Pappi Sinin, 41, elämä mullistui hetkessä – yllätysraskaus pisti tauolle musiikkiuran: ”Syvin pelkoni on, että unelma laulamisesta on murskana” - Viihde - Ilta-Sanomat

Pappi Sinin, 41, elämä mullistui hetkessä – yllätysraskaus pisti tauolle musiikkiuran: ”Syvin pelkoni on, että unelma laulamisesta on murskana”

Pappi Sini Ikävalko, 41, huomasi yllättäen odottavansa vauvaa – juuri kun hän oli suunnitellut panostavansa laulajan uraan.

Sini Ikävalko lauloi Tangomarkkinoilla kuningatarfinaalissa heinäkuussa. Hän oli viime vuonna myös Voice of Finlandissa.­

7.1.2018 18:06

Laulajan uraa luova Sini Ikävalko, 41, on syksyn ajan valmistautunut isoon elämänmuutokseen, sillä huhtikuussa maailmaan putkahtaa hänen toinen lapsensa. Vauva ilmoitti itsestään täysin yllättäen – ja pisti samalla Ikävalkon elämän myllerrykseen. Ikiaikainen ristiriita uran ja perheen välillä raastaa nyt elämää.

Nuoresta lähtien laulamisesta haaveillut helsinkiläispappi on kuukausien ajan joutunut sopeutumaan ajatukseen siitä, että vuoden 2017 aikana laulukisoista The Voice of Finland ja Tangokuningatar hyvään vauhtiin päässyt unelmien ura saattaa lopahtaa lapsiarkeen.

– Mietin jatkuvasti, joudunko nyt luopumaan unelmastani laulaa. Syvin pelkoni on, että unelmani on murskana, Sini Ikävalko myöntää.

Kahden avioliiton jälkeen hän löysi uuden puolison yhteisen lauluharrastuksen kautta puolitoista vuotta sitten. Elokuussa Sini huomasi odottavansa vauvaa.

– Itkin onnesta. En ajatellut, että lapsia tulisi enää. Jos tämän ikäisenä alkaa odottaa lasta, vauva on lahja ja se lahja pitää ottaa vastaan. Koen, ettei minulla ole vaihtoehtoa.

Lapsi syntyy rakastettuna, mutta Ikävalko tunnustaa raskauden heittäneen hänet keskelle vahvaa tunnekuohua.

– On rajua joutua näin suurten ristiriitojen repimäksi. Painin lähes päivittäin erilaisten äärituntemusten keskellä. Ympäröivä maailma toitottaa ihmetystään, miksi teen lapsen juuri nyt, kun unelmieni ura on pääsemässä vauhtiin.

Lapsi vähintäänkin hidastaa ellei kokonaan estä laulamisen jatkamista.

– Tosiasiat puhuvat sen puolesta, että unelmani jää nyt ehkä toteutumatta. Yritän kyllä ajatella, että voin jatkaa laulamista vuoden päästä, mutta ymmärrän myös, että näillä kilometreillä uran luominen voi olla myöhemmin vielä nykyistäkin niin paljon vaikeampaa, että tähän se päättyy.

Ikävalko myöntää ajatuksen surettavan.

– Pelkään menettäväni rakastamani asian. Eihän olisi ongelmaa, jos olisin nuorempi, mutta ikäni alkaa olla musiikkimarkkinoilla haitaksi. Olen huomannut sen jo monta kertaa, laulaja tunnustaa.

– Laulamisestani ei tehdä numeroa kirkon puolella, mutta musiikin parissa ammattiani pappina aina korostetaan, Sini Ikävalko naurahtaa.­

Viihdemaailman ikärasismi on tosiasia, joka koskettaa varsinkin naisesiintyjiä. Sen lisäksi Ikävalko kokee muunkin yhteiskunnan viestittävän monin tavoin, että nelikymppisen naisen ei enää pitäisi pyrkiä tavoittelemaan uusia uria.

– Pitäisi tyytyä olemaan siinä pisteessä, jossa on eikä enää haikailla muuta. Ulkonäkö alkaa rajoittaa, ei enää kelpaa kaikkeen. Kokemukseni laulukisoissa on näyttänyt sen hyvin vahvasti, Ikävalko sanoo.

– Haluaisin uskoa, ettei iällä tai painolla ole väliä, mutta aika monta kertaa on toisin. Erilaisissa kisoissa tämäntyyppiset osallistujat laitetaan sivuun siinä vaiheessa, kun lopulliset voittajat valitaan. Työssäni pappina iän karttuminen on eduksi, mutta esiintyjänä on juuri päinvastoin.

