Viihde

Kevin Spacey poistettiin valmiista leffasta – myös Suomessa jouduttu tekemään kohtauksia uusiksi: ”Valomies rooliasussa, kun näyttelijät dokasivat liikaa”

Julkaistu:

Kohtaukset uusiksi
Suomen tunnetuin elokuvatuottaja Markus Selin ihailee Hollywood-tuotannon ripeyttä, jolla All the Money in the World -elokuva tehtiin uudelleen.
Ridley Scottin ohjaama tosipohjainen sieppausjännäri All the Money in the World sai kyseenalaista ennakkomainosta elokuvana, jonka keskeisestä roolista #metoo-kampanjan lokaama Kevin Spacey poistettiin ja korvattiin Christopher Plummerilla vain kuukautta ennen ensi-iltaa.

Neljässä viikossa Christopher Plummer palkattiin rooliin, kuvaukset pystytettiin uudelleen, kuvattiin, tehtiin jälkityöt ja kopiot ja levitys.

– Se on uskomaton suoritus tuossa ajassa, Selin sanoo.

– Mielestäni kymmenen miljoonaa on käytetty hyvin. Vaihtoehto olisi ollut, että leffa olisi jäänyt levittämättä kokonaan, kun teatteriketjut olisivat boikotoineet sitä. Nyt tästä kaikesta tulee uskomaton markkinoinnillinen lisäbuusti. Hieno veto ja kannanotto!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sama kuvio olisi Selinin mukaan mahdollinen myös Suomessa – suomalaisiin leffabudjetteihin sovellettuna tosin. All the Money in the Worldin uudelleen kuvausten hinnalla olisi Suomessa tehnyt muutama kokonainen leffa.

– Tosin en keksi muuta syytä uudelleenkuvaamiseen kuin sen, että pääosan esittäjä kuolisi kesken kuvausten, hän sanoo.

Sellaista ei onneksi ole tapahtunut, mutta Selinin pitkään uraan mahtuu tilanteita, joissa pitkälle ehtineitä kuvauksia on jouduttu tekemään uusiksi.

Esimerkiksi Aku Louhimiehen ensimmäisen pitkän elokuvan Levottomat (2000) kuvauksissa oli epäpätevä skarppari ja aluksi kuvauksista tallentui epätarkkaa kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En osaa sanoa markkamäärää, mitä siinä paloi, mutta asia huomattiin, kun reilu viikko oli kuvattu. Merkittävä osa siitä jouduttiin kuvaamaan uudelleen, Selin sanoo, mutta muistuttaa, että jokaiseen elokuvaan jää myös jokin jossain määrin epätarkka otos.

Selin kertoo myös Häjyt-leffan kuvauksista, joissa jouduttiin korvaamaan näyttelijöitä kesken kuvausten.

– Joissakin kohtauksissa puettiin valomies rooli­asuun, laitettiin peruukki päähän ja kuvattiin häntä takaa päin, kun näyttelijät olivat dokanneet liikaa. Kun he pääsivät letkuista takaisin kuvauksiin, hoidettiin ne lähikuvaukset sitten.

Myös ns. green screen -kuvaus olisi mahdollista. Siis se, että korvaava näyttelijä hoitaa osuutensa vihreän kankaan edessä ja hänet sijoitetaan valmiiseen kuvaan digitaalisesti.

– Nykyisin tekniikkaa löytyy joka paikasta.

Entä sitten itse Kevin Spaceyn poissaolon syy – ja sen vastaavuudet suomalaiseen elokuvamaailmaan? #metoo-kampanja on mullistanut elokuva-alaa Yhdysvalloissa ja Suomessakin on sanottu tapahtuneen seksuaalista häirintää ja ahdistelua. Hollywoodissa syylliset on nimetty, Suomessa toistaiseksi ei. Siksi ei ole näköpiirissä, että Spaceyn korvaamista vastaava tapahtumasarja toteutuisi Suomessa.

– Tähän mennessä Suomessa ei ole vielä yhtään #metoo-tapausta, on vain huutelua pusikoista, Selin sanoo.

– Toivottavasti asiat selvitetään ja epäillyistä tapauksista järjestetään poliisitutkinta. Tällä hetkellä vihjailut leimaavat paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä ahdistelun kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt