Remu Aaltosen lapset huomanneet erikoisia piirteitä 70 vuotta täyttäneessä rokki-ikonissa:”Faija on taikaukko!”

Remun perheen kertomukset maalaavat kuvan pyyteettömästä taiteilijasta, josta tulee koko ajan esiin pehmeitä puolia.

13.1.2018 14:56

Saska Aaltonen (Remun poika)

– Faija on aina ollut taikaukko, opettanut totuuden etsimistä, elämää ylläpitävän voiman etsimistä ja siihen luottamista. Ei se mikään poppamies ole, vaan hyvällä tavalla jumalaa pelkäävä mies niin kuin me kaikki muutkin. Se on aina mieltänyt itsensä tasavertaiseksi muiden kanssa – ja opettanut nöyräksi ja käyttäytymään hyvin, kun mennään vaikka johonkin uuteen paikkaan. Hänellä ei ole sellaista egoa, mikä monille hänen kaltaisillaan menestyjillä on. Hän osaa kunnioittaa muita, ihan vieraitakin – ja joskus tuntuu, että enemmän kuin itseään ja meitä läheisiä.

– Joskus tuo ärsyttääkin, esimerkiksi se, miten se jakaa auliisti lahjoja joka puolelle. Hiljattain hän halusi antaa jollekin tuntemattomalle virolaiselle ratsastuksenharrastajalle hyvät saappaat, mutta tämä ei tullut hakemaan niitä. Ehkä se epäili, että isä haluaa siltä jotain vastapalvelukseksi… mutta siitä ei ollut kysymys. Faija on pyyteetön. Se antaa vaikka housut jalastaan, jos kelaa, että joku muu tarvitsee niitä enemmän.

– Se on aito taiteilija, sen suhde materiaan on erikoinen. Monet luulee, että se haalii itselleen paljon kaikkea, kaikkia kauniita esineitä. Mutta ei se niin ole. Silloinkin, kun sillä oli Porvoossa se tulipalo ja kaikki paloi, niin jotkut ajattelivat, että mielessä oli vakuutuspetos – mutta ei sillä ollut mitään vakuutusta! Eikä se silloinkaan valittanut, miten paljon menetti. Sanoi vain, että se on mammonaa – onneksi kenellekään ihmiselle ei käynyt mitään.

– Kun se on aito taiteilija, moni on myös päässyt käyttämään sitä hyväksi, moni manageri ja muu tyyppi, joka on ’tullut hoitamaan sen asiat kuntoon’. Se ei kuitenkaan koskaan ole menettänyt uskoaan ihmisiin – eikä kyynistynyt. Se on aito tyyppi, joka ei koskaan ole yrittänyt tehdä rahaa taiteellaan, vaikka joskus on ihan hyvää bisnestä sillä pyörittänytkin. Aina se kuitenkin on toiminut taiteen ehdoilla, taide edellä.

– Minut faija on kasvattanut, ja siitä on ihan hyvät muistot. Ei se aina helppoa ole ollut, mutta se on hoitanut paljon sekä mutsin että faijan roolia – mulle jäi joskus sitten se kodinhoitajan rooli.

 

Linda Ylä-Rautio (Remun tytär)

– Olin ekaluokkalainen ja jostain kumman syystä ulkona leikkiessäni en kerennyt vessaan ja sattui vahinko. Aivan armottoman noloa, eihän kenellekään voi käydä näin! Olin siinä White Ladyn kulmilla (Helsingin Töölössä) kiipeilemässä kalliolla ja mietin, että mitä nyt? Ei auttanut muu kuin mennä isin luo ja pyytää apua. Etukäteen pelkäsin, mitä se sanoo. Harvoin se mikään lempeä siihen aikaan oli. Olin tosi yllättynyt, kun hän ei suuttunut. Oli kuin se olisi ihan normijuttu, ja auttoi minua vaatteiden vaihdossa ja peseytymisessä. On todella makeeta seurata faijan vanhenemista. Siitä tulee koko ajan esiin pehmeitä puolia, se osaa keskustella lastenlastensa kanssa ja olla kiinnostunut niiden asioista. Ei ehkä enää työnnä heti röökiä vitsinä pienen lapsenlapsensa suuhun, niin kuin joskus!”

 

Iira Aaltonen (Remun tytär)

– Olen oppinut hänen elämänasenteensa. Ei pidä välittää muiden mielipiteistä, vaan olla rehellinen itselleen ja luottaa omiin tunteisiin. Isän esimerkin kautta otan jokaisen ihmisen vastaan ihmisenä, välittämättä hänen statuksestaan.”

Vinski Aaltonen, 5 vuotta (Remun lapsenlapsi)

– Meillä on kanoja ja kun tuuli ja alkoi tulla lunta Suomeen kanat kaivoi maahan meidän kanalan alle kuopan ja munikin munat sinne. Vaari hoitelee niitä paljon meidän kanssa. Ja ne kanat munii todella hyvin.”

Vikke Aaltonen, 4 (Remun lapsenlapsi)

– Rokkilainen. Kaljupää. Hassuliini. Bändi sil on.”

Jutusta korjattu 14.1. klo 9.45 Remun tyttären sukunimi.

Remu ja Saska vuonna 2007 Ganes-elokuvan kuvauksissa Tavastialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?