Viihde

Näyttelijä Saija Lentonen katosi vuosiksi julkisuudesta – kertoo nyt päätöksen taustoista: ”Tulin tieni päähän”

Julkaistu:

näyttelijä
Saija Lentonen kertoo unelma-ammattinsa tehneen hänet onnettomaksi. Nyt elämään on löytynyt uusi suunta.
Valloittavasti hymyilevä näyttelijä Saija Lentonen, 40, tervehtii ja katsoo suoraan silmiin. Katseesta huokuu aikuisen naisen itsevarmuus ja tyyneys, eleistä ystävällisyys ja avoimuus.

Onkin vaikea ymmärtää, miksi jo Teatterikorkeakoulussa lupaavaa uraa aloitellutta Lentosta ei ole nähty valkokankailla pääroolissa peräti kymmeneen vuoteen. Vielä 2000-luvun alussa tahti oli kova: Lentonen muistetaan etenkin Levottomat 3 -elokuvasta ja pääroolistaan Jussi-ehdokkuuksia kahmineessa Sooloilua-elokuvassa.

Onhan kiireistä yksinhuoltajaäidin arkea elävä Lentonen toki viime vuosinakin näytellyt, mutta kyse on ollut teatterirooleista ja pienemmistä rooleista erilaisissa televisiosarjoissa, kuten Salatuissa elämissä ja Ex-Onnellisissa. Elokuvien osalta varsinaiset läpimurtoroolit odottavat vielä toteutumistaan.

Lentonen pyöritteli päässään syitä uransa hiipumiselle vuosien ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mietin, että olenko vain huono tai epäkiinnostava. Olenko astunut jonkun varpaille tai sanonut ei väärässä kohtaa? Lentonen naurahtaa.

Kun Lentonen pääsi 20-vuotiaana Teatterikorkeakouluun, hän hihkui onnesta. Unelma näyttelemisestä oli ollut balettiakin harrastaneelle nuorelle naiselle aina ykkösenä.

Työtarjouksia alkoi tulla heti opiskelujen aikana. Nuori nainen oli onnensa kukkuloilla.


Seuraavien vuosien ajan uraansa aloitteleva Lentonen joutui kuitenkin menestyksen varjopuolena kohtaamaan miesvaltaisen elokuva-alan nurjat puolet silmästä silmään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epätasa-arvoinen asetelma näyttelijöiden välillä konkretisoitui lukuisia kertoja Teatterikorkeakoulun harjoituksissa ja koekuvauksissa.

– Minun tehtäväni oli olla maksullinen nainen tai strippari, kun samalla miesnäyttelijä sai esittää valta-asemassa olevaa roolia.

– Jos joku tarttui rinnoista kiinni, sille vain naurettiin yhdessä.

”Tulin tieni päähän monelta osin”

Omia rajojaan piti venyttää useaan otteeseen. Lentonen muistaa, että 2000-luvun alussa näyttelijöiltä vaadittiin estottomuutta ja avoimuutta.

– Minua on esimerkiksi pyydetty koekuvauksissa nostamaan paita ylös, että voidaan katsoa, millaiset rinnat minulla on.

Vaatimukset ja ulkonäkökeskeisyys alkoivat pian tuntua yhä enemmän ja enemmän painolastina niskassa, vaikka työrintamalla sujui muuten hyvin.

Elämä oli melko railakasta ja kuluttavaa, sillä Lentonen valvoi ja juhli mielellään.

– Tulin tieni päähän monelta osin. Olin onneton ja umpikujassa.

Vaikka ura näyttelijänä oli kaikkea, mistä Lentonen oli haaveillut, hän ei silti ollut onnellinen.

– Olin ammatillisesti todella ahdistunut siihen aikaan.

– Rooleissa tuntui usein olevan kyse siitä, että mistä kuvakulmasta rintani tai takapuoleni saadaan näyttämään mahdollisimman hyvältä. Olin seksuaalisuuteni kautta jatkuvasti objekti.


Lopulta lähes 10 vuotta alalla ollut Lentonen päätti, ettei kaikkea tarvitse niellä.

– Kun sain tarpeekseni, jäin työttömäksi. On tietysti vaikea sanoa, mikä johtuu mistäkin, mutta silloin aloin tosissani miettiä mitä haluan ja miten haluan työskennellä.

Työttömyys tuntui kamalalta. Puhelin lakkasi soimasta entiseen tahtiin, ja kun baareissa juokseminenkaan ei enää kiinnostanut, hiipui myös osa ystävyyssuhteista.

– Nyt näen asian niin, että tein valinnan ja lakkasin miellyttämästä muita. Siitä lähti liikkeelle henkinen herääminen ja kasvu.

”Kävin terapiassa neljän vuoden ajan”

Perheenlisäys ilmoitti tulostaan, kun Lentonen työskenteli Sooloilua-elokuvan parissa.

Arki pienen tyttären kanssa mullisti seuraavien vuosien ajan elämän monella tapaa.

Lapsen syntymän jälkeen Lentonen ihmetteli pitkään yksin, miksi tunteet heittelivät laidasta laitaan, eikä hän pystynyt nukkumaan tai syömään.

– Selvisi, että minulla oli synnytyksenjälkeistä masennusta. Sen jälkeen kävin terapiassa neljän vuoden ajan.


Viiden vuoden kuluttua perheen onni kasvoi vielä toisella lapsella, pienellä pojalla.

Kun Lentonen erosi lastensa isästä kolme vuotta sitten, he sopivat lastensa olevan vuoroviikoin kummallakin vanhemmalla.

