Suosikkikirjailija Laura Honkasalo paljastaa Annassa: elää jatkuvassa rahapulassa: ”On kamalaa, kun pankkikortti ei kelpaakaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosikkikirjailija Laura Honkasalo paljastaa Annassa: elää jatkuvassa rahapulassa: ”On kamalaa, kun pankkikortti ei kelpaakaan”

Julkaistu: 11.1.2018 9:12

Kirjailijalla ei ole helppoa, tuumaa Laura Honkasalo.

Kirjailija Laura Honkasalo, 47, kirjoittaa Anna-lehdessä, kuinka kirjailijoiden arki on jatkuvaa sentin venyttämistä. Kirjailijalla on Honkasalon mukaan aikaa ja mielekäs työ, mutta rahat ovat usein tiukalla.

– Jo vähävaraisuus kuluttaa henkisesti, saati sitten köyhyys. Monta vuotta ostin rintaliivit ja sukkahousut kierrätyskeskuksesta – se tuntui oudon nöyryyttävältä. Käytän edelleen nuorisomeikkejä, koska ne ovat halpoja, Honkasalo kertoo tekstissään.

Anna Honkasalo paljastaa, että kaunokirjallinen työ ei usein lyö leiville.

Honkasalo kertoo jättävänsä välillä tapaamisia väliin, kun ystävät haluavat tavata ravintolassa.

– On kamalaa, kun pankkikortti ei kelpaakaan maksulaitteelle, koska tili on tyhjä, kirjailija tuumaa.

Rahattomuus aiheuttaa Honkasalon mukaan myös kirjailijakollegoille kiusallisia tilanteita. Kollega piiloutui kauppareissulla, kun vanha lapsuudenystävä asteli vastaan trendikkäässä hiustyylissä ja merkkilaukku kainalossaan.

– Tunnistan tunteen, ja usein siihen liittyy kateuttakin. Miksi nuoruudenystävällä on hieno kivitalo ja kaksi autoa, meillä juuri ja juuri varaa kunnon polkupyöriin? Miksi toisilla on varaa ostaa mitä vain, kuten kalliita kasvoseerumeita tai unen laatua mittaavia laitteita? Minäkin haluan!

Suomen Kirjailijaliiton mukaan kaunokirjallisesta työstä ansaitsee Suomessa keskimäärin 2000 euroa vuodessa.

Honkasalolla on rahan sijaan aikaa: hän voi käydä merenrannassa tai taidenäyttelyssä koska vain.

Laura Honkasalo on palkittu muun muassa vuonna 2001 Gummeruksen myöntämällä Kalle Päätalo -palkinnolla.

Honkasalon avioliitto päättyi äkisti keväällä 2011, kun hänen miehensä jätti hänet täysin yllättäen toisen naisen takia. Honkasalo jäi yksin 8- ja 5-vuotiaiden lasten kanssa. Perhe oli edellisenä iltana suunnitellut yhteistä kesälomareissua, seuraavana päivänä mies lähti. Honkasalolle totuus selvisi Facebookin välityksellä.

– Kyllä ero voi tulla täydellisenä yllätyksenä, Laura Honkasalo kertoi Ilta-Sanomille elokuussa 2011.

– Voihan eron merkkejä olla, mutta jos rakastaa paljon, rakkaus on sokea eikä merkkejä näe.

Yllä olevalla videolla Laura Honkasalo muistelee neljän vuoden takaista eroaan radio Loopin ja MeNaisten Olisinpa tiennyt -ohjelmassa.

Edit: Juttua korjattu: Suomen Kirjailijaliiton mukaan kaunokirjallisesta työstä ansaitsee Suomessa keskimäärin 2000 euroa vuodessa, ei kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?