoo Guardianin haastattelussa, että idea lähti liikkeelle, kun he pilailivat julkkisten viimeisen päälle upeista kuvista hänen siskonsa kanssa ja päättivät julkaista omia versioitaan otoksista.

– En koskaan ajatellut, että tämä olisi joku vartalopositiivisuusjuttu. Ei, vaan julkkikset näyttivät, miten nousevat uima-altaista ylös, ja minä ajattelin, että ei helvetissä, näin noustaan oikeasti uima-altaasta, Barber kuvailee.

Barber vetää omia stand up -esityksiään samasta aiheesta menestyksekkäästi. Aiemmin hän on esiintynyt tv-ohjelmissa ja teatteriesityksissä.

Hän ei tarkoittanut ottaa kuvillaan kantaa sosiaalisen median seksismiin, mutta häntä ei haittaa se, että niitä tulkitaan feministisenä kannanottona.

– Identifioidun täysin feministiksi, mutta en aiemmin tajunnut olevani sellainen. Aivan yhtäkkiä tajusin, että hiton jees, voin marssia asian puolesta ja muuta, koska minulla on sananvaltaa.

Suomessa muistellaan Irc-galleriaa

Instagram-trendi on levinnyt jo hyvän aikaa sitten myös Suomeen. IS kertoi viime viikolla tallinnalaisesta Erna Huskosta, jonka jakama Photoshop vs. Real -pakarakuva aiheutti paljon keskustelua. Instagramia aktiivisesti käyttävät ovat itsekin havahtuneet miettimään, tarvitseeko omia kuvia tosiaankin aina ”photoshopata”.

Yllä näkyvässä kuvassa vanha Irc-galleria-kuva Sauli Koskisesta ystäviensä kanssa poseeraamassa.

Omien kuvien jakaminen netissä yleistyi Suomessa räjähdysmäisesti jo 2000-luvun puolivälissä Irc-gallerian myötä. Instagramista löytyykin sivusto, jossa jaetaan Irc-gallerian vanhoja helmiä. Kun kuvia katsoo, tajuaa heti, että näitä kuvia ei todellakaan ole muokattu ennen julkaisua. Kuvia voi katsoa lisää täältä.

Korjattu juttua kello 12.24: Barber on syntynyt Australiassa, ei Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?