40 000 euron laskusta alkanut velkakierre ajoi Markus Pöyhösen pohjalle – ”Olin toivottomassa tilassa” - Viihde - Ilta-Sanomat

40 000 euron laskusta alkanut velkakierre ajoi Markus Pöyhösen pohjalle – ”Olin toivottomassa tilassa”

– Talousvaikeuksien ja uran päättymisen yhteenlaskettu summa oli se, että nostin kädet pystyyn. Tuli toivottomuuden tunne, entinen pikajuoksija Markus Pöyhönen sanoo ISTV:n Tainola Show’ssa.


6.1.2018 8:09

39-vuotias Markus Pöyhönen on jo kauan voinut hyvin. Hän opiskeli aikoinaan kansainvälistä markkinointia, mutta huomasi kaipaavansa urheilua. Hetken mietittyään Pöyhönen päätti opiskella personal traineriksi ja viimeiset viisi vuotta hän on tehnyt valmennustöitä.

– En varsinaisesti toimi henkilökohtaisena treenarina. Minulla on suuria valmennusryhmiä. On hienoa, että ihmiset haluavat pitää kunnostaan huolen, Markus Pöyhönen sanoo.

Puhuessaan valmentamisesta Pöyhösen silmät loistavat. Hän on iloinen, että töitä riittää ja ihmisillä on motivaatio liikkua.

– Kyselen ihmisiltä, millaista liikuntaa he haluavat ja millaisia tavoitteita heillä on. Sen jälkeen teen heille valmennusohjelman. Liikkumisessa on monta erilaista muotoa, eikä sen tarvitse olla hiki hatussa huitomista, vaan sen on motivoitava ihmistä, runsaasti yrityksissäkin valmentamassa käyvä Pöyhönen sanoo.

Urheilu-uransa 2008 päättänyt Markus sanoo olevansa nyt omalla alueellaan. Ennen kuin hän löysi tiensä, se kesti tovin.

– Uran päättyminen oli kova paikka ja iso kolaus. Elämääni tuli ikään kuin kuoppa, joka piti jollakin tavalla täyttää, hän muistelee.

Uran päättymisen jälkeen tulivat myös taloudelliset ongelmat. Markus kertoo huolien alkaneen Soneran sponsoritulojen käytöstä.

– Rahat tulivat minulle valmentajan firman kautta ja nostin niitä sieltä palkkana sekä kuluina. Ne oli minulle korvamerkitty, mutta niistä olisikin sitten pitänyt maksaa veroa, Pöyhönen sanoo.

– Kun Sonerassa sitten tuli jälkitilintarkastus, monen vuoden verot mätkäistiin takautuvasti ja sain 40 000 euron maksukuitin sekä kaksi viikkoa maksuaikaa. Minulla ei ollut tuolloin töitä, joten ihan helppo rasti se ei ollut, Pöyhönen sanoo.

Velkaa oli niin paljon, ettei Pöyhönen niistä selvinnyt. Siitä alkoi aika, jolloin miehelle tuli itsetuhoisia ajatuksia.

– Nostin vuodeksi kädet pystyyn. Henkisesti oli todella rankkaa ja kävin syvällä. En rehellisesti ajatellut riistää omaa henkeäni, mutta olin toivottomassa tilassa. Sain masennukseeni lääkitystäkin, hän paljastaa.

– Pikkuhiljaa aloin lisätä liikuntaa ja sain elämääni rytmin takaisin. Kroppani alkoi voida paremmin ja sitä kautta mielikin virkistyi. Jätin lääkkeet saman tien pois.

Pöyhönen ei tuomitse itseään siitä, että söi masennuslääkkeitä. Hän painottaa olleensa niin ahdistunut, että uskoi pillereiden tuovan parannusta. Markuksesta tuntui siltä, että kuormaa kaadettiin koko ajan hänen harteilleen lisää ja hän ikään kuin alkoi luhistua raskaan taakan alla.

– Kävikin päinvastoin, ne lääkkeet lamaannuttivat minut vielä huonompaan kuntoon, hän muistelee.

Pöyhönen on voinut jo kauan hyvin. Hänellä on upea parisuhde. Mies asuu yhdessä itseään 11 vuotta nuoremman ja pop- jazz opistosta opettajaksi valmistuvan muusikon Ilona Leszczynskin kanssa. Häitä hän ei vielä lupaile.

– Mieleni on kaiken jälkeen selkeytynyt. Ihmisen on hyvä olla rauhassa, jotta voi olla parempi parisuhteessa. Joskus tarvitsen oman rauhan, sillä viikossa minulla saattaa olla yli 100 valmennettavaa, myös nettivalmennusta entisten huippu-urheilijoiden kanssa antava Pöyhönen on oppinut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?