Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

Aino-gaalassa nähtiin suuria tunteita.

Oopperalaulaja Sauli Tiilikainen (oik.) joutui taluttamaan säveltäjä Joose Tammelinin väkisin pois lavalta Aino-gaalassaa viime sunnuntaina.

17.1.2018 6:34

Suomen ensimmäinen ooppera-alan palkintogaala, AINO-gaala pidettiin Aleksanterin teatterissa 14. tammikuuta.

Gaalassa nähtiin pätkiä viime vuonna esitetyistä oopperoista, sekä makupaloja tulevista tuotannoista. Samalla palkittiin vuoden parhaita oopperasaavutuksia.

Jalasjärvellä tehty Satu Sammosta -ooppera voitti yleisöäänestyksen vuoden oopperasta. Kun oopperan tekijä Joose Tammelin saapui lavalle vastaanottamaan palkintoaan alkoi tapahtua.

Paikalla ollut Panu Rajala kertoo blogissaan Tammelinin olleen ”reteässä nousukunnossa”.

– Hän piti tolkuttoman puheen, missä haukkui helsinkiläiset, etelän median, Lilli Paasikiven ja Yleisradion ja kävi sen jälkeen juontaja Sauli Tiilikaista rinnuksista. Sauli onneksi pelasti tilanteen tyylikkäästi, Rajala kirjoittaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisen kerran Ilkka-lehti.

IS tavoitti Satu Sammosta -oopperan tuottajan Auli Tuohimäen, joka oli paikalla tilaisuudessa.

– Kyllähän Joose aika reteästi esiintyi. Siinä oli ollut coktailtilaisuus ennen gaalaa ja Joosen puhe oli kyllä aika kovaa arvostelua Helsinki-keskeisyyttä kohtaan, Tuohimäki kertoo.

– Paikka puheelle oli kuitenkin väärä, koska koko Suomen oopperatuotanto oli esillä gaalassa. Että sikäli sellainen puhe ei siihen paikkaan kuulunut.

Rajala kertoo blogissaan, että yleisö luuli aluksi Tammelinin puheen olleen osa ohjelmaa.

– Luulimme, että se oli järjestetty juttu, mutta nytpä nähtiin aito reality-performanssi vanhan teatterin lavalla. Luvalla sanoen lähenteli pientä skandaalia, mutta pohojalaasilta on totuttu odottamaan kaikenmoista uhoa ja tempausta, Rajala naureskelee.

Auli Tuohimäki kiittelee gaalan juontajia Angelika Klasia ja Sauli Tiilikaista.

– Juontajat osasivat hienosti päästä tilanteessa eteenpäin. Kapellimestari laittoi vaskiseitsikon soittamaan Tammelinin omaa musiikkia taustalle.

Kävikö Tammelin käsiksi juontaja Tiilikaisen rinnuksiin, kuten Rajala kertoo?

– Kyllä Joose taisi ottaa kauluksesta kiinni, en niin tarkasti nähnyt, Tuohimäki vahvistaa.

– Joose halusi jatkaa puhetta. Sauli Tiilikainen on itsekin Pohjanmaalta kotoisin, ja siinä yksi Pohjanmaan poika saattelit toisen Pohjanmaan pojan pois lavalta. Joosella on ulosanti sellainen, että kun on pikkaisen coktailia nautittu, niin se laukaisi jonkun mielleyhtymän.

Sauli Tiilikainen vahvistaa Tammelinin esiintymisen olleen vauhdikas.

– Menihän se silleen, aika vauhdikas tilanne oli ja koetettiin hoitaa se sopivasti. Joskus tulee näitä yllättäviä tilanteita, Tiilikainen kertoo IS:lle.

– Kun Tammelin rupesi repimään, niin se oli viimeinen pisara. Sitä ennen yritin hoitaa tilannetta huumorin kautta.

Joose Tammelin on itse kertonut Pohjalainen-lehdelle, että Satu Sammosta -ooppera ei kiinnostanut ketään tekovaiheessa, ja siksi hän antaa viimeisen haastattelunsa.

– Olen tarjonnut sitä Ilmajoen Musiikkijuhlille, mutta sieltä vastattiin, ettei heillä ole rahaa. Liikun nyt aika happamissa tunnelmissa. Ei tälle työlle ole kysyntää, ja tämä on kallis harrastus. Siinä ajassa, kun olen säveltänyt, olisin tehnyt kahdeksan omakotitaloa, Tammelin kertoi lehdelle vuonna 2016.

Joose Tammelin kotonaan Jalasjärvellä vuonna 2007.

Sauli Tiilikainen ymmärtää Tammelinin turhautumisen.

– Puhutiin tilaisuuden jälkeen muiden säveltäjien kanssa, että kaikilla säveltäjillä on samanlaisia ajatuksia arvostuskysymyksistä. Se on todella hankalaa, että ensit teet kaksi vuotta töitä, eikä kukaan kirjoita siitä. Masentaahan se. Joskus joutuu odottamaan jopa kymmenen vuotta valmiin oopperansa esittämistä. Mutta nyt Tammelin sai yhden gaalan pääpalkinnoista. Sitä koetin hänelle jälkeenpäin korostaa.

IS ei tavoittanut Joose Tammelinia kommentoimaan tapausta.

Satu Sammosta nähdään Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 24.2.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?