Voiko tv:n laulukisoista nousta enää tähdeksi? Voitto ei takaa menestystä musiikkialalla: ”Enemmän sellaista hetken huumaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Voiko tv:n laulukisoista nousta enää tähdeksi? Voitto ei takaa menestystä musiikkialalla: ”Enemmän sellaista hetken huumaa”

Tänä keväänä tv:ssä nähdään peräti kaksi laulukisaa kun The Voice of Finlandista ja X Factorista etsitään seuraavia tähti Suomen viihdetaivaalle.

12.1.2018 11:01

Tv:n laulukisat ovat olleet viime vuosina entistä enemmän otsikoissa ja tänä keväänä tv:ssä nähdään peräti kaksi suurta kotimaista laulukisaa. Viime viikolla startannut Nelosen The Voice of Finland -kisa saa helmikuussa kilpailijakseen toisen huippusuositun kansainväliseen formaattiin perustuvan laulukisan X Factorin. X Factor Suomi starttaa 4. helmikuuta MTV3-kanavalla.

Nelosen Idols puolestaan päättyi joulukuun alussa ja Anniina Timonen, 21, kruunattiin Suomen Idols-voittajaksi.

  • Alla olevalla videolla Anniinan tunnelmia heti voiton jälkeen:

Julkisuudessa laulukisojen ympärillä on herännyt keskustelua siitä, että onko Idolsin, X Factorin ja The Voice of Finlandin kaltaisista kilpailuista mahdollista ponnahtaa tähdeksi.

Anniina Timonen voitti Idolsin kahdeksannen tuotantokauden joulukuussa 2017.­

Suomea euroviisuissa toukokuussa edustavalla Saara Aallolla on runsaasti kokemusta tv:n laulukisoista. Viime keväänä suomalaiset jännittivät tv-ruutujen ääressä kuinka Aallon käy Britannian X Factorissa. Aikaisemmin Aalto on nähty muun muassa The Voice of Finlandissa. Suomen viisuedustajaksi hän on pyrkinyt useita kertoja.

Onko tv:n laulukisoille vielä kysyntää?

– Onhan niille näköjään, koska hakijoita ja katsojia on hirveesti, Saara Aalto sanoo.

Aalto sanoo huomanneensa tv:n laulukisoissa selkeän muutoksen. Kun Idolsin kaltaiset laulukisat nähtiin tv:ssä ensimmäistä kertaa, olivat kisat varmempi väylä tähteyteen. Nyt kilpailuja paljon enemmän, eikä menestys kisassa takaa aina menestyksekästä uraa musiikkimaailmassa.

– Silloin aluksi se oli tietysti sitä, että jos sä pärjäät hyvin tuommoisessa kisassa, niin se on aika takuuvarma, että susta tulee tähti. Nyt niitä (kisoja) on niin paljon, että eihän se samalla lailla se ihmisten mielenkiinto jatku sen kisan jälkeen. Ne on enemmän ehkä sellaisia hetken huuma -juttuja nykyään, Aalto pohtii.

Saara Aalto nähdään tänä keväänä X Factor Suomen tuomarina.­

Aalto pitää laulukisoja kasvattavana kokemuksena muusikon urasta haaveileville nuorille.

– Se on sille laulajalle niin tärkeä oppikoulu. Mulle ne on ollut ne hetket, että mä oon oppinut itsestäni eniten ja siitä millainen artisti mä haluan olla. Sen takia suosittelen osallistumista kaikille laulajille. Sä joudut kohtaan siinä itsesi niin suoraan, Aalto sanoo.

”Ei voitto ole automaattisesti tie tähteyteen”

X Factor Suomessa tuomarina nähtävä Suvi Teräsniska on Aallon kanssa samaa mieltä. Hän korostaa monen asian olevan kisan jälkeen ihmisestä itsestään kiinni. Voitto ei myöskään takaa automaattisesti menestystä, vaan sen eteen on oltava valmis tekemään työtä.