10-vuotias tytär ja 5-vuotias poika ovat molemmat varsinaisia viihdyttäjiä luonteeltaan.

– Tyttäreni teki leluistaan lyhytelokuvan ja olin todella vaikuttunut lopputuloksesta. Hänellä on ohjauksellista silmää. Poikani taas on melkoinen koomikko, sellainen hauska jutunkertoja.

Rakkaus lapsiin kasvaa vuosi vuodelta, ja Lentonen onkin kiitollinen siitä, että hän on voinut olla myös kotiäitinä.

Viime vuonna 40 täyttänyt Lentonen on vuosien kamppailun seurauksena vihdoin sinut itsensä ja menneisyytensä kanssa.

Itsetunnon rakentaminen ei tapahtunut yhdessä yössä, ja jälkikäteen ajateltuna kaikkein vaikein asia oli oppia rakastamaan itseään sen sijaan, että hyväksyntää hakisi aina muualta.

Uusi suunta elämälle löytyi joogasta. Joogan pariin Lentonen hakeutui jo 2005, kun silloinen elämäntyyli ei enää tuntunut hyvältä.


Joogamatolla istuessaan tai metrossa meditoidessaan Lentonen on kohdannut itsensä silmästä silmään.

– Jooga tarkoittaa ykseyttä. Mietin vuosia, että miten muka minä ja Donald Trump olemme yhtä, mutta kyllä me kaikki olemme. Ja kaikkien meidän pyrkimysten taustalla on halu tulla rakastetuksi.

Nyt rakkaasta harrastuksesta on tulossa myös ammatti, sillä Lentonen valmistuu vuoden päästä joogaopettajaksi.

Tärkeintä on osata olla armollinen itseään kohtaan.

– On ihan okei, että on päiviä, jolloin ei pääse sängystä ylös. Voit opetella antamaan itse itsellesi sitä rakkautta, jota haet jatkuvasti ulkopuolelta.

Enää Lentonen ei herää jokaisena aamuna puoli kuudelta tekemään tuntien pituista joogaharjoitusta. Hän myös ottaa lasin viiniä silloin, kun siltä tuntuu.

– Jooga on muuttanut tapaa, jolla katson maailmaa. Se on tuonut rakkautta elämääni. Opin rakastamaan itseäni ja sitä kautta muita.

Nykyinen elämäntyyli tuntuu omalta ja vuosien etsimisen jälkeen oikean suunnan löytäminen helpottavalta.

– Minulla on ollut viime vuosina paljon uusia alkuja elämässä.

”Naisnäyttelijä on helposti altavastaaja”

Jättäytyminen elokuva-alalta ei ole ollut Lentoselle valinta, ja hän tekisi edelleen mielellään elokuvarooleja niin paljon kuin ehtii. Ala on ollut viime kuukausien ajan myllerryksessä niin maailmalla kuin Suomessakin, kun lukuisia maineikkaita ohjaajia ja näyttelijöitä on syytetty seksuaalisesta häirinnästä. Lentonen pitää naisten esiintuloa hyvänä asiana, sillä ilmiö on hänen mukaansa ikivanha.

– Minun aikananikaan ei vielä puhuttu lainkaan nuoren naisnäyttelijän asemasta. Alalla ylitetään paljon rajoja, ja liikutaan harmaalla alueella.

– Naisnäyttelijä on helposti altavastaaja, kun työvälineenä on oma keho ja katse kameran takana miehen.

Omien kokemuksien käsitteleminen on tapahtunut pikkuhiljaa käsi kädessä itsetunnon rakentumisen kanssa. Nyt Lentosen elämä on siinä pisteessä, että hän haluaa kertoa kokemuksistaan taiteen kautta.

Viimeisen vuoden ajan Lentonen on työstänyt kollegansa Sanna-June Hyden ja muiden alan ammattilaisten kanssa feminististä televisiosarjaa, jossa päähenkilöinä on kaksi keski-ikäistä naisnäyttelijää. Lentonen käsikirjoittaa sarjaa ja myös näyttelee siinä.

Sarjan tekeminen on antanut mahdollisuuden käsitellä nuoruudessa kohdattuja, alalla vallitsevia stereotypioita.

– Tämä sarja on unelmien työprojekti monella tapaa. Siitähän ihminen kirjoittaa, mistä hän tietää.


Maailma on onneksi muuttunut. Nykyään asiat nostetaan suoremmin esille ja niistä puhutaan. Siitä Lentonen on kiitollinen.

– Toivon, ettei kukaan naisnäyttelijä enää tänä päivänä suostu tekemään niitä asioita, joita olen itse tehnyt kyseenalaistamatta.

– Kun nuorella ei ole rajoja, hän joutuu tilanteisiin, joissa häntä hyväksikäytetään. En usko, että itse enää joutuisin sellaiseen tilanteeseen, sillä minulla rajat ovat jo olemassa.

Kahden lapsen äitinä Lentonen on aika ajoin huolissaan siitä, minkälaisessa maailmassa hänen lapsensa kasvavat.

– Aion kasvattaa lapseni oman esimerkkini kautta. Haluan opettaa, että ulkonäköä tärkeämpää on se, mitä osaa ja mistä on kiinnostunut.

Ikäkriisit Lentonen selätti jo aikoja sitten, ja nyt hän nauttii elämästään ja katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana.

Vihdoin aika on oikea toteuttaa itseään.

– Olen sinut itseni kanssa. En pienennä itseäni tai miellytä muita. Seison omilla jaloillani. Ehkä olen kasvanut aikuiseksi, Lentonen nauraa.

Otsikkoa muokattu 14. tammikuuta kello 9.32.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt