Ritchie Blackmore kiukutteli hotellista, Sinatran muisti pätki, Sammy Davis Jr. ihastui autoon – promoottori Antti Einiö muistelee maailmantähtien Suomen-vierailuja

Promoottori Antti Einiö esittelee persoonallisimmat tähdet, joiden kanssa on ollut urallaan tekemisissä.

2.1.2018 15:07

Promoottori Antti Einiöllä, 82, on yksi Suomen mittavimmista signeerattujen valokuvien kokoelmista. Hän laittoi 1960-luvulta lähtien keräämänsä nimikirjoituskokoelman myyntiin syksyllä. Suuri osa 121 valokuvasta on jo myyty, mutta vajaa puolet on vielä jäljellä. Niiden myynnistä vastaa Einiön elämäkerran kirjoittanut ja itsekin nimikirjoituksiin erikoistunut Tomi Lindblom.

Einiö esittelee persoonallisimmat tähdet, joiden kanssa on ollut urallaan tekemisissä.

Frank Sinatra ja Sammy David Jr.

Frank Sinatra ja Sammy Davis Jr. konsertoivat Helsingin jäähallissa vuonna 1989. Heidän mukanaan piti tulla myös Liza Minnelli, mutta Minnelli jäi Tukholmaan. Frank Sinatran muisti reistaili pahasti jo tuolloin.

Kun Einiö pyysi nimikirjoitusta yhteiskuvaan, Sinatra huomautti, että Minnellin nimikirjoituksen Einiö saa sitten jäähallissa illalla. Einiö korjasi, ettei Minnelli ollut tulossa, mikä hämmensi Sinatraa.

– Ai, ei hän tulekaan...Oliko hän kanssamme eilen? Sinatra tuumi.

Sammy Davis Jr:n Einiö oli tavannut jo pari kertaa aiemmin. Promoottori meni itse hakemaan tähteä Volvon erikoisvalmisteisella limusiinilla kentältä.

– Hän koputti minua takapenkiltä hopeisella kepillään ja kysyi, mikä auto tämä on. Selitin, että kyseessä on Volvon strech limousine. Hän kysyi, onko näitä paljonkin Suomessa. Selitin, että kyseessä on ainoa, koska tämä on niin kallis. Auto maksaa 40 000 taalaa.

Sammy ihmetteli, onko se muka niin kallis.

Antti Einiö esittelee Paul Ankan nimmaria.

– Sitten hän näytti kepillään bensamittaria ja sanoi, tuo on kallista, tämä auto ei, Einiö naurahtaa.

Einiö muistelee kaksikon päättäneen konserttinsa duettoihin.

– Heidän piti managerien mukaan laulaa kolme duettoa, mutta he vetivät jäähallissa viidestä kuuteen duettoa. Näin väliverhon takaa, kun olivat lähdössä pois, että Frank olisi vielä mennyt takaisin lavalle, mutta Sammy otti kädestä kiinni ja sanoi, että nyt mennään. He olivat edellisenä päivänä riitaantuneet Göteborgissa jostakin ihan pikkuasiasta. Tästä loukkaantuneena kumpikin lensi omalla jetillä tänne Helsinkiin. Sitten kun olivat kavereita Helsingin konsertin jälkeen, he lensivät samalla jetillä takaisin ja yksi jetti lensi yksinään takaisin.

Frank Sinatra ja Sammy Davis Junior konsertoivat Helsingin jäähallissa 16. huhtikuuta 1989.

Ritchie Blackmore

Ritchie Blackmore on ihan legenda. Ritchie on Ritchie. Hänellä on ihan erikoislaatuisia toivomuksia, Einiö paljastaa.

Hän muistelee erästä kertaa, kun Deep Purple oli esiintymässä Englannissa, ja edellisenä päivänä sovittiin esiintymisen televisioinnista ja kameroiden paikoista.

– Kun Ritchie tuli lavalle ja näki kamerat, hän lensi takaisin pukuhuoneeseen ja tuli mukanaan ämpärillinen kylmää vettä ja heitti sen kameramiehen päälle. Vesi kuitenkin osui muiden bändiläisten vaimojen päälle. Hänelle ei muka ollut ilmoitettu, että kameroita on paikalla.

Oli Suomessakin vaikeuksia Deep Purple - ja Rainbow-legendan kanssa.

– Suomessa oli aina hotellien kanssa vaikeuksia. Sängyt oli väärinpäin ja piti olla määrättyyn ilmansuuntaan ja huoneita käännettiin sinne ja tänne. Kerran hän pakeni täältä Helsingistä Porvooseen, kun Helsingissä ei ollut hänen mielestään tarpeeksi hyvää hotellia.

James Brown

Einiö kuvailee James Brownia mukavaksi amerikkalaiseksi herrasmieheksi. Soulin kummisetä esiintyi Suomessa ensimmäistä kertaa Hotelli Hesperian yökerhossa 27. marraskuuta 1978.

– Hän oli ylionnellinen, kun kävin onnittelemassa show’n jälkeen häntä.

Brown esiintyi Espoossa vuonna 2006.

– Yleensä amerikkalaiset vaativat pitkiä limusiineja. Niistä pääsi yleensä eroon sillä, että sanoi, että niitä käyttävät Suomessa vain pornotähdet. Espoo Areenalle tullessa lentokentälle oli hankittu hieno vani. Nuori agenttipoika huuteli strech limousine, mutta James Brown istui jo siellä vanissa ja huusi, että tuu pois sieltä, ei hän mitään limusiinia tarvitse, Einiö naurahtaa

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?