– Alma. Hän on tällä hetkellä elävä esimerkki siitä, että on mahdollista tulla tähdeksi laulukisasta, Suvi Teräsniska sanoo.

Maailmalla valtavassa nosteessa oleva Alma kilpaili Idolsin seitsemännellä tuotantokaudella 2013 ja putosi kisasta juuri ennen semifinaalia. Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi esikoissinglensä Karman, joka on soinut radioissa ympäri maailmaa.

– Ei se voittokaan tarkoita automaattisesti sitä, että se olisi tie tähteyteen. Sittenhän se työ vasta alkaa. Se on vain se ponnahduslauta ja hyvä startti. Miten käytät sen hyödyksi jatkossa, niin se on susta itsestä kiinni, Teräsniska korostaa.

Teräsniska toivoo ihmisten muistavan, että harvasta tulee supertähti yhdessä yössä.

– Uskon sattumaan ja kohtaloon. Hyvään tuuriin. Jos jollekin ihmiselle tällainen (tähteys) on tullakseen, niin se kyllä tulee. Jos ei heti ensimmäisellä kerralla onnistu, niin uusi mahdollisuus voi olla vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä.

–X Factorissakin oli nuoria 16-vuotiaita osallistujia, jotka tipahtivat heti alussa. Pettymys oli tosi suuri, mutta pyrin sanomaan, että älä hyvä ihminen tähän romahda. Ehdit luoda uraa vaikka 26-vuotiaana, Teräsniska sanoo.­

X Factor Suomi -kisan juontaja Ilkka ”Ile” Uusivuori on tehnyt pitkän uran radiossa niin juontajana kuin YleX:n ohjelmien tuottajanakin.

Uusivuori uskoo uran rakentamisen olevan helpompaa, jos artistilla itsellään on edes jonkinlainen näkemys omista tulevaisuudensuunnitelmista.

– Siinä on hirveän iso duuni kisan jälkeen. Pitää olla selkeä visio, että mitä haluaa. Levy-yhtiö ja formaatti tukevat artistia, mutta mitä tarkempi visio on niin sitä todennäköisempää, että jotain tapahtuu kisan jälkeen, Uusivuori sanoo.

– Jos miettii maailmantähtiä, kuten vaikka Beyoncéa, niin hänellä on maailman parhaimmat koreografit ja musavideoiden ohjaajat, stylistit ja kuvaajat, mutta lopulta kuitenkin vain Beyoncé tietää millainen artisti hän on. Sen takia hän menestyy.

–Nykyään on tubetähdet ja intatähdet, väyliä tähteyteen on monia, Ile Uusivuori sanoo.­

Rock-moguli Juhani Merimaa puki IS:n haastattelussa syksyllä sen, mitä monet katsojat saattavat laulukisoja katsellessaan todeta: voitto ei automaattisesti takaa menestystä musiikkialalla. Sen sijaan näkyvyydellä voi olla alalla hyötyä.

– Tällaisia katsojalukuja ja näkyvyyttä on Suomessa hyvin vaikeaa saavuttaa muilla keinoilla. Mutta se miten artisti hyödyntää näkyvyyden omalla urallaan, on ihan eri asia, Tähdet, tähdet -kisaa tuomaroinut Merimaa kertoi IS:lle.

– Pitää ymmärtää, että nyt ei voi enää ratsastaa niillä maailman parhaimmilla biiseillä, vaan ottaa omat eväät käyttöön. Sitten näkee, mihin se riittää.

Merimaa käytti esimerkkeinä Waltteri Torikkaa ja Pete Parkkosta, jotka ovat voittaneet Tähdet, tähdet -kisan. Merimaa huomautti oopperalaulajana tunnetun Torikan vaihtaneen voittonsa jälkeen tyyliään täysin ja luoneen menestyksekkään uran.