”Pidän yläkerran isännän huumorintajua mielenkiintoisena”

Tilannetta ei helpota, että historia toistaa itseään: laulaminen on kerran aiemminkin katkennut äidiksi tuloon. Ikävalko oli laulusolistina satunnaisesti keikkoja tehneessä hääbändissä yli viisi vuotta, kunnes alkoi odottaa nyt 17-vuotiasta poikaansa Kallea.

– Pojat pistivät minut pois bändistä. Se teki kipeää. Siihen katkesivat nuoruuden musiikkihaaveet. Kun pohjalla on tällainen kokemus, tuntuu sitä pahemmalta olla taas samantyyppisessä tilanteessa, Ikävalko selittää.

Teologiaa tuolloin opiskellut Ikävalko hautasi haaveet laulamisesta ja valmistui papiksi.

– Suhteeni yläkertaan on pysynyt vahvana, mutta pidän yläkerran isännän huumorintajua mielenkiintoisena. Hän ei tee tätäkään asiaa minulle helpoksi.

Sini Ikävalko kuvattuna Tangomarkkinoilla 2017.­

Ikävalko joutui arvioimaan työn ja perheen merkitystä elämässään myös aiemmin.

– Tunsin lapsen ja uran keskinäisen ristiriidan jo ensimmäisen odotuksen kohdalla. En ole sitä tyyppiä, jolle riittää elämänsisällöksi pelkkä äitiys. Monille se sopii, mutta ei minulle.

Teki elämäntaparemontin

Sini Ikävalko toimii seurakuntapappina Helsingissä, vaikka ura laulajana on vienytkin yhä enemmän aikaa.

– Laulamisestani ei tehdä numeroa kirkon puolella, mutta musiikin parissa ammattiani pappina aina korostetaan.

Lähteminen laulajaksi on osa isompaa elämänmuutosta, jonka Ikävalko käynnisti reilut kolme vuotta sitten.

– Minussa kasvoi kova kaipuu kehittää itseäni. Halusin syventää itsetuntemustani sekä tavoitella unelmiani.

Hän aloitti elämäntaparemontin pudottamalla painoaan 25 kiloa.

– Tykkäsin kevyemmästä kehostani, mutta nyt raskaus on jumittanut minut taas paikoilleen. Liikkuminen on vähentynyt.

Raskaus aiheutti varsinkin alkuvaiheessa kovaa väsymystä ja nyttemmin on tullut myös liikkumista haittaavia nivelkipuja.

– Näin nelikymppisenä kehon muutokset tuntuvat aivan eri tavalla kuin parikymppisenä, jolloin liikuin rivakasti vielä muutama viikko ennen synnytystä. Keho vaatii nyt lepoa ja rentoutumista.

Elämäntaparemontin tulokset tuntuvat katoavan karttuviin raskauskiloihin.

– Ulkonäön muuttuminen harmittaa. En koe varsinaisia ulkonäköpaineita, mutta artistina oloon kuuluu edustava ja huoliteltu olemus. Turvotukset ja painon lisääntyminen eivät tunnu hyviltä.

Elämänmuutoksen innoittamana Ikävalko opiskeli itsensäkehittämistä ja tavoitemenelmien käyttöä. Omia toiveita miettiessä esiin nousi aina uudestaan pitkään kytenyt halu laulaa.

– Kun syviä unelmia pulpahtelee pintaan elämän eri vaiheissa, niitä pitäisi päästä toteuttamaan tukahduttamisen sijasta.

Sini lähti tavoittelemaan unelmaansa osallistumalla erilaisiin laulukisoihin.

– Minun on laulettava, koska juuri se tekee minut onnelliseksi. Olen tehnyt paljon töitä laulamisen eteen, ja olen päässyt ihmeellisen pitkälle parissa vuodessa. Tulee olemaan iso pettymys ja kova luopumisen tuska, jos en enää pääse toteuttamaan itseäni laulajana. Teen nyt tavallaan surutyötä, sillä unelmani on kuolemassa, mutta en halua alistua siihen.

Siksi sinnikäs nainen ei aio antaa periksi.

– Ei laulamiseni pääty tähän. Järkevä mieli sanoo, että tässä tilanteessa pitäisi tehdä valinta, mutta haluan näyttää, että nainen voi saada sekä haluamansa uran että perheen, Sini sanoo päättäväisesti.

– Ei se haittaa, koska olen saanut keikkailla jo sen verran, että tiedän olevani laulaessani onnellinen. Ja tuntuvat kuulijatkin nauttivan laulustani, sillä saan syntymään vahvoja tunnereaktioita. Se on sytyttänyt vahvan palon palata vielä yleisön eteen, Ikävalko perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?