Tällainen Silta-sarjan päätähti on oikeasti – tiesitkö nämä seikat Saga Norénia näyttelevästä Sofia Helinistä? Järkyttyi kuopiolaisesta ruoasta Suomen-reissullaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen Silta-sarjan päätähti on oikeasti – tiesitkö nämä seikat Saga Norénia näyttelevästä Sofia Helinistä? Järkyttyi kuopiolaisesta ruoasta Suomen-reissullaan

Etsivänä nerokas, mutta sosiaalisissa tilanteissa hukassa oleva. Sellainen on Silta-sarjan etsivä Saga Norén. Häntä näyttelee ruotsalainen Sofia Helin.

2.1.2018 13:24

Sofia Margareta Götschenhjelm Helin, 45, valmistui vuonna 2001 Tukholman teatterikorkeakoulusta. Ennen Siltaa hänen kuuluisin roolinsa oli Cecilia-morsiamen osa temppeliritari Arnista kertovissa elokuvissa (2007 ja 2008) ja tv-sarjassa (2010).

Hänellä oli myös pieni, kolmen jakson pituinen osa jo Varustamo-draamasarjassa (1992-2002), jonka kirjoittajiin kuuluivat myös Sillan luoja Hans Rosenfeldt ja toinen pääkäsikirjoittaja Camilla Ahlgren.

  1. Side Suomeen

Sofia Helin kutsuu itseään maalaiseksi: hän syntyi 1972 Hovstassa, Örebrossa, mutta varttui Linghemissä, pienellä paikkakunnalla Linköpingin lähellä.

Helinin suku on kuitenkin kotoisin pohjoisemmasta.

– Sukulaiseni asuvat Pohjois-Ruotsissa, ja olen sydämestäni ihan pohjoisruotsalainen. Siihen liittyvät asiat pimeys, surullisuus ja melankolisuus. Kotipaikkakunnallani on samanlaista kuin Suomessa, Helin kertoi IS:lle pari vuotta sitten.

Helinin side suomalaisuuteen laajentuu vielä, kun hän kertoo tarinan isoäidistään.

– Minulla on kädessäni lähes joka päivä, nytkin, isoäitini sormus, jossa on timantteja ja safiireja. Hän sai sen, kun kävi palauttamassa suomalaisia sotalapsia kotiinsa sodan loputtua. Sen antoi suomalaisäiti.

Toinen Suomi-muisto liittyy Riksteaternin Suomen-kiertueeseen vuonna 2006, kun he esittivät Lars Norénin näytelmää Terminal.

– Helsinki on aivan fantastinen kaupunki, mutta me kiertelimme muualla, esimerkiksi Kuopiossa. Ruoka oli siellä köyhää. Muistan vieläkin, kuinka hirveää se oli. Kun esitimme näytelmää yleisölle, he nauroivat, kun nainen oli kuolemassa syöpään. Missään muussa maassa ihmiset eivät nauraneet, koska aihe oli niin rankka.

  2. Opiskeli filosofiaa

Helin harkitsee kaikkia kommenttejaan hyvin pitkään.

Hänen pohdintansa tuovat usein mieleen filosofian opinnot, joita hän suoritti opiskellessaan näyttelijäksi.

Toisaalta myös Silta-sarja on tullut kuuluisaksi moraalisista pohdinnoista, joita etsivät ovat joutuneet rikostutkinnan aikana tekemään.

– Filosofiassa on kyse eksistentiaalisten kysymysten ratkaisemisesta, ja niin on kaikessa taiteessakin, Helin vertaa.

  3. Aktiivinen pakolaisasioissa

Sofia Helin on ollut hyvin aktiivinen pakolaisasioissa. Hän kävi Ruotsin television kanssa Unkarissa, joka on ollut vastentahtoinen auttamaan pakolaisia. Päämääränä oli kerätä rahaa.

– Puhuin pakolaisille ja yritin saada heille rahaa. Yksi mies sanoi, ettemme tarvitse rahaa, vaan haluamme perheemme Syyriasta kauheista oloista. Se pisti miettimään.

Helin muistuttaa, että ihmiset ovat sydämestään samanlaisia joka paikassa.

– Niin moni ihminen on peloissaan pakolaisista. Ymmärrän, että ihmiset ovat historian takia vaistomaisesti peloissaan erilaisuudesta, mutta pelontunne kannattaa päästää sisään, eikä jättää sitä sinne, vaan antaa sen mennä pois.

  4. Aviomies on pappi ja entinen näyttelijä

Helinin mies on pappi. Vaimon roisit kohtaukset eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet kotona ylimääräistä saarnaa.

– Hän rakastaa rikossarjoja. Hän on entinen näyttelijä ja ymmärtää kyllä, uskon niin. Olen soittanut hänelle keskellä yötä ja valitellut, kuinka kauheaa se oli, ja että minun piti mennä ulos itkemään (seksikohtausten jälkeen), joten hän kyllä tietää, että en nauti seksikohtausten tekemisestä.

Sofia Helin asuu perheineen Tukholman vanhassa kaupungissa.

  5. Sillan kuvauksissa vitsaillaan koko ajan

Sofia Helin ja Thure Lindhardt (Sillan rikospoliisi Henrik Sabroe) juonsivat joulukuussa Sillan neljännen eli viimeisen kauden ensi-iltagaalan Kööpenhaminassa. Heidän keskinäinen vitsailunsa tuli esiin myös arvokkaassa tilaisuudessa.

– Ennen gaalaa meidän piti käydä läpi juontorepliikkejämme, mutta päädyimmekin listaamaan kaikkea sitä, mitä tuollaisessa juhlassa ei missään nimessä saisi sanoa lavalla, Helin tunnusti IS:lle joulukuussa.

– Jep, kävimme läpi kaikki asiat vyötäröstä alaspäin! Lindhardt lisäsi.

Keskinäinen vitsailu muodostui jo Silta-sarjan kuvauksissa heidän tavakseen purkaa paineita ja rikossarjan synkkää tunnelmaa.

Sillan kuvauksissa vitsailumetodi oli välillä oikeasti tarpeen: poliisit saavat viimeisellä kaudella eteensä murhatapauksen, jossa Tanskan maahanmuuttoviraston johtaja on kivitetty julmasti hengiltä.

– Työsuhteemme oli hyvin lämmin, mutta olemme molemmat näyttelijöinä kunnianhimoisia. Se teki meistä kuvauksissa hyvin vakavia, Lindhardt kuvaili.

– Mutta kerroimme paljon vitsejä, Helin täsmensi rauhallisella äänellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?