– Waltteri Torikka ja Jarkko Ahola vaihtoivat kokonaan stailiaan, ja he myivät areenan täyteen. Nyt he pärjäävät viihdeartisteina oikein hyvin. Se on se heidän valintansa, ja se on onnistunut. Sitten on myös toisin päin. Pete Parkkonen on ollut paljon esillä, mutta hän ei ole julkaissut vielä paljoa materiaalia, paitsi tämän yhden biisin. Mutta hän on ollut keikkaillessa hyvin ahkera, Merimaa analysoi.

Waltteri Torikka oli suurelle yleisölle melko tuntematon vielä ennen Tähdet, tähdet -kisaa.­

Mitä kuuluu laulukisojen voittajille?

Monet laulukilpailuista julkisuuteen ponnahtaneet muusikot ovat muistelleet jälkeenpäin, että he olisivat kaivanneet enemmän tukea uralleen ohjelman kuvausten jälkeen.

Idolsin 2005 voittanut Ilkka Jääskeläinen kertoi IS:n haastattelussa viime kesänä hänen joutuneen suorilla levytysstudioon äänittämään esikoisalbumiaan.

– Voittajan piti tehdä levy nopeammin kuin muiden kilpailussa sijoittuneiden. Ensimmäinen levy äänitettiin alle viikossa. Minulla ei oikeastaan ollut edes mahdollisuutta kuunnella, mitä tuli laulettua. Myöhemmin sitä levyä on sitten kuunneltu puna poskilla, hän nauroi.

Ilkka Jääskeläinen voitti Idolsin 2005. Kisan jälkeen hän vaihtoi alaa täysin ja toimii nykyään luokanopettajana.­

Mikko Sipola puolestaan katosi julkisuudesta pian The Voice of Finland -voittonsa jälkeen 2012. Lopullinen läpimurto jäi tekemättä.

– Moni varmaan ymmärtää, ettei pelkän tv-kisan voittaminen riitä kotimaisen musiikin kärkikastiin. Se vaatisi hyvän biisin ja monen muunkin asian summan. Jotkut menestyvät, mutta joillekin se vaatii vähän enemmän duunia. Meikäläisen tapauksessa homma ei lähtenyt silloin käyntiin, mutta toisaalta aika moni bändi on joutunut tekemään useamman levyn ennen breikkaamistaan, Sipola on kertonut IS:n haastattelussa.

 

Martti Saarinen kertoi elokuussa IS:n haastattelussa pitävänsä Idolsia upeana kokemuksena. Saarinen vei kisan voiton 2011 ja on Idols-voittonsa jälkeen tehnyt uraa täyspäiväisenä muusikkona. Syksyllä 2014 Saarinen päätti kuitenkin pitää musiikista tauon. Tauon aikana hän tapasi Marraskuu-bändinsä kitaristin ja rumpalin.

Muusikko on ehtinyt oman musiikkiuransa aikana kirjoittaa kappaleita myös muillekin artisteille.

– En nyt täysipäiväiseksi musiikin kirjoittajaksi pysty itseäni sanomaan, mutta jonain päivänä sekin voisi olla ihan mahdollista, Saarinen pohti.

The Voice of Finland -voittaja Mikko Sipola on keikkaillut voittonsa jälkeen ahkerasti.­

The Voice of Finlandin keväällä 2017 voittanut Saija Saarnisto katosi julkisuudesta pian voiton alkuhuuman laannuttua. Hän kertoi IS:lle arjen palautuneen nopeasti entiselleen ja toistaiseksi musiikkiura on tauolla.

– En varsinaista levytyssopimusta ole vielä tehnyt. Musiikkia en ole julkaissut, sillä sopivia biisejä ei ole vielä löytynyt enkä itse osaa tehdä musiikkia. Keikkaillut olen jonkin verran, mutta en niin paljon kuin mitä niitä olisi tarjolla. En ole jättämässä musiikkia täysin taakseni, yritän vain kehitellä omannäköiseni musiikkiuran. Musiikki on kuitenkin iso osa elämääni, enkä voisi koskaan luopua siitä, Saarnisto kertoi.

Martti Saarinen voitti Idolsin 2011.­

Saija Saarnisto kruunattiin The Voice of Finlandin voittajaksi 2017.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?